lördag 4 juli 2009

JAG VISSTE DET!!! ÄT OCH NJUT!

Nu stöder forskningen Må-Bra utmaningens tes att det är BRA att äta och njuta - inget dåligt samvete alltså för att vi äter gott.
I en artikel i Aftonbladet kan man läsa att tröstätning är bra för oss. Så länge vi äter med måtta och njuter av det vi äter. Ingen hetsätning med andra ord.
Unnar vi oss något gott då och då riskerar vi inte att totalt tappa kontrollen och falla för frestelsen när vi varit "ståndaktiga" och "avhållsamma" för en längre eller kortare period.

När vi längtar efter något gott som vi ser fram emot att få äta senare så producerar vi dopamin (kroppens lyckohormon). När vi sedan äter det efterlängtade - långsamt och njutningsfullt - så får vi ett lyckorus och känner oss nöjda.
Detta är ett område som det forskas intensivt om hur vårt belöningssystem fungerar. Fast ärligt talat så är det väl mycket av forsknings resultaten som vi redan har "listat ut".

Själv är jag inne på dag 11 i min detoxkur på 21 dagar. Mannen kommer hem med CHOKLADBISKVIER - min absoluta favoritförtäring. Chokladbiskvier ingår inte i mitt detoxprogram, tyvärr. Jag får avstå... Men om några veckor är jag på banan igen. För jag hävdar som alltid att chokladbiskiver ingår i en väl balanserad kosthållning :-D:


2 kommentarer:

  1. Åh härliga undersökning, nu ska jag minsann ta mig en bit mörk choklad till =)

    Ha det gott i värmen =)

    SvaraRadera
  2. Miss M - Visst, det gäller ju att välja vad man ska tro på. Jag läste för ett par år sedan en undersökining om att kalorierna/fettet i just mörk choklad satte sig främst i brösten. Så vem behöver inplantat ;-) ?!?
    Ha det gott du med!

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...