onsdag 4 november 2009

HUR HAR DU DET MED DIN SPIKMATTA?

Vi är roliga, vi människor.
Vi köper saker till oss själva, ibland till och med riktigt dyra saker, som vi ska ha för att må bra. Vi investerar i vår hälsa. Det kan handla om träningscyklar, löpband eller diverse suspekta träningsprylar från TV-shop som utlovar tighta lår och smärta midjor.
Och visst är det så att ibland visar sig våra investeringar vara borkastade pengar. De utlovade tighta låren infinner sig aldrig och den smärta midjan är lika ”fladdrig” som vanligt – trots idog träning.
Men mycket av det vi köper är ju faktiskt bra. Som ett löpband till exempel, eller en motionscykel. Det enda som krävs är ju bara att vi använder dem ;-).
Jag undrar hur många motionsredskap som finns gömda i garderober, på vindar, i förråd och i garage runt om i Sverige? Tanken var god från början, men av någon underlig anledning så håller den inte fullt ut. Kanske ett par veckor eller månader på sin höjd innan vi är tillbaka i ”lata vardagen” igen.

Likadant befarar jag att det är med spikmattor!
Använder du din spikmatta fortfarande? Regelbundet? Om inte, varför?
Jag ska erkänna att jag är ”periodare” när det kommer till min spikmatta. Jag använder den inte lika ofta som i början (då kunde jag använda den ett par gånger om dagen), utan mer efter behov. Men jag märker också hur lätt det är att glömma bort den. Fastän jag VET att den får mig att må så bra.
Kruxet är att vi är så kortsiktiga i våra val att vi väljer bort välmåendet från spikmattan, eller motionscykeln till förmån för zappandet i tv-soffan eller något liknande. För att komma bort från det måste vi PLANERA in användandet av vår ”hälsoprodukt”. Avsätt tid i almanackan eller kombinera användandet med någon annan aktivitet så att det lättare blir av.
Själv brukar jag lägga mig på spikmattan efter att jag har tränat på min crosstrainer (för den är jag duktig på att använda). Då får jag dessutom dubbel effekt för mina onda axlar = jag mår mycket bättre.

Nu är jag väldigt nyfiken på den nya ”spikkudden”. Den ser ju otroligt skön (!) ut. Någon som provat?

18 kommentarer:

 1. Jag älskar min spikmatta och använder den varje kväll och ibland även på morgonen. Vad vore jag utan min spikmatta undrar jag.. Intet skulle jag tro. Jag ligger på den innan jag ska iväg på massage för att få igång cirkulationen så att jag inte får så ont efteråt.
  Jag plockar ut skumgummit när jag reser iväg till Universitetet så att jag kan ligga på matta även när jag är där.
  Ett gott betyg är att jag och maken har var sin som vi använder varje dag.

  SvaraRadera
 2. Förtydligande: jag plockar ut skumgummit för att spikmattan lättare ska rymmas i väskan.

  SvaraRadera
 3. Japp. Jag använder regelbundet min spikmatta. Oftast varannan dag. Jag tror att jag har haft min i drygt ett år och aldrig hållt uppe. Fast den hänger med i min redan etablierade meditationsrutin (mediterar på mattan) så det är inte så konstigt.

  Det tog dock ett år innan meditationsrutinen blev en naturlig del av vardagen. Det är ju så lätt som du srkiver att prioritera bort när livet är toppen.

  SvaraRadera
 4. Jag har aldrig blivit så där överförtjust i spikmattan. Visst är det skönt just då och strax efter, men jag tycker inte den påverkat mig att må så väldigt mycket bättre. Alltså har den blivit väldigt sporadiskt använd. Än så länge ligger den bredvid sängen (ochinte i garderoben), men används inte så ofta.

  SvaraRadera
 5. Jag är också en periodare med spikmattan. Hade behövt använda den igår kväll när nacken skrek men klockan var så mycket att jag trots allt avstod. Dumt! Det är oftast det som är kruxet för mig. Att timmen är sen och jag redan borde ligga i sängen. Jag får skärpa till mig, igen =) för jag gillar ju hur jag mår när jag väl använder den.

  SvaraRadera
 6. Jag tror att min spikmatta, som jag köpte för ett par år sedan - är mitt bästa köp någonsin.

  Numera använder jag den bara så fort som min rygg börjar "gnälla" pga att jag "gjort lite för mycket, lite för länge" (min aktivitetströskel är mycket låååg).

  Efter ett par, tre kvällar på den (i sängen) före jag somnar, så är ryggen bra igen.

  Håller med, kudden tycker jag verkar väldigt intressant.

  Ha det gott Ulrika!

  SvaraRadera
 7. Jag älskar min spikmatta.
  men är, precis som du en periodare.
  Mår gott av den.
  Men det gör jag ju av massage också.
  Och av en rejäl fylla mellan varven.
  Och av att älska.
  Skratta.
  Njuta.
  Vara kreativ.

  det är många saker som bidrar till att göra livet spännande och värt att leva.
  Spikmattan är bara ett av många sätt att få en stund av avslappning.
  Tycker jag.


  Ha det fint!

