tisdag 22 september 2009

ENERGITJUVAR

En energitjuv är en person som oftast omedvetet dränerar din energi. Det kan vara en vän som bara vill tala om sig och sina problem och som inte ger dig tillstymmelse till en chans att få berätta hur du har det i ditt liv. Det kan vara en kollega som alltid ser till att "ta över" alla diskussioner ni har på jobbet, som är väldigt duktig på att framföra sina åsikter/förslag/lösningar, utan att lyssna på er andra. Det kan vara en släkting som hela tiden talar om för dig hur du borde ha gjort eller hur han/hon minsann hade gjort annorlunda.

Energitjuvar är ofta energiska personer som till en början kan verka oerhört sympatiska och karismatiska. Efterhand upptäcker man dock att deras vilja till att lyssna och vara delaktiga minskar och deras behov av att själva få stå i centrum blir större och större.
En energitjuv får dig att känna dig liten, betydelselös och oviktig och din känsla efter ett "möte" är ofta en matthet i både kropp och själ.
I vissa perioder i livet kanske du orkar att stötta och lyssna på en krävande vän. Kanske går han eller hon igenom en jobbig period och behöver din support. MEN, det är aldrig bra om du känner att du mår dåligt av er relation.

En energitjuvs beteende kan ha olika orsaker. Ofta har hon/han en en bakgrund där han/hon själv har fått stå tillbaka för någon annan dominerande person och ser nu sin chans att få "ta igen" det.
En bra tumregel är att om en person i din närhet får dig att känna dig trött och olustig, då är det dags att göra något åt situationen. Det är inte alltid lätt, men om DU inte gör något som kommer den energislukande personen att sluka dig helt och hållet. Det är ditt ansvar.


  • Var väldigt tydlig med att markera dina behov. Tala om att du inte har tid att prata i telefonen mer än fem minuter - eller inte alls.

  • Låt inte personen i fråga skuldbelägga dig. Du har inte ansvar för hans/hennes situation. Han eller hon måste själv göra de förändringar som krävs i livet.

  • Om ni är flera personer som upplever samma sak kan ni gör gemensam sak och konfrontera personen med era tankar och känslor. Försök att göra det i ett syfte att hjälpa och stötta snarare än att anklaga och hota. Personen i fråga är troligtvis inte ens medveten om att hans/hennes sätt får de konsekvenser det får på grund av sin självupptagenhet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...