söndag 10 maj 2009

NYFIKEN PÅ AYURVEDA

Sedan en tid tillbaka har jag funderat en del på vad det är som kroppen (min kropp) egentligen behöver, näringsmässigt i det här fallet. Jag tror att att det kan se olika ut för olika människor och i olika perioder i livet..
För några år sedan läste jag en bok om Ayurveda. Tyckte att den var intressant, men det kändes komplicerat.

Ayurveda är en flera tusen år gammal indisk kunskap om livet. Kunskapen grundas på de tre doshorna - kroppstyperna - vata, pitta och kapha. Sjukdomar uppstår när man har obalans i doshorna.

Jag funderar nu på om jag kanske ska ta hjälp av någon kunnig på området. Här behövs ett proffs, känner jag.
Jag har gjort ett par självtest för att se vilken doscha jag tillhör och tycker att det lutar åt pitta. Men jag känner mig alldeles för okunnig på området.

Är det någon mer som är nyfiken eller har egna erfarenheter av ayurveda? Jag tar gärna emot tips och idéer på bra böcker, hemsidor etc.
Jag har t.ex. hittat en bra (om än några år på nacken) artikel från Aftonbladet HÄR.


7 kommentarer:

 1. Precis som du så har jag också varit lite "nyfiken" på Ayurveda, och det är väl en av de få saker som jag inte testat/gått kurs i. ;)

  Har också fått känslan av att det är lite för komplicerat, men det kanske också beror på vilken nivå man lägger sig på. Tror inte att det är nåt som jag kommer att pröva (otroligt nog). :)

  Ha det gott i veckan Ulrika!

  SvaraRadera
 2. Det verkar inte helt enkelt att hitta någon som håller på med det här och dessutom veta att det är en "seriös" person. Jag är jättenyfiken på detta och har läst lite i ämnet. Det finns bl a en kokbok som bygger på doschorna, den är lätt att ta till sig. Men man måste ju vara hyfsat säker på var man befinner sig bland doschorna...

  SvaraRadera
 3. Jag är OCKSÅ nyfiken, hoppas på att nån kommer med ett bra boktips :)

  SvaraRadera
 4. Jag var på en föreläsning om Ayurveda för något år sedan och tyckte det var jätteintressant. Jag kommer absolut att ta reda på mer om det, fast det ligger inte som prio 1 just nu - nu fokuserar jag på annat.

  Fick dock intryck av det var lite krångligt om man skulle följa det fullt ut om man har familj.

  SvaraRadera
 5. S o F - jag hoppas att det är så att man kan välja "engagemansgsnivå". Jag har av princip lite svårt för sån't som "måste" göras till 100% annars är det verkningslöst.
  Ha en riktigt härlig vecka du också!

  Monica - Jag har också fått för mig att det kan vara svårt att hitta "seriösa" inom området. Åtminstone var det så för några år sedan. Jag har dock en kollega som har goda erfarenheter, så jag ska "pumpa henne" på lite information.

  Maria - Det hoppas jag med:-)!

  malve - Så har jag känt tidigare, att det inte har varit ett prioriterat område. Men nu är det flera bitar som börjar falla på plats och som dessutom pekar på att det här är ett intressant område för både mig och övriga familjemedlemmar nu.
  Men allt har sin tid, och som sagt hoppas jag att man kan lära sig lite i taget och kanske succesivt tillämpa det hel - liksom låta det växa fram.Vi får väl se.

  SvaraRadera
 6. Då kommer det boktips här:
  Ayurveda för kropp och själ - Eva Sanner och Peter Ljungsberg

  Ayurvedisk vegetarisk kokbok - Cecilia Kjerrulf

  Båda från Natur och Kultur

  I mitt tycke lättlästa och greppbara!

  SvaraRadera
 7. Monica - tack! De ska jag kolla upp!

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...