fredag 18 september 2009

BOKTIPS:"LYCKLIGARE: DEN STÖRSTA BELÖNINGEN I DITT LIV" av Tal Ben-Shahar

Jag har skrivit om den här boken tidigare. Boken stod i bokhandelns hylla och formligen ropade på mig: - Kom och köp MIG!
Den är knallgul med text och "bubblor" i blank röd färg. Den är skriven av Tal Ben-Shahar som är psykologilärare (Ph.D) på Harvard och bygger på hans psykologikurs som är den populäraste på det anrika lärosätet.
Dessutom handlar det om mitt favoritämne inom populärpsykologin - LYCKA!

Mina förväntningar var väldigt höga. Ibland är det inte bra att ha höga förväntningar. Det är lätt hänt att man känner sig besviken efteråt. Nu så här efteråt när boken är läst är det så skönt att känna att mina förväntningar infriades - med råge.
Jag tycker jättemycket om den här boken och kommer att återkomma till den många gånger framöver.

Till skillnad från många andra populärpsykologiska böcker som vill hjälpa oss att leva lyckliga i alla dagar, få bättre självkänsla, bli effektivare etc., så har den här både mer djup och substans. Den är inte lika lättillgänglig alla gånger då den innehåller en del fackspråk och inte minst hänvisar till många aktuella studier och forskning på ämnet lycka. Ändå är den inte svårbegriplig.

Tal Ben-Shahar beskriver människans olika levnadsstilar och förklarar hur vi försöker sträva efter lycka. Han förklarar också vad det är i vårt syn- och förhållningssätt som vi måste ändra på för att kunna leva i mer harmoni med lyckan. Till stor det handlar det om att leva HÄR OCH NU. Lyckan är vår yttersta valuta, inte pengar, status, utbildning eller något annat. När vi tittar tillbaka på våra liv är det lyckan vi minns.


"Lyckans revolution handlar däremot om att lämna det materiella perspektivet och anlägga ett lyckoperspektiv. Det blir alltså en mental revolution, en inre omvälvning. Det krävs ingen yttre kraft för att åstadkomma denna förändring, och ingen yttre kraft skulle heller förmå det. Den enda kraft som krävs är ett medvetet val - valet att fokusera på lyckan som den yttersta valutan."


Jag har läst en hel del litteratur på inom det här området och måste säga att den här boken är definitivt den som har gett mig mest. Den innehåller relevant forskning och en hel del praktiska övningar och tips som du kan ta till dig eftersom du läser boken.
Jag rekommenderar en varmt. Kan bli din för ynka 42:- på Bokus. En mycket god investering.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...