fredag 12 februari 2010

BERÄTTA OM DIG SJÄLV!

Sedan några månader tillbaka har jag haft förmånen att (som underleverantör till Arbetsförmedlingen) få jobbcoacha ett antal personer. Det är en ny erfarenhet för mig, men mycket , mycket givande och lärorik. Jag samlar på mig tips och idéer eftersom och tänkte bjuda er på några här också.

Om du går på en anställningsintervju så är chansen mycket stor att du ganska omgående under intervjun möts av den här uppmaningen:
- Berätta om dig själv!
Vad svarar du på det? Vad ska du berätta? Det finns ju säkert hur mycket som helst att berätta, men vad ska du säga? Vad vill de veta?
Antingen kan du börja med att fråga om vad det vill veta:
- Är det något särskilt som ni är intresserade av att veta?
Eller, så är du väl förberedd för att galant klara av uppmaningen som kan ses som en väldigt viktig del i intervjun. Redan här kan så att säga agnarna sållas från vetet. För det du tar upp här visar väldigt tydligt hur du ser på dig själv.
Uppmaning ges dels därför att arbetsgivaren är intresserad av att vet vem du är, men även för att höra på vilket sätt du presenterar dig. Vad berättar du? Vad tycker du är relevant? Har du ett bra svar eller tappar du fattningen och mumlar fram något osäkert?

Är det något du ska förbereda dig med inför en anställningsintervju så är det just den här frågan/uppmaningen. Det finns dock några saker som du bör tänka på.
Förbered ett svar innan intervjun. Skriv ner vad du vill ha sagt. Vad är relevant att ta med? En bra tumregel är också att denna lilla presentation av dig själv inte ska ta mer än två minuter. Det är nämligen så att forskning har visat att vi inte orkar hålla fokus på det en människa berättar för oss i mer än två minuter. Så babblar du på i 10 minuter så har intervjuarna tappat intresset för länge sedan.
Skriv alltså ner din 2-minuters presentation innan där du berättar lite kort om din bakgrund, vad du gör nu, hur du är som person och vad du har för ambitioner för framtiden. Träna sedan på att berätta om dig själv så att du får med allt lätt och ledigt utan att det låter ansträngt eller som du rabblar läxan utantill.

Får du möjlighet att använda dig av din presentation vid en intervju så är det också bra att avsluta med att fråga om det är något mer de är intresserade av att veta.
En sådan här liten presentation av dig själv kan även komma till pass vid andra situationer då du presenteras för nya människor och i nya sammanhang.

Gif banner Valfri 468x60

6 kommentarer:

 1. Så bra med lite tips. Förhoppningsvis blir det några intervjuer framöver...

  Kram

  SvaraRadera
 2. Ska ha det här i bakhuvudet när det blir dags för mig att söka nya jobb. I och för sig börjar jag känna att jag borde röra på mig.
  Min sambo var på intervjuv här om veckan, han blev lite paff då han fick frågan hur hans sambo (alltså jag) skulle beskriva honom.
  Den frågan har jag aldrig tänkt att man kan få.
  Tack för tipsen!

  SvaraRadera
 3. Helt fantastiskt tips detta och så sant - och så svårt att veta vad 17 man ska säga om sig själv

  Fram för fler "sälj-dig-själv" kurser alltså.

  Funderar nu på om jag kommer iväg på speeddatingen med cheferna på SVT.
  VAD ska jag berätta om mig som får dem att fastna?!
  SÅ svårt, så stor utmaning men ack va roligt!!!!

  SvaraRadera
 4. Det där var ju tänkvärt. På två minuter, undrar vad jag skulle säga då? Man hinner berätta ganska mycket faktiskt.

  SvaraRadera
 5. vardagsglädje - det hoppas jag också om det är det du vill:-D!

  Aurora - det var ju en annorlunda och samtidigt spännande fråga. Det gäller att tänka till och hålla tungan rätt i munnen ;-).

  Fokus mot framtiden - du sk i sann journalistisk anda ta reda på allt du kan om SVT och deras programsatsning och sedan tala om vad du kan göra för dem så att det blir som både de och du vill ha det. Enkelt va ;-)?!

  Åsa - det är spännande att fundera på, även om man inte planerar att gå på anställningsintervju den närmaste tiden.

  SvaraRadera
 6. Om ett par veckor går jag ut i arbetslösheten....
  Tack snälla du för att du delar med dig av det här. ♥ Det behöver jag så jag kan peppa mig själv

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...