söndag 15 mars 2009

BOKCIRKEL - MINDFULNESS I VARDAGEN del 1

Då så kör vi igång med den först (och förhoppningsvis inte sista) bokcirkeln för året. Valet genom omröstning föll på Ola Schenströms "Mindfulness i vardagen". Tyvärr har det visat sig vara svårt att få tag på boken för en del då den varit slut på många ställen. Du hittar den dock på Ola Schenströms hemsida.
Kolla annars runt med vänner och bekanta. Kanske hittar du boken till utlåning...

Om du är intresserad av att vara med i bokcirkeln så går det jättebra. Skicka ett mejl till ulrikagabriel@hotmail.com och tala om att du vill vara med.

Tips inför läsandet:
 1. Läs hellre långsamt och reflektera än hasta igenom texten.
 2. Läs med "penna i handen". Anteckna funderingar i boken eller i ett anteckningsblock.
 3. Ta till dig det du tycker om, men du behöver inte hålla med om allt. Läs kritiskt. Ifrågasätt och skapa kanske DINA egna sanningar.

Del 1 - vecka 12
 • Läs Introduktionen samt Kapitel 1. Lyssna gärna på första kapitlet på cd-skivan också.
 • Vad i det du har läst känner du igen och/eller håller med om?
 • Finns det något du ifrågasätter?
 • Finns det något du kan ta till dig och använda dig av i framtiden?
 • Hur mycket tid har du för att koppla av?
 • Vad innebär avkoppling för dig?
 • Författaren skriver om "multitasking" som ett av våra gissel. Vi ska göra så mycket samtidigt. Känner du igen dig i det? I sådana fall, vad skulle du kunna göra åt din situation?

Skriv dina funderingar i detta inlägg. Jag förutsätter att alla har rätt till sin egen åsikt och att ingen ska ifrågasättas för sin åsikt - men jag tror inte att det kommer att bli något problem :-)...

Hoppas ni alla får en riktigt trevlig och givande läsning!

12 kommentarer:

 1. Kul att få köra igång nu :-) Ska bli spännande o givande! Aldrig varit med i någon bokcirkel förut :-)

  Kram

  SvaraRadera
 2. Vendela - inte jag heller ;-)! Vi får tillsammans forma det här till något bra och givande.

  SvaraRadera
 3. Ser fram emot att börja idag med detta projekt,spännande och intresant, det var en hel del att reflektera över.
  Ha det gott och en trivsam härlig läsning!

  SvaraRadera
 4. Ska vi skriva in våra åsikter o funderingar efter vi läst klart veckans kapitel? eller ska vi skriva in eftersom?

  SvaraRadera
 5. Vendela - du kan skriva in dina funderingar när du läst klart och känner dig redo. Sedan får man gärna kommentera övrigas funderingar/tolkningar/åsikter så att vi kan få en trevlig diskussion.

  SvaraRadera
 6. Idag har jag fått min bok så nu är det bara att sätta fart. Det ska bli spännande. Jag återkommer i helgen när jag har läst.

  SvaraRadera
 7. Oj, vad jag känner igen mig i mkt i denna bok! Jag undrar om en så pass "splittrad" person som jag KAN bli mindful? :-) KAN alla bli mindful? VAD TROR NI ANDRA?

  Det blir iaf något att öva på för mig som inte ens kunde lyssna på cd-skivan enbart, utan jag började plocka med en krukväxt under tiden :-) Kom på mig själv efter ett tag :-)

  Känner igen mig i även detta:

  När jag går från ett rum till ett annat kan jag ha glömt vad jag ska hämta.

  Leta nycklar gör jag ofta.

  Inte alltid jag uppfattar vad de säger när jag blir tilltalad, tänker på annat

  När jag är mitt uppe i något jag gör så är mina tankar nästan JÄMT på vad som komma skall (planerar) eller vad som varit; sällan jag tänker enbart på vad jag gör just NU.

  Jag har nog egentligen alldeles för lite tid för avkoppling; men avkoppling för mig är att få vara helt ensam här hemma och bara ha det TYST omkring mig. Göra vad jag vill. Har ett stort behov av TYSTNAD emellanåt; för att ladda mina batterier.

  Jag tror absolut på mindfulness. Verkar absolut vettigt och sunt att försöka leva i NUET, precis som barnen gör.

  Vi föds ju "medvetet närvarande" och är ju det en bra bit upp i barndomen - kanske det är först i tonåren det sakta men säkert bryts ner? Men VARFÖR bryts det ner då egentligen - ju äldre man blir? Är det i takt med att kraven från olika håll kommer??