  SvaraRadera
 8. Ärligt?! Jag använder den inte alls längre, och jag måste erkänna att myten omkring den var bättre än själva mattan =(

  Kram

  SvaraRadera
 9. Min matta blir inte använd lika ofta som i början, men flitigt ändå. Den botar min sömnlöshet så bra att jag inte kan skiljas från den... //Tiana

  SvaraRadera
 10. När jag köpte min spikmatta så använde jag den flera gånger om dagen. Nu är det 6 månader sedan och nu böjrar jag med att lägga vadena på den i ca 20 minuter därefter flyttar jag upp den under rumpa/ländrygg och ligger ca 30 minuter på den. Under den tiden läser jag någonting allt från skolböcker till IForm eller Fitness magazin. När detta är klart så lägger jag spikmattan under ryggen, släcker lampan och sover. Det gör ont om jag inte ligger platt på rygg. Brukar sova mellan 1 och 1½ timma på spikmattan. Vaknar oftast när jag skall vända mig för de gör ONT!!!.

  Jag använder min matta nästan varje dag, har blivit så mycket bättre i mina vader de är inte allt som betongpelare längre. Ländryggen har strejkat länge men nu har jag fått upp cirkulationen igen. Rygger är nästan fri från muskelknutar (enl. massören).

  Så jag kan inget annat än att rekomendera den :)

  SvaraRadera
 11. I det här huset är det inte min - det är maken som köpte den och han använder den rätt flitigt. Jag har testa den en gång... aj aj!!
  Borde testa den på allvar att SITTA på och meditera tänkte jag men än så länge är det en tanke.

  Pilatesbollen är min. Inte så mycket använd som den borde men ack så bra när den väl kommer till pass. Ett underbart redskap- som dessutom inte kan stoppas undan utan står framme som en extra sittplats och borde användas flitigt som detta också :)

  Annars är det ju lite lustigt detta med alla redskap som till och med reklamen påpekar HUR enkelt det är att stoppa undan, högt upp på en hylla i garderoben, under sängen eller fällas mot en vägg!!

  SvaraRadera
 12. Jag måste nog faktiskt skaffa mig en spikmatta, eller en sån där kudde, och crosstrainern an vänder jag faktiskt =)

  SvaraRadera
 13. Jo, jag använder fortfarande spikmattan nästan dagligen och har gjort ända sen julafton. Glömde packa ner den på semestern och saknade den... Perfekt att somna på tycker jag.
  Däremot har jag en nästan oanvänd motionscykel som bara står och samlar damm :), tyvärr...

  SvaraRadera
 14. Ytterligare en periodare...för att det ska bli lite mer regelbundet har jag kommit på att förvara den UNDER sängen med taggarna nedåt! Jag inbillar mig att det kommer mindre med damm på den då och den är lätt att bara dra fram och använda morgon och/eller kväll! Vi har var sina maken o jag. Jag kan rekommendera storleken XL, jag är rätt lång och även armarna kommer med då - den första jag köpte var lite för liten... Vår 20-åring har också en, han har en ond rygg efter ett olyckligt hopp på studsmattan - att han använder den regelbundet är för mig spikmattans bästa betyg; jag menar ingen 20-åring gör något bara för att mamma säger det!/Margareta

  SvaraRadera
 15. Här hemma finns ingen spikmatta, men jag har varit väldigt nyfiken.

  Men visst måste vi också boka in tid till vår hälsa, och inte alltid välja enklaste vägen (som ofta kan gå till soffan) Har äntligen fått in goda rutiner när det gäller träning, och det känns så skönt. Kram

  SvaraRadera
 16. Vipsan - vad roligt att höra att du mår så bra av din spikmatta och inte minst att du anävnder den!

  malve - låter jättehärligt!

  Camilla - den passar väldigt många, men inte alla. Precis som med det mesta så är det individuellt.

  Beatrice - det där känner jag igen. Det gäller at lägga sig lite tidigare så att man hinner ligga på mattan i sängen innan detär dags att sova för natten. För då sover jag underbart gott.

  S o F - tänk vilken bra investering det är då! Vi får väl se vem av oss som provar spikkudden först. Lova att rapportera!

  Sören Olsson - visst finns det mycket vi mår bra av. Jag tror generellt att vi måste ge mer plats i våra liv till dessa saker och inte låta dem glömmas bort.

  Miss M - du är nog inte en "riktig spikmattte brud" då...

  Tiana - spikmattesömn är i en klass för sig ;-)!

  Kicki - åh vad det låter härligt. Vad klokt av dig att du verkligen tar dig den tiden. För det är du ju värd såklart!

  Fokus mot framtiden - Ja, PROVA!!!

  Ozzys mor - ja du måste definitivt prova! I kombintaion med crosstrainer tycker jag att det är kanon.

  I mitt skafferi - du kanske ska kombinera de två?!?!?

  Margareta - det är som sagt ett väldigt gott betyg att han använder den! Roligt att höra att du också är så nöjd.

  SvaraRadera
 17. Marie - har du kanske någon du kan låna en spikmatta av för att prova om du är nyfiken? Nu finns ju också väldigt billiga varianter att köpa. Vet ine om det är lika bra som orginalet dock, men det borde de kunna vara.

  SvaraRadera
 18. Spikkudden är skön, men se upp för kopior! Jag vet att den som Fakir säljer är designad efter nackens former. Detsamma gäller den kudden som säljes i hälsokostaffärer. Den spikkudden som du länkar till är ett försök till plagiat på Fakirs original. Den har inte alls samma exakta form för nacken, ej heller samma utmätta längd på spikarna.

  Jag har bifogat länken till sidan. (p.s där finns den i rosa med) =) =)

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...