fredag 8 maj 2009

PPA - OM ATT INVESTERA I SIG SJÄLV

De allra flesta av oss har inte så mycket pengar att vi kan spendera dem hur som helst och på vad som helst. Vi måste tänka till, planera och kanske värdera vad vi ska satsa på.

När det gäller att investera i vårt eget välmående, så behöver det inte alls handla om pengar och ekonomi. Där handlar det istället ofta om tid - eller kanske snarare bristen på tid.

Men ibland är det något vi tror eller vet att vi behöver som faktiskt kostar pengar. Ibland kanske en rejäl slant. Då börjar vi väga för och nackdelar. Vi kanske längtar och suktar efter det ett tag, men sedan visar dig sig att "behovet" mattas av. Då gjorde vi klokt i att vänta. Andra gånger vet vi att vi behöver investera våra pengar för att kunna må bra, men behöver kanske spara och lägga undan en period för att kunna handla.

Att reflektera kring sina behov är alltid bra. Som samhället ser ut i dag -KONSUMTIONSSAMHÄLLET - så är det "meningen" att vi ska handla, ofta, mycket och gärna saker vi kanske egentligen behöver.

När jag funderar på att investera i något dyrare till mig/familjen eller hemmet så brukar jag tänka på det i termer av PPA =Pris Per Användande. Det innebär att om det handlar om något som kommer att användas flitigt av mig eller övriga familjen, så är det en god investering på sikt.
Min senaste investering, SPIKMATTAN, t.ex. kostar 599:-. Vi har haft vår spikmatta i 14 dagar och både jag och mannen använder den flitigt. Jag uppskattar vårt användande till 25 gånger under denna period vilket innebär att varje "spikmattesession" har kostat 24:-. För varje gång vi använder spikmattan sjunker PPI.
För ett drygt år sedan investerade vi i en CROSSTRAINER. Det var en dyrare investering som kostade drygt 4000:- Det gjorde vi för att både jag och mannen varken har tid eller lust att ta oss till gym/träningslokal men ändå har behov av och lust till att träna. Med tanke på vad årskort på gym kostar så har vi snabbt "tjänat in" crosstrainern (som för övrigt är ett utmärkt träningsredskap att ha hemma om man har plats).
Vi investerade i en ESPRESSOMASKIN för förra sommaren. Det var, ur ett ekonomiskt perspektiv inte en sådan god investering. Vi dricker nämligen bara kaffe hemma på helgerna, och då ofta bara efter lunchen. Men, detta kaffe är så gudomligt gott, så vi resonerar helt enkelt så att det är en av de få lyxiga saker i tillvaron vi unnar oss.

I dag är jag hemma och vårdar en sjuk äldsta dotter - lunginflammation. Så jag kanske ska passa på att se till att PPA för Espressomaskinen sjunker genom att göra mig en kopp gott kaffe och njuta av...

 • Har du några bra exemepel där du har investerat gott med PPI-metoden?

4 kommentarer:

 1. Har precis handlat nya jobbarskor för alldeles för mycket pengar (tyckte jag). När jag beklagade mig för äkta mannen stirrade han på mig och påstod att med så långa arbetspass som jag har (10,25 timmar) och vid tanke på att vi går mycket, så var det väl hiskerligt fånigt av mig att tycka skorna var dyra.
  Tänk på löparskorna du köper, de kostar skjortan, då beklagar du dig aldrig! dDu går säkert minst lika mycket på jobbet som du springer, fortsatte han predika för mig.
  Det sved litegrann när jag fick erkänna att han hade rätt.

  SvaraRadera
 2. Åsa - förstår dig så, men måste ända hålla med mannen. Fast egentligen är det väl så att man kan tycka att arbetsgivaren ska investera i de där braiga skorna som du ska ha när du jobbar;-). Visst!

  SvaraRadera
 3. Min absolut bästa investering, alla kategorier, är min Tempurmadrass som jag köpte i början av 90-talet. Den kostade 2-3000:- nånstans och det sved då jag inte hade speciellt gott ställt. Den har räddat min rygg otaliga gånger. Utan den vet jag inte hur det hade gått då min rygg har sina skavanker. Lite snabbt och grovt räknat så har den kostat mig knappt 50 öre per natt till dags dato, och det sjunker för den är fortfarande i perfekt skick sina år till trots. Skulle den "ge upp" så är det jag som köper mig en ny, på studs, utan tvekan.

  Spikmattan som kom häromdagen kommer också att bli en trotjänare, det kan jag redan säga. Gubben skrattade, "du, prinsessan på ärten, skall DU ligga på spikmatta. Du klarar ju inte ens ett veck på lakanet utan att få ont i ryggen." Jag har testat 2 ggr och ryggen ömmade klart mindre och jag var varm och go efteråt. Det enda som var lite läskigt var att resa sig från den, det var mest obehagligt när nabbarna släppte taget om ryggen men det gick snabbt över. Ha, jag prinsessan på ärten, släng dig i väggen =) Själv "vågar" han nog inte lägga sig. hi-hi.

  SvaraRadera
 4. Beatrice - Tempurmadrass låter intressant. Jag har själv problem av och till med ryggen, så det skulle kunna vara något för mig. I kombination med spikmattan måste det vara toppen.
  Vad roligt att du tycker om spikmattan. Försök hålla gubben borta från spikmattan, annars får du inte ha den ifred ;-)

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...