måndag 16 november 2009

VIKTEN AV ATT FÅ HA EGNA DRÖMMAR

Tänk vad det är viktigt att få ha drömmar. Att ha något att längta efter och fantisera kring. Du hade det säkert som barn. När du var fyra år drömde du kanske om att bli prinsessa eller "drakdödare". Förhoppningsvis fick då då utrymme för att fantisera och hålla dina drömmar vid liv. För även om de vuxna visste att chanserna att du verkligen skulle bli en prinsessa eller drakdödare var försvinnande små, så fick du förhoppningsvis leva i din drömvärld lite då och då. De allra flesta 14-åringarna har ju sedan släppt sina prinsessdrömmar och har nya mål att fantisera kring. Det går liksom av sig själv och vuxna behöver inte vara "förnuftiga" och tala om att:

- Det går ju inte förstår du väl. Man kan inte bara gå och bli prinsessa hur som helst. För att inte tala om drakdödare. Drakarna är ju utdöda sedan länge.

Jag tänker på många av dagens ungdomar som i dagarna ska välja kommande gymnasieutbildning. Det finns så otroligt mycket att välja på och det kan aldrig ha varit svårare att göra sitt val. Hur ska man som tonåring kunna ha en aning om vad man vill göra som vuxen? Många har det inte. Andra har stora drömmar.

Jag hade själv en stor dröm som tonåring. Jag ville bli designer och söka in till Beklädnadsteknisk som utbildningen hette då. Den drömmen tog min syokonsulent brutal död då då hon förklarade för mig att med mina betyg kunde det bara vara 4-årig teknisk eller 3-årig ekonomisk som skulle kunna komma på fråga. När jag försiktigt pep fram att jag ville gå på beklädnadsteknisk så svarade hon:

- Men lilla gumman, det är väl att satsa lite väl lågt här i livet.

Jag kommer ihåg de orden så väl. Likaså hur rummet såg ut som vi befann oss i och vilka kläder hon hade på sig. Så starkt är minnet ännu 35 år efter detta möte. Hon dödade min dröm där.
Jag var inte stor stark och självsäker då på högstadiet utan lyssnade på syokonsulenten. Jag sökte till 3-årig ekonomisk. Jag som avskyr allt som har med siffror att göra.
Som tur var fick jag en ny chans då min slöjdlärare uppmuntrade mig till att söka en ny utbildning inom sömnad/design (som jag sedan gick).

Idag jobbcoachar jag unga tjejer som inte vet vad de vill arbeta med i framtiden. En del har inga tankar alls, andra har drömmar. Jag är väldigt noga med att aldrig någonsin trampa på någon annans drömmar. För jag tror nämligen att hur orealistiska eller osannolika de är är så leder det ändå till något. För den positiva drivkraften är så otroligt stark. Om drömmen är alldeles orealistisk så kommer de att upptäcka det själva på vägen och hitta andra sidospår som är mer sannolika.

Jag tror på drömmarnas magiska kraft och på att de fyller en viktig funktion i våra liv - både för barn och vuxen.

7 kommentarer:

 1. Jag håller med helt och hållet! Jag ville läsa humanistisk linje & bl.a. lära mig italienska, men även jag blev nedtryckt av en syokonsulent. Nu har jag massor av smådrömmar som håller mig uppe när det känns för tungt. Vad vore livet utan dessa drömmar, så vansinnigt tråkigt! Min absolut största dröm är att få resa i tiden. Omöjligt? Nja, man kan ju resa i tiden på olika sätt, genom att höra andras historier och besöka bra utställningar har man kommit en bit på väg i alla fall. =) Ingenting är omöjligt säger jag.

  SvaraRadera
 2. Omentjej_Emma - jag tror och hoppas att dagens syokonsulenter/yrkesvägledare är av lite annat skrot och korn.
  Det härliga med drömmar är just att de egentligen inte behöver bli mer än just drömmar - helt kravlöst liksom:-D!

  SvaraRadera
 3. Jag gjorde nog precis tvärtom vad min syokonsulent ville att jag skulle göra..han menade att jag skulle läsa naturvetenskap och matte, men jag valde språk och historia. Men drömmarna ändras.. och livet går vidare...men inte ska jag låta någon få förstöra mina drömmar, och det gäller inte minst mig själv..som kanske är den som ibland lägger de största begränsningar för mitt eget liv. Kram

  SvaraRadera
 4. Hamnade också på ekonomisk och därefter ekonomi på universitetet men inte vill jag jobba med ekonomi. Tyvärr har jag tappat bort vad jag skulle vilja jobba med så än så länge vandrar jag runt och försöker hitta vad jag vill.

  SvaraRadera
 5. Åh, det är så viktigt att se dessa ungdomar och bekräfta dem och deras drömmar.
  Problemet som var förr med dessa urusla vägledare var att många var outbildade och många var ganska till åren komna. Idag så ser bla. utbildningen till SYVare annorlunda ut än bara för låt oss säga 10 år sen. Vi lär oss att bemöta, vägleda, lyssna med en mycket varsam hand. Det är "klienten" som ska ta beslut om dennes liv och inte vi vägledare. Vi ska bara finnas där i en varsam vägledande roll. Kartlägga intressen, vidga perspektiv och hjälpa till med en handlingsplan.
  Synen på studie- och yrkesvägledning är annorlunda idag och vår syn på människan i samhället i stort är förändrad. Visst finns det alltid människor,syvare, som skulle må bättre att jobba någon annanstans, men kvaliten på nyutbildade studie- och yrkesvägledare, SYV, är mycket hög idag. En utbildning i ständig förändring pga av ett föränderligt samhälle.
  Oj, vad jag skrev på idag då... :)
  Ha en underbar dag!
  kram

  SvaraRadera
 6. Det är skrämmande hur många drömmar som gått i kras p.g.a. siffror ( betyg eller ekonomi ) :-(

  Jag hade nog passat bättre på Ekonomisk linje... men jag hamnade på Beklädnadstekniska ;-) hihi..

  SvaraRadera
 7. Marie - visst är det så att drömmarna ändras. det gäller bara att lyssna på dem när och där de finns.

  Maria - hoppas att du hittar tillbaka!!!

  Vipsan - det låter alldeles fantastiskt bra! Och jag är övertygad om att DU blir en underbar inspiration och vägledare för ungdomarna.

  Irene - åh, vi skulle ha bytt du och jag ;-)

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...