fredag 30 januari 2009

SKITSNACKETS URMODER - DET FUNDAMENTALA ATTRIBUTIONSFELET

Det fundamentala-vad-för-något? undrar du säkert.
Det fundamental attributionsfelet är "psykologispråk" och betyder, enklare förklarat att vi attribuerar, alltså tillskriver egenskaper till människor i vår omgivning. Dessa egenskaper stämmer inte alltid överens med verkligheten...

Varför gör vi det då?
Det hänger ihop med gårdagens inlägg om fördomar och förutfattade meningar. Vi klarar helt enkelt inte av att analysera allt in i minsta detalj och har ett behov av att snabbt sortera in människor och företeelser i förutbestämda fack.

Ett exempel.
Säg att du arbetar på ett företag, på ett kontor. Där finns flera kontorsavdelningar som ansvarar för olika arbetsuppgifter. Din avdelning väntar på material från avdelningen bredvid och ni börjar bli irriterade nu, för ni behöver materialet för att kunna jobba vidare.
- Vad trött jag blir, tänk att vi alltid ska behöva vänta.
- Ja men visst är det otroligt! Långa fika- och lunchraster kan de ta, men att hinna med att jobba, det är inte högprioriterar precis.
Här har ni konstaterat att kollegorna på andra avdelningen är en samling lata och arbetsovilliga figurer.

Nästa dag ringer din närmaste kollega som arbetar på din avdelning och berättar att hon måste vara hemma resten av veckan för hon har fått migrän.
Du tänker då att stackars X att hon ska drabbas nu igen.
Likaså ringer ytterligare en kollega och talar om att hon ligger på sjukhuset för en nyopererad blindtarm. Återigen sänder du dina sympatier till den sjuka kollegan.

På den andra avdelningen, de som inte klarar av att leverera materialet i tid, brottas de också med sjukfrånvaro, därför blir det förseningar med leveransen. Men det vet DU inte om. Du tror fullt och fast att deras förseningar beror på lathet, ovilja och möjligtvis inkompetens.

Varför är det så?
Därför att du kan, vill och orkar med att ta in viktigt information om de personer du har nära dig - både på jobbet, hemma och i andra sociala sammanhang.
Kollegorna på andra avdelningen eller grannarna längre ned på gatan som du inte träffar så ofta vet du inte tillräckligt mycket om för att kunna bilda dig en sann uppfattning. Du sorterar då in dem i ett, kanske inte alltid så smickrande "fack" baserat på få uppgifter, andrahands-information eller kanske till och med skvaller.
Du tillskriver alltså människor du inte har nära dig egenskaper som ibland är felaktiga.

Vad kan man göra åt detta?
Först och främst tänka till på om man har "på fötterna" när man gör sina bedömningar.
För att minska risken för "skitsnack" mellan avdelningar på arbetsplatserna är det bra att låta avdelningarna samarbeta och mötas i olika konstellationer så mycket så möjligt; arbeta tillsammans i olika projekt, ha gemensamma möten eller kanske en gemensam fest.

För ju bättre vi känner människorna runt omkring oss - desto mindre är risken att vi bedömer dem på felaktiga grunder.


8 kommentarer:

 1. skitsnack används som valuta för den som vill köpa sig en plats längre upp på rangskalan.

  SvaraRadera
 2. Drottning M - så sant. Det är dock en osäker valuta där man inte riktigt vet hur kursen står från en dag till en annan ;-)...

  SvaraRadera
 3. Hej
  Ville bara säga att du skrivit ett bra inlägg och jag har definitivt vidgat min egen förståelse för hur jag tänkt om andra människor.Tack
  Modestyblaise2

  SvaraRadera
 4. Inom vårdyrket är det en klassiker med konflikter mellan de olika helgpassen, mellan olika avdelningar, mellan dag och natt. Många gånger tror jag att det handlar om en önskan att sätta sig själv i bättre dager, att skitsnacket skapar en falsk samhörighet, en "vi och dom" känsla där "vi" är lite bättre än "dom".
  Man löser det oftast väldigt effektivt genom samarbete, och möten precis som du skriver!

  SvaraRadera
 5. Modestyblaise2 - Tack! Vad roligt att höra att du känner så.

  Åsa - Så är det på de flesta arbetsplatser där man på ett eller annat sätt kan göra olika "indelningar" i yrkesgrupper, skift, arbetsuppgifter etc. Men, som sagt, det behöver inte vara så att det måste bli "skitsnack och missförstånd" mellan olika grupperingar. En medveten personalpolitik kan göra mycket nytta på det här området.

  SvaraRadera
 6. visst är det en osäker valuta eftersom hierarki är en dynamisk struktur som kräver att man hela tiden kollar att alla nodpunkter sitter där de skall för att ens tillvaro skall fungera.

  SvaraRadera
 7. hmm.. det fundamentala attributionsfelet handlar om att människor framför allt i västerländska kulturer tenderar att attribuera andras beteende till personlighetsdrag, medan ens eget beteende attribueras till situationella faktorer. T.ex. "han gjorde så för att han är dum" "jag gjorde så för att jag missade bussen". Människor verkar alltså medvetna om variabiliteten i sitt eget beteende men ser andra på ett snävare sätt. det du pratar om handlar om socialpsykologiska teorier om ingrupp och utgrupp.

  SvaraRadera
 8. poirot - tack för din kommentar! Du har så rätt. Egentligen är det det Ultimata Attributionsfelet som handlar mer om socialt samspel (socialpsykologiskt, ja)som jag beskriver.
  Vad jag ville var att förklara på ett så enkelt sätt som möjligt varför vi tenderar att bedöma våra medmänniskor på olika grunder.

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...