fredag 7 augusti 2009

BARNSLIKT TÄNKANDE

När vi är små barn och ska lära oss nya saker så provar vi och provar - ända tills vi lyckas. På "pedagogikspråk" brukar man kalla det för att barnen måste "stå på tå" för att kunna utvecklas. Det innebär att barnet måste anstränga sig lite för att klara av den nya uppgiften. Barnet använder sig av sin gamla kunskap men lägger sedan till nya erfarenheter de får under tiden som de försöker och tränar för att uppnå den nya kunskapen/erfarenheten.

Så fungerar det även för oss vuxna.

Men, en stor skillnad är att som vuxen känner man sig ofta misslyckad om man inte klarar av den nya uppgiften på en gång. Att få göra om, testa nya metoder och idéer ser vi inte som en positiv läroprocess, utan som om vi inte är kompetenta nog.
Det är synd!

Vi borde tänka på att behålla barnens förhållningssätt till lärande och utveckling.
Vi lär oss genom att prova oss fram, testa och testa igen. Det är en process som tar oss mot vårt mål. Ibland går det snabbt, ibland går det långsamt.

Men det är INTE misslyckanden. Det är nyttiga erfarenheter.

Så var gärna lite mer barnslik!!!

7 kommentarer:

 1. Min man brukar säga det att man är inte vuxen förren man kan visa barnet inom sig.:)

  SvaraRadera
 2. Det är inte bara synd, det är snudd på katastrofalt för kompetensen. Det ser jag på mitt jobb (IT-branschen) där saker och ting bara skall utföras, gärna efter en insruktion, och punkt. Inget experimenterande, ingen utvärdering vad som är rätt, bäst eller vad man nu ska säga. Och tråkigt blir det, så infernaliskt! Och mindre och mindre kompetent känner man sig. Det är helt enkelt alldeles kass!

  SvaraRadera
 3. Bloggalina - eller hur ;-)!

  Chrissan - Det är så sant så!

  Monica - och så undrar man varför man har svårt att hitta sina äkta och genuina känslor när man bara uppmuntras till att följa instruktioner, inte ifrågasätta och framför allt inte tänka själv...

  SvaraRadera
 4. *hmmm* Barnslikt? menar du inte barnsligt? *flå´t är man lärare och ordpolis så är man* ;)
  Men visst har du rätt, och det är verkligen trist hur många vuxna tappar den där "komma på glädjen" :/ Som tur är har jag barnasinnet kvar även när det kommer till läroprocesser =)

  SvaraRadera
 5. Miss M - Sorry fröken. Jag menar barns likt = lika ett barn ;-).
  Barnasinnet ska man vara rädd om:-D.

  SvaraRadera
 6. Du är förlåten *bannar lite * ;)
  Måste ju öva upp mig inför måndagen vet du! *S*

  Förresten har sökt ett heltidsjobb sopm coach på AF där man ska jobba för att få ut ungdomar i arbetslivet *spännande* och du, de ville minsann ha beteendevetare, så tydligen finns vi ;)

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...