fredag 15 januari 2010

DEN GODA SÖMNEN

Att sova och dessutom sova gott är långt ifrån en självklarhet för alla. Den som har god sömn förstår sällan hur viktigt den är förrän han eller hon får sin sömn störd under en period.
Jag är allmänt intresserad av hälsa och välmående - både fysisk och psykisk. För mig innebär en god hälsa att jag äta bra mat och motionera på en lagom nivå. Jag är inte fanatisk ;-).

Men sömnen har alltid varit min akilleshäl. Jag har alltid sett mig själv som en nattmänniska som tycker om att vara uppe relativt sent och som till och med är som mest kreativ mellan 22 och 23 på kvällarna. Det innebär i sin tur att jag blir väldigt trött på morgonen Och sova tycker jag ju egentligen om, väldigt mycket.
Efter att ha fått ayurvedisk rådgivning och även läst en del böcker på ämnet så inser jag att jag definitivt måste försöka ändra på min dygnsrytm. Inom ayurvedan (och många andra läror också för den delen) så anser man att den bästa sömnen får du mellan kl. 22 och 02 på natten. Det är nämligen under den perioden som kroppen rensar ut och bygger upp. Det är då kroppen samlar kraft och bygger upp sitt immunförsvar. Då förstår du hur viktig den sömnen är.
I princip kan man säga att för varje minut efter kl. 22 som du går och lägger dig, så missar du en del av kroppens återhämtning och uppbyggnad.

Självklart är det inte kris och katastrof om du kommer i säng senare ibland. Det är det huvudsakliga goda vanorna som räknas. Gör du 75% bra och rätt (sömn, kost, motion etc.) så gör det inte så mycket om resterande 25 % inte är helt "perfekt".

Det är lite av Pittans (min dosha) signum att vilja vara så effektiv som möjligt och så länge som möjligt. Men om man inte får tillräckligt med sömn och inte minst lägger sig i tid, så blir kontentan att energin hur som helst inte räcker till. Med andra ord fäller jag krokben för mig själv med min "effektivitet".
Så nu är målet att ligga i sängen redan 21.30 för att kunna avsluta dagen med en stunds läsning.
Jag har kommit in i den rutinen nu när jag har varit sjuk och behövt mer sömn. Jag känner mig redan piggare och mer energifylld och tänker håll kvar den här goda vanan - i varje fall till 75% :-)

  • Hur har du det med din sömn? Sover du tillräckligt? Om inte, vad är det som gör att du inte får tillräckligt med sömn? Finns det något som du kan påverka för att förbättra din situation?
  • Upplever du att du går och lägger dig i tid på kvällen? Om inte kan du ändra dina rutiner så att du successivt kommer i säng tidigare?
  • Känner du dig utvilad när du vaknar på morgonen? Vad beror det på i sådana fall? Kommer du i säng för sent eller sover du kanske för länge?

    468x60 Campaign

11 kommentarer:

  1. Jag har åxå kommit dit, alltså kommit på att sömn är väldigt gott och nyttigt. Nästan godare( men nyttigare) än seega sockerbitar;))
    Kram Bibban

    SvaraRadera
  2. Vitsen är väl också att vakna tidigare och utnyttja morgonens positiva energier ( och att morgonsömn inte är så bra), eller?
    I det avseednet är jagi så fall ett levande bevis på att Ayuervedan "har rätt".
    Jag blir alltid väckt tidigt av katten, är jag då vaken en stund sen somnar om ett par timmar är jag ännu tröttare när jag vaknar.
    Kan man få en liten snabbkonsultation här på nätet?

    SvaraRadera
  3. Ja du det där med sömnen!:) Eftersom jag lever med kronisk värk i kroppen så har sömnen de senaste 10 åren varit si så där. Nu när jag varit sjukskriven helt i snart fem veckor så har jag börjat att få den tillbaka..mycket för att jag har mediterat och fått mera tid över att läka. Troligen varit helt slut..eftersom jag stannade kvar i mitt tunga jobb för länge. Väntar nu på en omplacering med lättare arbetsuppgifter..känns som en nystart och jag kan börja släppa taget om mitt gammla jobb..något händer i allafall och jag sover bättre.;)Det som nu spökat lite den senaste tiden är väl att jag vill ut i jobb så snart som möjligt..är ingen hemma människa.Sen ska jag väl tillägga att jag ÄR uppe alldeles för länge..blivit så nu för att jag varit hemma..måste bättra mig där. Så glad att jag hittade din sida! Mågottkramen..ha en härlig dag:).

    SvaraRadera
  4. Jag har aldrig haft problem med sömnen, utan brukar somna så fort jag släcker lampan. Dock gillar jag att vara uppe länge på kvällarna! Jag är trött vid 15-18-tiden på kvällen men sedan blir jag pigg framåt kvällen vilket innebär att jag sällan släcker före midnatt, i bästa fall, ibland blir det vid 01!

    En vardag sover jag till 07, på helgen till 08 cirka, och jag är alltid oerhört trött på morgonen! Skulle kunna betala en hög summa för att få sova vidare *SKRATT*

    Har många gånger försökt komma i säng tidigare men icke. Men jag ska göra ett försök igen - vore ju intressant att se om/hur pass piggare man blir!

    SvaraRadera
  5. Som nattarbetare är jag nog proffs på sömn och konsekvenserna av sömnbrist. När jag vakar av är jag alltid mera nedstämd och ur humör. Nu är jag medveten om varför så jag tar det med ro, men det är tänkvärt hur sömnen påverkar oss!
    När jag pluggade matte brevid mitt vakjobb var det helt värdelöst att sätta sig med matteböckerna de dagar jag sov av, jag fattade absolut ingenting! Nästa dag när jag tog mig an samma tal var det glasklart hur jag skulle göra.
    Brukar tänka på alla läkare som har jourer och ska ta livsavgörande beslut mitt i natten, inte konstigt att det blir fel ibland!

