tisdag 20 oktober 2009

DIN FÖRÄNDRING - ANDRAS RÄDSLA

Jag fick tips av Annika att skriva om hur andra personer i din omgivning påverkas av att du är motiverad till en förändring. Det är säkert något som många av er känner igen. Inte minst de personer som har gått igenom en större viktminskning kan ha fått känna av att vissa personer i närheten kan uttrycka sin tveksamhet till viktminskningen. För just när det handlar om viktminskning blir ju förändringen så påtagligt synlig.

Vad beror då det här på?
Både nära och kära kan uttrycka sin tveksamhet till att du vill gå ner 30 kg i vikt, byta jobb, ut och resa eller vad det nu kan vara för större förändring som du är motiverad till att göra. Naturligtvis kan det finnas flera orsaker till det, men ofta handlar det om osäkerhet och rädsla hos personen som uttrycker sin tveksamhet. Han eller hon funderar troligtvis på hur din förändring kommer att förändra dig som person. Kommer du att bli mycket mer självsäker och populär när du väger 30 kilo mindre? Kommer din nya karriär göra att du inte har tid med dina gamla vänner? Kommer ditt resande göra att ni över huvudtaget har möjlighet att träffas? De oroande tankarna kan så klart bli många.

Mitt tips till dig som står inför ett större förändringsarbete och som själv känner stor motivation inför detta är att berätta det för dina vänner. Tala om att det här är något som du verkligen vill göra och att du gör det för att du mår bra av det. Förklara varför det är viktigt för dig och tala även om att det naturligtvis inte kommer att innebära några förändringar i er relation. För innerst inne kommer du så klart att fortsätta att vara samma människa som tidigare. Tala också om att du vill ha och kommer att behöva stöd och support från dina vänner.
De vänner som inte kan stötta dig under dessa förutsättningar kanske du ska fundera på om de verkligen är ”riktiga” vänner…

5 kommentarer:

 1. Tack Ulrika! Mer tips om förändringsarbete önskas. Jag håller på och byter jobb. Hoppas att det blir bra till slut, men det är en rätt jobbig process och det känns svårt. Detta trots att jag bytte jobb för att jag ville det och för att jag fortfarande tror att det ska bli bättre sen.

  SvaraRadera
 2. Du har så rätt! För när man ger sig på en förändring, så finns de genast där, de man trodde var ens vänner, men som snarare blev "negodiler", elaka och snakade skit om en *suck*... De sållar jag bort omedelbart! En vän glädjs åt sina vänners förändringar =)

  SvaraRadera
 3. Jessica - Så spännande! Nu blir jag ju jättenyfiken, men jag antar att vi får ta del av allt när det har "ramlat på plats". Var rädd om dej! Kram.

  Miss M - det är skillnad på vänner och vänner. Det lär man sig snart när man går igenom livets skola. Då ser man vilka vänner som man ska hålla extra hårt i. Kram

  SvaraRadera
 4. Precis vad jag behövde läsa just nu :) Tack...

  Kan inte förstå varför folk inte kan glädjas med en istället för att bara säga "det klarar du aldrig". Hur många gånger har jag inte fått höra det och tillslut tror jag ju att det är så....

  Mer tips och även hur du håller kvar vid förändringen trots att omgivningen inte stöttar dig. Var kan man hämta kraften ifrån då?

  SvaraRadera
 5. Kicki - så gärna :-D! Tyvärr är det så att vi har lättare att tro på ett negativt påstående än ett positivt - dumt nog. Och får vi höra 10 positiva saker och en negativt, nog är det det negativa som etsar sig fast.
  Tack för ditt tips! Det ska jag definitivt skriva om.

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...