tisdag 8 december 2009

HAR DU OFFERKOFTAN PÅ?

Tillhör du dem som gärna suckar lite extra högt när det är jobbigt och mycket att göra?
Vill du visa omgivningen vilket ansvar du tar och vilket krävande jobb du har?
Eller arbetar du kanske med en sådan person?
Självklart kan vi alla periodvis känna oss överbelastade av arbetsuppgifter och det blir liksom skönt att ”pysa ut” sin frustration över situationen. Men en del har en förmåga att alltid spela martyrer – i alla situationer.
Resultatet blir allt som oftast att omgivningen tillslut inte tar någon notis alls om en klagande och martyrspelande kollega. Man orkar liksom inte med utan börjar helt enkelt ignorera honom/henne. Frågan är dock vad martyren i fråga vinner på detta beteende?
För många handlar det så klart om att visa sin ”duktighet och duglighet”. Att tydligt påvisa att man minsann sliter och gör det man ska och så oändligt mycket mer dessutom.
För andra handlar det om att de har hamnat i en negativ spiral. Troligtvis tycker de bra synd om sig själv och den situation, jobbmässigt eller privat, som de befinner sig i. Det eviga gnället tenderar dock att tillslut få ett eget liv. Personen i fråga vet inte själv hur hon/han ska ta sig ur sitt martyrskap.
Hur kan du hjälpa en sådan person?
Antingen kan du fortsätta att ignorera alla kommentarer, suckar och stön och hoppas det kommer att ta slut när responsen uteblir. I annat fall kan man överdrivet ta personen på allvar och t.ex. säga:
- Men nu hör jag att du verkligen har det jobbigt. Hur känns det egentligen? Vad EXAKT är det som är så svårt och jobbigt och finns det något jag kan hjälp dig med?
Om du som frågar detta är en person med minst lika mycket att göra som martyren, så kommer hon/han tycka att det känns lite genant och förhoppningsvis se på sig själv med andra ögon.
Känner du själv igen dig i beskrivningen ovan, så är det bästa du kan göra att med hjälp av tankens kraft vända på den negativa spiralen. Varenda negativ och klagande tanke måste du avbryta med en positiv för att komma på rätt köl igen:
- Ok, mycket att göra, men det är inte värre än att jag klarar av det. Jag är ju faktiskt här för att klara av de här arbetsuppgifterna, och det har jag gjort många gånger förut. Det är klart jag lyckas nu också.

För det är ju så att absolut ingenting blir bättre av att man gnäller och spelar offer - tvärtom...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...