torsdag 16 april 2009

PÅ EN SKALA - FÖR ÖKAD SJÄLVKÄNSLA


När man är stressad, nervös och inte minst tampas med en låg självkänsla tenderar minsta småsak att ta oanade proportioner.
Ta kvinnan med det dåliga självförtroendet som under ett sammanträde tappar en bläckpenna på golvet. Paniken stiger i henne när hon förstår att ALLA i sammanträdesrummet kommer att titta på henne och tycka att hon är extremt klumpig. För precis så känner hon. Det känns jättejobbigt. Det är hennes känslor och de är minst sagt verkliga.

Vi som ser henne så här "utifrån" kan ju tycka att det är väl inget att hetsa upp sig över. En bagatell. Vem bryr sig?

Kanske har du egna exempel på händelser som har hänt (eller skulle kunna hända) där du själv varit med om att verkligen må jättedåligt över något som i efterhand ter sig som en bagatell.
Känner man sig osäker och stressad är det inte alltid man tänker så rationellt.

Nästa gång du står inför en liknande situation kan du tänka så här:

- Hur allvarlig på en skala mellan 1 - 10 är den här händelsen egentligen?

Om du tänker dig att 1 representerar att det inte är allvarligt alls och 10 skulle i sådana fall kunna innebära att du står inför en fara motsvarande att du precis är på väg att attackeras av en utsvulten tiger.

Kvinnan i exemplet ovan använde sig av denna tankeövning och kom i efterhand fram till att om hon tappar en penna under ett sammanträde så motsvarar det för henne en 2:a på skalan. Hon har nu lärt sig att göra denna tankeövning när hon känner sig stressad och pressad över någon situation. I de allra flesta fall kan hon konstatera att den ångest eller rädsla hon från början känner är helt obefogad och irrelevant.

Har du situationer där du skulle kunna använda dig av denna förhållandevis enkla tankeövning?

4 kommentarer:

 1. Hej!

  Hittade hit till dina mycket inspirerande inlägg! Har tittat på pay it forward klippen på you tube och gråtit..ja lett också ; finns den alltså att hyra eller köpa?
  Lara.

  SvaraRadera
 2. För mej funkade det där inte alls när jag använt det i terapin. Det blev mest en intellektuell övning för jag hajjade inte vitsen med att jämföra med t,ex, att barnen skulle bli allvarligt sjuka eller något annat hemskt. I just den situationen var dte ju hemskt!

  För mej blev lösningen att fokusera mer på självkänslan och då löste det andra sig av bara farten. T.ex. är det ju helt okej att gå ut från bion.

  SvaraRadera
 3. Tycker det är ett bra knep. Jag försöker tona ner saker som känns otrevliga, svåra, stressande. Se på händelser med lite perspektiv och humor. Att inte vara så ruskigt perfekt och framför allt, våga bjuda på sig själv. Oftast får det ens omgivning att automatiskt sänka garden!

  SvaraRadera
 4. Lara - Varmt välkommen! Ja visst kan man både skratta och gråta åt filmen. Tyvärr verkar den vara svår att få tag på både att hyra eller köpa. Jag har letat runt lite, men inte hittat någonstans.
  Därför lägger jag ut filmen i snuttar här. Den gör sig naturligtvis bäst i full version och i storbild.

  Malve - Självkänslan är så klart grunden till hela alltet. Det bästa är att jobba på flera "fronter". Sedan är det otroligt individuellt vad som passar. Det som är bra för en fungerar inte alls för någon annan. Det gäller att våga prova och sedan att våga säga - Nej tack!

  Åsa - Humor och självdistans gör det väldigt svårt för "eländiga tankar att fastan". Det har du alldeles rätt i!

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...