fredag 17 juli 2009

ÄR DU LYCKLIG?

Ja, vad svarar man på den frågan? Många känner sig ställda mot väggen och kan liksom inte få fram ett självklart:
- Ja visst är jag det!
För frågan är svår. Vad är lycka? Det känns som något stort och översvallande som alla strävar efter. Aldrig tidigare har väl så många böcker skrivits på temat "lycka" som nu. Vi söker efter lyckan, men är inte riktigt säkra på var vi ska finna den eller om vi egentligen är "värdiga" upplevelsen.

Problemet ligger just i att vi tror att lyckan ska vara så stor och total. Är man lycklig så är man det hela tiden och i alla situationer. Men så är det ju inte riktigt. Det forskas MYCKET på området just nu (den positiva psykologin har äntligen strålkastarna på sig) och vad man definitivt är överens om är att lyckan INTE är stor och total.

Lycka får vi i små doser.

En händelse, en upplevelse eller en person kan få oss lyckliga, men mest för stunden. Lyckan kan vara här och nu och i det lilla.
Det vi måste lära oss är att uppmärksamma dessa små stunder. Omfamna dem, njuta av dem och glädjas åt dem.
För det vi tror är den totala lyckan är nog egentligen en allmän tillfredsställelse En nöjdhet över att vi har det ganska gott i livet i det stora hela.

Så njut av dina små stunder av lycka: solmogna jordgubbar till frukost, en klapp på kinden av ditt barn eller en omfamning av någon du tycker om. Och glöm inte bort att tänka på allt det andra i ditt liv som inte heller är så tokigt; din fungerande bil, ditt arbete, dina vänner, den spännande boken du läser eller den goda middagen du just avnjöt.

Stanna till, uppmärksamma och reflektera. Sätt strålkastaren på det du har i ditt liv som ger dig både lycka och tillfredsställelse. Ju duktigare du blir på att uppmärksamma dessa bitar, desto mer lycka och tillfredsställelse kommer du att hitta i ditt liv.
Lycka till DIG!

9 kommentarer:

 1. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 2. Bra skrivet om ett svårt begrepp!

  SvaraRadera
 3. Hur kunde du veta att jag behövde detta just idag mer än nån annan dag just denna veckan??? Just idag när huvudet spränger, tårarna bränner bakom ögonlocken o kroppen skriker efter vila? Jag gör faktiskt så som du skriver, jag försöker njuta av de ögonblick jag är lycklig, i förrgår när jag o barnen satt o fikade på en stenmur med vacker utsikt och utforskar sen en gammal järnvägstunnel till exempel! när man har tid att betrakta sina barn och verkligen se deras glädje och man förundraas över vilka unika personer de är. Men just idag känner jag sorg över att inte ha tid för fler såna stunder/dagar. Vårt liv består just nu av jobb upp över öronen, kan inte klaga för jag har själv valt det. Vi är egna företagare. Vi kan i år inte ta ut någon semester. inte mer än ett par dagar. det ska nog ordna sig, jag brukar kika in här varje dag och tanka lite energi. Tack Ulrika för att du skriver o delar med dig.
  /Eva-Lena

  SvaraRadera
 4. Tycker precis som du, lyckan är små flyktiga ögonblick som är lätta att missa om man inte är uppmärksam
  Kram till dig...

  SvaraRadera
 5. Ju fortare vi inser och anammar talessättet "Lycka är frånvaro av olycka" desto bättre.

  Och det innebär precis som du skriver att inse att vardag är lika med lycka. Lycka är att ej vara drabbad av olycka, och då är vi nästan lyckliga jämt.

  Men det utesluter inte att vi till och med i riktigt svåra stunder, kan uppleva små små glimtar av lycka i form av tacksamhet.

  Önskar dig allt gott!

  SvaraRadera
 6. Tezzan - Tack :-D!

  Lotta - jag kände det på mig helt enkelt ;-)...Fokusera på det lilla så ska du se att det snart vänder. Det brukar alltid göra det, vet du.
  Stor kram till dig.

  Miss M - lyckan är flyktig, så det gäller att fånga den "i farten".
  Kram

  S o F - om vi bara jag ar det stora missar vi allde de små ögonblicken som tillsammans blir ofantligt stort.

  SvaraRadera
 7. Fake it til u make it. Att le i spegeln och säga till sin spegelbild: 'Jag är så lycklig' kan verka lite rubbat. men gör det till en vana och det är omöjligt att inte få en känsla av verklig lycka allt fler gånger under dagen.

  Ett annat av mina favorit-talesätt:
  'Det är inte vad som händer dej som gör dej olycklig - utan vad du tolkar det till att betyda för dej'.

  SvaraRadera
 8. Fake it til u make it. Att le i spegeln och säga till sin spegelbild: 'Jag är så lycklig' kan verka lite rubbat. men gör det till en vana och det är omöjligt att inte få en känsla av verklig lycka allt fler gånger under dagen.

  Ett annat av mina favorit-talesätt:
  'Det är inte vad som händer dej som gör dej olycklig - utan vad du tolkar det till att betyda för dej'.

  SvaraRadera
 9. Eva - du har så rätt så. ett sådant "beteende" har av många ansetts lite smågaler tidigare, men i dag för det stöd av modern forskning. Det fungerar nämligen!
  Och precis som du säger är det inte händelser vi är med om, utan vårt sätt att tolka dem som styr våra reaktioner och vårt välmående. Ofta handlar vi på rutin och gammal vana. Men, det går att ändra rutiner och vanor med lite medvetet tänkande och träning.
  Ha det superbra Eva!

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...