lördag 6 februari 2010

FÅDDA BLOMMOR - ELLER KÖPTA?

Vi tänker inte alltid så lika, mannen och kvinnan.
Som kvinna som är gift med en man och som kvinna med manliga kollegor så kan jag inte undgå att märka att vi faktiskt ser på saker på olika sätt ibland. Med det lägger jag ingen värdering i vem eller vad som är "rätt eller fel" - det är enbart en konstaterande.

Eftersom jag som coach har förmånen att coacha både män och kvinnor så möter jag också andras tankar och åsikter om det motsatta könets agerande (eller icke-agerande). Väldigt intressant är det, att lyssna på männens tankar och funderingar på deras partner. För ni ska veta (kvinnor ) att de tycker mycket är svårt att begripa...
Nu är jag inte någon familjeterapeut eller relationscoach, dessutom hör jag enbart den ena partens version, så dessa diskussioner blir sällan kärnan i coachingen. MEN jag kan ju inte undgå att märka att män och kvinnor i relationer på ett eller annat sätt ofta "beklagar sig" över att det är svårt att förstå sig på vad det motsatta könet.

Det spelar inte så stor roll VAD det handlar om i sak, men jag kommer alltid fram till att där det brister handlar det om just brist på


KOMMUNIKATION!!!
Vi tänker saker, vi vill saker, vi förväntar oss saker. Men om vi inte kommunicerar det TYDLIGT till vår partner så kan vi inte förvänta oss att de ska förstå vad vi vill.
Ofta dyker önskan upp hos kvinnorna om att de ska bli ÖVERRASKADE. De skulle bli så glada och må så bra av att få visad uppskattning genom en tulpanbukett, en överraskningsmiddag eller något annat. Om du inte väldigt klart har kommunicerat att du vill, önskar, förväntar dig det här så är sannolikheten stor att det inte kommer att inträffa (för det stora flertalet).
- Men, sa en kvinna jag coachar. Jag kan väl inte ringa upp mannen och be honom överraska mig med en tulpanbukett när han kommer hem från jobbet ?!?!?!?
- Inte? undrar jag.
- Nej, fortsätter hon. Då faller ju hela överraskningseffekten bort.
- Ja, fortsätter jag. Det är sant. MEN vad är alternativet? Om du inte ber om buketten?
- Då blir det ju ingen tulpanbukett....
- Nej, just det. Då får du välja om du vill vara utan eller om du vill få tulpaner som du har bett om.
Sedan finns det så klart ett tredje alternativ. Du köper dina tulpanbuketter själv och känner dig glad och nöjd över det!
Nu finns det ju så klart många områden som män och kvinnor inte alltid är överens om. Men till syvende och sist handlar det ändå alltid om att kommunicera sina tankar, känslor, önskningar och förväntningar. Det är inte alltid lätt, särskilt om man inte är van. Men det går alltid att träna upp och bli bättre.


8 kommentarer:

 1. Tack Ulrika för en härlig sida! Jag blir så lycklig när jag hittar sidor som strävar efter att inspirera människor att bli lite gladare, starkare och må bättre.

  Jag har tipsat om din fina blogg på min blogg - som också strävar efter att få oss att växa och utvecklas. www.mariahelander.se

  Ha en skön helg. Jag ser fram mot ditt nästa inlägg!

  Kramar
  /Maria

  SvaraRadera
 2. hi hi ...det var VERKLIGEN träffande!!!
  Min man handlar sällan=aldrig blommor till mig.
  Och skulle han nu handla blommor till mig..ja inte blir det i rätt färg då inte.Inte rätt sorts blommor heller!!
  Men finkänslig som man är så säger man ju inget!! Men..nog borde han ha memorerat efter 21 !! år, sett VILKEN sorts blommor jag väljer..och VLIKEN färg!!Inte ska jag väl behöva SÄGA det till honom..eller?? Tyst kommunikation heter väl detta eller??
  Men det är väl sant som de säger...att männen kommer från en annnan planet...men vi älskar dem ändå!!
  Kram Lotta

  SvaraRadera
 3. Haha! UNDERBART! :) Kommunikation ja...så självklart men ack så svårt...

  SvaraRadera
 4. I det fallet köper jag tulpanerna SJÄLV. Överraskningar ska ju komma från det blå - och en man upplever att man "tjatar" om man berättar vad man önskar sig fler än en gång och ibland blir det ju så att när överraskningen inte sker så "ber" man om det igen... och då är man alltså tjatig...

  Men jag kan säga att min man kommer med blommor och bjuder på underbara middagar utan anledning och utan att jag sagt det.
  Det är att bry sig om den man älskar - säger han :)

  SvaraRadera
 5. Tydlighet...att inte tro att den andra hela tiden kan gissa vad du tänker och känner. Bra inlägg. Kram

  SvaraRadera
 6. Jag tror att detta gäller även i barnuppfostran... Om jag säger till barnen:
  - Är du snäll och borstar dina tänder, så att du inte somnar - ifall du råkar somna på soffan - utan att ha borstat dem?
  ...
  De har slutat lyssna för länge sedan (de är killar :)

  Men om jag säger:
  - Gå och borsta tänderna!
  ...så är det sällan någon diskussion :)

  Vi kvinnor bör vara generellt rakare i vår kommunikation med männen, så förstår de vad vi menar. Ett annat exempel;

  Vi är ute och åker bil och jag får syn på Mc Donalds...säger till maken "Är du hungrig?"
  "Nej" svarar han, och kör vidare ;)
  Jag skulle ha sagt: Jag är hungrig - är du snäll och stannar på mc Donalds :)))

  Raka kramar härifrån ;)

  SvaraRadera
 7. PS. Jag brukar tipsa barnen om vad jag önskar mig, så "skvallrar" de vidare till maken vid tillfälle ;D

  SvaraRadera
 8. Maria Helander - Tack själv! Jag hittade ju till din härliga sida också! Ha det riktigt gott du med! Vi kommer garanterar att mötas framöver. Kram

  Lottas njutbarahem - jo, det är just det. Du BEHÖVER säga det till honom - om du vill att han ska förstå. Han tänker inte som du (vilket inte betyder att han tänker fel), ni tänker bara olika. Tyst kommunikation fungerar inte, tyvärr ;-). Kram

  Helena - ja, det är inte alltid så lätt. Det krävs träning som sagt var.

  Fokus mot Framtiden - många säger som du att de inte vill "tjata sig till" en blombukett eller vad det nu är. Men kanske är det så att om mannen verkligen förstår hur mycket du uppskattar att få den där buketten, då är det lättare för honom att köpa den bara så där, utan "anledning". Vilken fin man du har :-D!

  Marie - precis, T Y D L I G H E T
  Kramar i massor tillbaka

  tant t - Kanonexempel :-D! Tack!
  ATt tipsa barnen är ju en jättebra "genväg". Jag kramar dig rakt och tydligt tillbaka.

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...