    SvaraRadera
  6. Jag har nog alltid prioriterat min sömn högt... ibland före andra viktiga saker ( förlåt alla gymnasielärare för missade lektioner ;-) ), och tror definitivt att jag mycket har sömnen att tacka för att jag slipper förkylningar o.s.v.

    Har prövat på nattarbete men kände direkt att det inte var bra för min hälsa :-(

    Jag tänker inte så mycket på hur länge jag sover ( ca 8 timmar brukar det vara ) eller när jag lägger mig på kvällarna... nu under vintern sover jag däremot mera än under sommaren - vilket jag ser som helt naturligt.

    De tillfällen jag av någon anledning inte kunnat sova har märkts tydligt dagen efter - förutom tröttheten så syns det direkt på huden som blir extra blek :-(

    SvaraRadera
  7. Jag är också en typisk nattuggla och alldeles säkert en Pitta. Jag har världens energi sent på kvällen och kommer alltid sent i säng. Att jag dessutom kan sova 10 timmar, utan problem gör ju att dagen blir milt sagt snedvriden. Jag är oerhört morgontrött även efter 10 timmars sömn och behöver i alla fall 30 minuter innan jag är människa och kan släppa ut fossingarna utanför sängen =) Jag har försökt "vända sömnen rätt" men jag ligger bara och skruvar på mig timma efter timma. Har svårt för att läsa en tråkig manual utan tar då hellre en bra bok, som jag ju givetvis vill läsa mer och mer av =) På senare tid har jag dock lyckats lägga mig runt 23-24 och det är trots allt en bedrift. Det är bara att kämpa på.

    Trevlig helg och hoppas ni mår bättre hela familjen.

    SvaraRadera
  8. Jag ser att det är en hel del som är som jag :-) Jag har för mycket länge sen insett att jag behöver sova mer och att det är sömnbrist som är nyckeln till mitt välmående. Ändå har jag inte tillräckligt med sjävdisciplin för att komma i säng. Jag kan hålla på hur länge som helst på kvällarna och allra bäst när de andra har gått och lagt sig. Ibland tar jag ett krafttag och är i säng tidigt. Det går bra några kvällar. Jag är t o m trött, men efter några dagar är jag pigg igen på kvällen. Nu får jag väl skärpa mig igen!

    SvaraRadera
  9. Tant Brun - nyttigare definitivt;-)!

    Moster Ma - visst är det så att vi ska komma igång bättre på morgonen och utnyttja kraften i den nya dagen. Vaknar man i rätt tid, dvs. innan det har blivit "för mycket" Kapha tid som gör dig tung och trög. Kapha tiden på morgonen är mellan kl. 6 - 10 och vaknar du framåt 8 - 9 så påverkas du lätt av trötthet. Hör gärna av dig om det är något specifikt du funderar på.

    Monica - Avslappning och olika former av meditation (yoga, meditationsövningar, quigong, spikmatta, promender eller vad du föredrar)är jättebra för att få en bättre sömn och även för att minska värk. Du får ta och vända tillbaka dina sovvanor lite succesivt nu innan du börjar ditt nya jobb. Gå och lägg dig en kvart tidigare varje kväll, så är du snart tillbaka till normala sovvanor. Lycka till!

    Vendela - jag känner igen mig själv i din beskrivning. Mitt råd till dig blir som till Monica ovan att du successivt försöker att vända tillbaka dygnsrytmen. Gå och lägg dig en kvart tidigare varje kväll tills du är framme vid ca.22. Se hur du känner dig då på morgonen. Bra är också om du kan se till att vakna vid 6 - 7 på morgonen för att inte hinna komma in i den "sega" Kapha-tiden.

    Åsa - vi är helt enkelt inte skapta för nattarbete, men en del av oss klarar det bättre än andra. Den uppfinning som egentligen har gjort störst skada för mänskligheten (och nytta så klart) är glödlampan som gjorde det möjligt för oss att vända på dygnet och inte följa vår naturliga och biologiska rytm. Bra ändå att du lyssnar på kroppen och låter den få tid att återhämta sig efter nattpassen.

    Irene - sömnen är ju kanske vår allra viktigaste källa till hälsa, så den bör vi inte slarva med. Ändå är vi så många som gör det. Precis som du har märkt så har vi större behov av att sova under det mörka vinterhalvåret jämför med det ljusare sommar-dito.

    Beatrice - jag om någon vet att det är lättare sagt än gjort att sova i tid och tillräckligt. Men det går att få ordning på sömnen och du förändrar din vanor successivt. Gå och lägg dig lite tidigare varje kväll så är du snart i rätt fas. Du behöver inte känna någon panik att du ska sova på en gågn, utan kan t.ex. ligga och läsa en stund precis som du gör. Lär dig gärna någon form av avslappning som du kan göra, eller gör som jag - ligg på spikmattan medan du läser så somnar du såååå gott;-).

    m - precis, det handlar om SJÄLVDISCIPLIN. Försök att få in bra rutiner så ofta som möjligt, så gör det inget om du är uppe och slarvar ibland. Faktum är att genom att sova bättre (i tid)så blir du både piggare och får mer energi på dagen vilket gör att du ändå hinner med det du vill göra.

    SvaraRadera
  10. Lät intressant det där med ayurveda och sömnrytm. Finns det någonstans på nätet eller liknande där man kan läsa på om det?

    SvaraRadera
  11. Vendela - det är mycket möjligt att du kan hitta info på nätet. Själv läser jag en superbra bok om detta just nu. Jag kommer att presenterad den här på bloggen under helgen då den är färdigläst. Nu håller jag dig på halster ;-)...

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...