  Ska bli spännande att se vilka reflektioner ni andra gjort efter att ha läst det första kapitlet!

  SvaraRadera
 8. Min känsla efter att ha läst första kapitlet är att ingenting nytt har sagts. Men å andra sidan så är det ju en inledning till boken så det ska bli spännande att se vad som kommer senare.

  Visst känner jag igen mig i att jag tänker på annat ibland när barnen pratar med mig.

  Jag tänker på annat när jag läser en bok.

  Och framför allt känner jag igen mig i det där på jobbet. Jag kan inte låta bli att läsa och svara på ett nytt mail som kommer och då blir jag avbruten. Det kan ta en god stund innan jag är tillbaka på banan igen.

  Det där med avkoppling är svårt. Jag har ganska mycket tid som inte är inplanerad som alltså är till för avkoppling (och en del måsten så klart). Problemet är att jag har så många saker som jag vill göra på min "fritid". Ska jag läsa en bok, sticka, baka, promenera eller något annat. Till slut blir jag stressad av det som jag själv bygger upp att jag vill göra som egentligen inte är några måsten.

  Dessutom blir jag stressad av att läsa om vad andra gör. Läser jag en stickblogg så vill jag sticka mer. Läser jag bokbloggar så vill jag läsa mer osv.

  För att kunna leva i nuet så tror jag att man måste inse att man inte kan hänga med i allat. Man måste sålla bort en hel del information, inte läsa alla bloggar, inte uppdatera facebook, inte se alla program på tv osv. Men det är svårt att vet vad jag vill och vad jag vill göra för att andra gör det.

  Det var mina funderingar efter att ha läst början på boken. Jag halkade kanske lite utanför "mindfulness", men hela jag sitter ju ihop så då blir det så.

  SvaraRadera
 9. Vendela - Det är verkligen en träningssak att vara närvarande här och nu. Att lyssna på en cd-bok hade jag jättesvårt för i början (jag tar mer in visuellt, men efter att ha tränat på det har jag märkt att jag blir duktigare och duktigare på att koncentrera mig och ta in. Det är verkligen bra Medveten närvaro-träning för mig.

  Camilla - Jag tror att vi är många som gör som du på jobbet (svarar på ett mail direkt t.ex.). Just den här biten gav mig en tankeställare. Jag förstår ju att det faktiskt tar mer av min tid att vara "effektiv" på det viset. Det är bättre att avsätta tid i förväg för t.ex. kolla mejl, ringa etc.

  Jättebra reflektioner från er båda två! Mycket intressant att läsa. Jag ser med spänning fram mot att få läsa era fortsatta reflektioner.

  SvaraRadera
 10. Det där med att t ex "bara" läsa ett mail och sedan fortsätta med ett mail till o sv osv känner jag också igen! Där är det nog bättre att avsätta en speciell tidpunkt på dagen när man kollar ex.vis mail och då ägna sig helt åt det, istället för att kolla lite då och då....

  SvaraRadera
 11. Jag kände igen mig alldeles för väl i början av denna bok.
  Känslan av att göra så mycket samtidigt, och hur ofta glömmer jag inte bort vad jag egentligen är på väg att hämta eller söker efter.
  Nycklarna likså...letar runt utan att hitta.
  Men det hänger väl ihop med att så mycket skulla hinnas med när barnen var små, jag vande mig väl troligtvis att jobba undan snabbt och effektivt och ha många bollar i luften samtidigt för att få en stund över.
  Likaså hur många gånger tog jag inte med mig tankar på jobbet hem, alla problem som där skulle lösas.
  Det är först nu det senaste året som jag fått egen kvalitetstid där jag kan göra vad jag vill och får mer tid för mig själv. Har lärt mig att koppla av med lugn avslappningmusik, tar långa härliga skogspromenader med hunden.
  Men läser jag en bok så kommer jag många gånger på mig med att tankarna flyter iväg på annat håll och får börja om igen.
  Men jag har det i åtanke oftare att ta vara på nuet, och njuta av det som är nu.
  Ibland behövs verkligen tystnaden då allt sorl i vardagen kan bli för mycket.
  Nog behövs det träning på att leva mindful.
  Att se och ta vara på det som är i detta nu.

  SvaraRadera
 12. Jag tror det är svårare att träna upp sig att vara närvarande i nuet när man, som jag, har småbarn.
  Man blir ju störd och avbruten i det mesta man gör ;-)

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...