tisdag 19 januari 2010

FRÅGA COACHEN: OM ATT SÄTTA GRÄNSER

Emma undrar om jag har några tips på hur man sätter gränser mot människor i ens närhet som tar alldeles för mycket energi – energitjuvar med andra ord.
Jag har skrivit en del om just energitjuvar under hösten. Du kan läsa alla tidigare inlägg HÄR. Men en liten kort summering kan vara på sin plats.
För det första måste du själv inse att DU inte har ansvar för den andra personens liv (missnöje, elände, krav etc.). Först när du känner att det verkligen är så är det dags att du bestämmer dig för att inte sugas in i den andre personens ”energislukarfält”.
Är ni flera personer som känner er obekväma med den här personen så kanske ni kan prata ihop er och se om ni både kan hjälpa och stötta varandra samtidigt som ni hjälper energitjuven till bättre vanor och förhoppningsvis att må bättre.
Säg ifrån när det blir ”för mycket”. Det kan du göra vänlig men bestämt, tex.:
- Jag hör att du har det jobbigt och jag är ledsen för det, men nu måste jag fortsätta att jobba med mina arbetsuppgifter (eller vad du nu ska göra).
Ett annat alternativ är att fråga personen om han/hon har funderat på vad han/hon kan göra åt sin situation. De lägger tydligt över ansvaret på honom/henne och markerar att det inte är du som kan/ska lösa problemet.
Hör gärna av dig igen Emma om du vill ha lite mer specifika tips.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...