fredag 2 oktober 2009

KAN MAN KÖPA SIG LYCKA?

Djupt tillfredsställd på alla plan säger sig 50-åriga Marianne Djucic bli av sin Balenciaga City Motorcycle Bag. På Newsmill kan man läsa om Mariannes förkärlek till väskor och då specifikt dyra och eftertraktade märkesväskor. Denna underbara handväska som du ser på bilden är samma modell som Marianne har (dock i en annan färg). Den är ju SKITSNYGG!!! Men den kostar 15.000 kronor...
Blir man lyckligare av att äga en dyr och exklusiv handväska (klänning, skor, sportbil etc.)? Marianne (och många med henne) anser sig bli det. Men frågan är om det verkligen går att köpa sig lycka genom om köpa dyra och eftertraktade prylar? Visst kan man känna stor tillfredsställelse genom att köpa och få bära något snyggt - men för min del behöver det inte betyda att det måste vara hutlöst dyrt. Men är det RIKTIG lycka?
Lurar vi inte oss själva om vi tror att 15.000 kronors väskan kommer få vår livskvalitet till en ny nivå?
Jag har en egen teori, som inte (ännu) är vetenskapligt bevisad). Den går ut på att vi kvinnor visst får en kick av att komma hem med något till oss eller till hemmet - en tröja, nya kuddfodral t.ex. Jag tror att det grundar sig i våra instinkter redan från "grottstadiet". För där kände vi så klart djup tillfredsställelse om vi kunde komma med hem med något till grottan som vi kunde äta eller värma oss med. Då handlade om överlevnad.
Nu handlar det om STATUS.
För visst måste det vara det det handlar om ifall den totala lyckan kan mätas i en handväska för 15.000 kronor?!
Och jodå, jag skulle ABSOLUT kunna tänka mig att äga snyggingen ovan. Den gröna färgen är som klippt och skuren för mig. Men jag skulle aldrig drömma om att punga ut med 15.000 kronor för den. Det är klart att skulle någon kasta väskan efter mig så skulle jag ta emot den - den matchar en himla massa av mina kläder ;-). Men jag tror inte att jag därmed skulle bli en lyckligare människa. Bara en snyggare väska rikare.

3 kommentarer:

 1. Nej!
  (jo, för korta stunder)

  Vårt ego får nämligen aldrig nog, utan drivs alltid av "vill ha mer". Vi når alltså aldrig en punkt då vårt ego säger: Nu har jag köpt allt jag någonsin vill ha och jag kan aldrig bli lyckligare än så här. Det kommer ALDRIG att hända - OM vi förblir omedvetna om egots struktur.

  Genom den Medvetenhet som börjar lägga märke till egots struktur (som är likadan i oss alla) så kan vi också börja frigöra oss från egot och börja leva mer i medveten närvaro/leva i nuet.

  Egot har också en annan uppgift nämligen att separera oss från andra, att få oss att känna oss förmer än andra, t.ex. genom lyxprylar som absolut alla andra inte har råd att köpa = statustänk eller genom att förminska andra genom ord och tankar. Det som också ofta beskrivs som att vi höjer vår självkänsla när vi kan kritisera andra, för då är vi ju i alla fall bättre än dem som vi just kritiserat.

  Oj, nu blev det långt. ;)

  Detta är fritt tolkat av mig men bygger på vad Eckhart Tolle skriver om i sin bok "En ny jord".
  Och jag vet inte om det är förståeligt för någon som inte har läst boken och är van vid terminologin däri.

  Varma hälsningar!
  (och tack för titt-in hos mig Ulrika!)

  SvaraRadera
 2. S o F - Jag tycker att du för ett väldigt klart, tydligt och lättbegripligt resonemang. Och jag håller definitivt med dig. Varma hälsningar tillbaka1

  SvaraRadera
 3. Hmmm... - min personliga erfarenhet av "häftiga prylar" är - att jag är lyckligare i ca tre dagar efter köpet - och sen är det som vanligt igen.

  Vissa tycker uppenbarligen att det är värt 15 000 kr - att vara lyckligare i tre dagar...

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...