tisdag 3 februari 2009

ATT HA FÖRMÅNEN ATT FÅ ARBETA SOM COACH

Jag har verkligen ett fantastiskt arbete. Ja, egentligen har jag två – fritidspedagog till 60% och coach till 40%. Jag bloggar i egenskap av coach (beteendevetare) och ibland så klart i egenskap av ”bara” Ulrika. Hur som helst är det mitt arbete som coach som jag tänkte skriva några rader om här.

Kunderna jag coachar har alla väldigt olika bakgrund och behov. Vid ett första möte gör vi en nulägesanalys genom att kunden skriftligt får svara på frågor kring sin livssituation (arbetsliv och privatliv). Tillsammans diskuterar vi sedan igenom VAR kunden vill ta avstamp. Vi utgår alltid från kundens egna önskemål.

Ibland kan det ta lite tid innan de ”verkliga” bekymren kommer till ytan, men förvånansvärt ofta har kunden en medvetenhet och vilja till förändring vilket gör att vi hamnar rätt ganska så snart.

Jag fascineras så oerhört över samspelet mellan mig och kunden. För att inte tala om det otroliga förtroende jag får förvalta då kunden berättar om sina tankar, funderingar, svårigheter, misslyckanden och glädjeämnen. Jag känner mig smickrad, tacksam och förundrad och inte minst ödmjuk om vartannat.

Varje kund jag möter lär MIG något nytt – hela tiden. Jag har naturligtvis en kunskap om hur människan agerar, reagerar och fungerar i olika situationer. Jag har dessutom erfarenheten av att talat med många personer om dessa frågor och kan därför lätt göra jämförelser och se samband. Men, kunden har ALLTID den mesta och bästa kunskapen om sig och sina förhållanden.

Hela coachingprocessen är en spännande resa. Många gånger har kunden ett mål, men det är inte säkert att han eller hon ”hamnar” där. Resan kan ta nya vändningar och turer på vägen – därför att kunden vill och väljer att göra det. Därför att andra saker blir viktiga på vägen.
Jag är så otroligt tacksam över att jag får vara delaktig i så många människors ”livsresor”. Ibland är jag en guide, ibland en vägvisare och många gånger ”bara” en lyssnande medresenär.


Fantastiskt jobb jag har!7 kommentarer:

 1. Så deilig at du har en jobb som du trives så godt med:-))Jeg for min del vil ha en laaaaang pause og bare kose meg med familien og dyrene mine...
  Har måttet hoppe litt over "rensa i røran"..thi..hi..Sønnen flyttet hjem en periode,og har nå satt fra seg masse og flyttet til London..En datter flyttet i går...og en bor hjemme.Som du skjønner;her er det nok å ta fatt i..
  Natta til deg &Stooor klem fra Randi

  SvaraRadera
 2. Vilken förmån då du verkar vara klippt och skuren för ditt jobb - men så ligger det säkert hårt arbete bakom det hela också!

  SvaraRadera
 3. Jag blir mer och mer sugen på att rikta in mej åt det hållet. Härligt med ett jobb där man känner att man utvecklas själv i mötet med andra!

  SvaraRadera
 4. organic-lizzi - så härligt att höra från dej! Jag förstår att du har en del att stå i. V ar räd om dej! Kram.

  DMH - jag tror att det till största delen handlar om ett intresse och en fascination för mäniskan som jag haft sedan barnsben. Så har jag ju pluggat en del också - men det var mer intressant än jobbigt.

  Malve - Tror jag det. Jag tror att du skulle passa UTMÄRKT inom det beteendevetenskapliga området. Din klokhet och erfarenhet är guld värt.
  Jag skulle aldrig kunna ha ett jobb där jag inte kan utvecklas. Det är jätteviktigt för mig.

  SvaraRadera
 5. Låter verkligen spännande.
  Jag är också utb beteendevetare, men är inriktad på social omsorg. Har erfarenhet av att arbeta med pers med funktionshinder och söker nu jobb som enhetschef. I ledarrollen ser jag möjligheter att få coacha medarbetarna till att göra rätt val både i sitt arbete med brukarna och i sina egna liv.
  Är såå spännande att arbeta med människor!!!

  SvaraRadera
 6. Chrissan - så roligt!!! Visst är det ett både givande och viktigt jobb!

  SvaraRadera
 7. Hej Ulrika. Jag vill arbeta med att hjälpa människor se igenom sina problem i enlighet med vad som brukar kallas mindfulness. Hur hittar jag kunder. Finns det coachförmedlingar? Måste man ha någon form av legetimation eller räcker det med kompetens. Tacksam för ett svar. Joakim

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...