fredag 9 januari 2009

FENG SHUI (OCH HOROSKOP)

Har läste en del böcker om Feng Shui, både på svensk och engelska. Den fösta boken, som gjorde mig intresserad av denna mycket gamla kinesiska lära var Karen Kingstons "Rensa i röran med Feng Shui". Jag fick en riktig wowupplevelse då jag läste boken, för det var som en pusselbit föll på plats. Jag har tidigare arbetat som dekoratör och då händer det titt som tätt att man får i uppgift att skylta ett skyltfönster. Jag kunde göra i ordning ett fönster med materialet (inredning och presentartiklar), gå ut utanför butiken och känna att, nej, inte bra. Måste flytta om ditten eller datten. Efter att ha gjort det kunde jag konstatera att så skulle det vara. Först nu i efterhand förstod jag vad det egentligen var som var fel. Det var obalans.

Det är mycket det som Feng Shui handlar om. Balans mellan de fem elementen ( trä, eld, jord, metall och vatten). Utan att bli för ingående delas allt vi har runt omkring oss in i någon av dess element. Ett husdjur t.ex. är "eld", allt som är fyrkantigt eller rektangulärt tillhör elementet "jord" och stenar är "metall". Och jag ser även andra paralleller, balansen i livet till exempel - mellan sömn och vakenhet, glädje och sorg eller okunskap och lärande. Yin och Yang.

För några år sedan anmälde jag mig till en helgkurs i Feng Shui. Läraren var en kinesisk kvinna som sedan några år var bosatt i Sverige. Hon hade med andra ord fått Feng Shui med moders-mjölken. Det blev ett par mycket spännande dagar. Vår lärare var mycket kunnig inom området och vi fick många tips, idéer och nya aspekter att tänka på.

Det visade sig att denna kvinna även var duktig på att ställa horoskop enligt den kinesiska läran. Kan väl kortfattat summera det som om att jag inte är särskilt "troende" inom detta område. Vet ärligt talat inte ens i vilka stjärntecken mina barn är födda (utom äldsta dottern för hon är född samma dag som jag). Hur som helst satt jag och pratade med vår lärare under en kafferast och jag beklagade mig över hur dålig min nattsömn var på grund av att barnen vaknade så mycket på nötterna.
- Men var sover dom då? undrade läraren.
- ????? Ja, i sina sängar i sina rum, svarade jag dumt.
- Visa mig? uppmuntrade läraren.
Vi hade alla med ritningar på våra hus och lägenheter till kursen, så jag plockade fram ritningen över vårt hus och visade på i vilka rum barnen sov.
- Jag behöver deras födelsedata, konstaterade läraren medan hon fundersamt betraktade ritningen och noggrant mätte ut väderstrecken.
Jag försåg henne med födelseår, födelseplats samt tid på dygnet när mina tre barn var födda.
Läraren betraktade siffrorna en kort stund, tittade sedan på ritningen för att slutligen lyfta blicken och titta uppfordrande på mig.
- De sover i fel rum, de måste flytta, konstaterade hon.
- Va? svarade jag. Hur då?
- Det ska byta rum med varandra, förklarade hon.
Hon pekade på ritningen och visade att Victoria skulle sova i Amandas rum, Amanda skulle sova i Max rum och Max skulle sova i Victorias rum. En total rokad. Vårt sovrum (mitt och mannens)var som tur var perfekt för oss som det var.

Väl hemma berättade jag för mannen vad läraren hade sagt. Båda två var vi rejält slut efter månader (kanske var det år) av dålig sömn, så vi kände att det var värt att prova. Vi började direkt att släpa runt med sängar, möbler och leksaker och när kvällen kom nattades barnen i sina "nya" rum.

Vad hände?

De sov HELA natten lugnt och skönt i sina nya rum!!!

Helt underbart och fantastiskt. Vet inte vad jag ska tro om det, men det måste ha legat något i Feng Shui lärarens förklaring att barnen sov i "fel" väderstreck. Jag ska inte överdriva och påstå att hädanefter sov de alla tre hela nätterna för allframtid, för de gjorde de inte. Men det blev en OTROLIG skillnad.

Jag återkommer med andra spännande saker denna kinesiska lärare kunde tala om för mig. för den som är intresserad...

6 kommentarer:

 1. Kankse sks skifta rum på äldts dottern och lille sonen då... men tyvärr blir det ett nerköp i storlek för storasyster så jag tror tyvärr inte det går. Intressant inlägg.

  SvaraRadera
 2. Feng shui är jättespännande tycker jag! Jag har funderat lite på det där med hur man sover eftersom dottern la sej åt fel håll i sängen när hon bytte rum. Kändes det fel att ligga åt andra hållet?

  Ser fram emot fler inlägg i ämnet :)

  SvaraRadera
 3. Mycket intressant! Upplevde något liknande i ett hus vi bodde i för några år sen. Jag kunde inte sova ordentligt i mitt rum (trots att det var samma säng som jag förut sovit så gott i) men när jag flyttade till ett annat rum (med samma säng)sov jag hur gott som helst.

  SvaraRadera
 4. Feng shui är intressant, tycker jag.
  Jag blir ofta förundrad över att så få tänker på vissa av de mest uppenbara fel som folk gör i sina hus.

  Tack för kommentaren på min blogg.
  Min son är snart 18 och det har varit både roligt och smärtsamt genom åren med honom.
  Mest av allt har det varit fullt av kärlek.

  Må så gott och trevlig helg.

  SvaraRadera
 5. jag hade min säng på en viss plats länge men tyckte inte riktigt om det hörnet, flyttade sedan sängen till en annan ände och mår mycket bättre där!

  SvaraRadera
 6. Fröet - Mja, kan ju bli svårt. du får kanske muta med något annat åtråvärt;-)...

  Malve - Ja, det är som om vi har någon inbygd kompass i oss. Och tydligen så föreddrar vi olika ställen att sova på, vilket så klart är tur. Vore besvärligt om alla sov i samma hörn...

  Tezzan - Visst är det spännande!

  Sören - Tack själv! Visst är det så att ibland känner man att det bara är "fel" i ett rum eller en bostad. Inte alltid man kan sätta fringret på det på en gång, men när man väl har gjort det, så blir det självklart.
  Så din son är tonåring. Jag föstår att ni har haft helt andra besvär och komplikationer än vad bara Ds kan orsaka. Då blir det naturligtvis kamp och smärta på ett annat sätt. Och en massa härligheter också så klart.
  Härlig helg till dig också!

  Drottning M - du ser, fel hörn för en drottning. Brukar inte de sova mitt i rummet ;-)?

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...