tisdag 1 december 2009

JULEFRID OCH JULEFRÖJD?

Vi är många som ser fram emot julen och allt som hör julen till. Det finns ingen annan högtid som innebär så mycket planering och så många förväntningar. Det finns heller ingen annan högtid som för en del personer innebär så mycket oro och ångest. Julen är en svår högtid om man är ensam, lever i en dysfunktionell familj eller tampas med annan social, ekonomisk eller psykologisk problematik. För dem kan julen vara ett helvete!
Allt det där som vi andra ”lyckade och lyckliga” längtar efter och ser fram emot kan kännas som ett hån mot dessa människor. Julen är för många av dem definitivt den värsta tiden på året, för då är alla andra lyckliga, lever i överflöd och det tillsamman med sina nära och kära.
Nu behöver det ju inte vara så att man lever i en total misär för att tycka att julen är en jobbig period. Det kan räcka med att man inte trivs eller är bekväm med att umgås med sin familj/släkt/vänner som man ”måste” träffa.
Jag läste några kloka ord av Mia Thörnblom, just med tanke på all stress som kan infinna sig i samband med jul. Mia skrev så här:
- Prioritera att fira med de du blir glad av. Om din ursprungsfamilj suger – välj en ny att fira med!
Jag tycker att det var så klokt sagt. Inte lätt att göra kanske, men väldigt, väldigt klokt. Känner man att det man har INTE är bra, så har man faktiskt möjlighet att välja bort eller att välja om. Ingen tid är så fylld av traditioner som julen, men det kanske är dags att skapa sig EGNA traditioner om de gamla inte passar.


Stå på er alla som vill och väljer att fira julen på ERT sätt!


4 kommentarer:

 1. det går också att ofira jul.
  det har jag testat.
  men det var inte så kul.
  mest ett kreativt sätt att slippa göra skinka och janssons frestelse.

  SvaraRadera
 2. Möter ofta personer i mitt arbete, som oroar sig för julen. Det handlar både om ekonomi, men främst ensamhet. Det är lättare att vara en ensam en regning tisdag i november än på julafton. Kram

  SvaraRadera
 3. Så sant!
  Mycken glädje men också mycket av prestationsångest!

  Det gäller att hitta sitt eget sätt att fira!

  SvaraRadera
 4. Sören Olsson - eller så låter man någon anna fixa skinka och jansson och kanske firar med dem...

  Marie - det är stor skillanad mentalt på en vanlig tisdag och på julafton, fast det inte är det i egentligen.

  Babsan - det gäller att fundera på hur man vill ha det själv och sedan att våga stå för det om det på ett eller annat sätt skiljer säg från gängse normer.

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...