fredag 12 december 2008

15 SEKUNDERS-LEKEN


HJÄLP! Vart är vi på väg om våra barn/ungdomar tycker att det här är ett helt ok sätt att leka? Visst har det alltid funnits behov för äldre barn och ungdomar att testa gränser och göra mer eller mindre "förbjudna" saker, men det här tycker jag verkar alldeles vansinnigt.
"Leken" går ut på att en grupp barn ska slå ett annat barn så mycket de bara kan under 15 sekunder. Det är en lek med frivilligt deltagande. Den som blir slagen är alltså med i leken. Men, undrar jag, hur mycket påverkas man inte av grupptryck, rädsla att bli utanför, att hånas och förlöjligas.?Hur mycket vill man inte som tonåring känna att man är en i gänget och accepteras efter gällande normer - hur galna dessa än är? Så mycket "frivillighet "tror jag inte att det handlar om när allt kommer till kritan. Jag ryser ända in i själen när jag hör om det här.
Läs artikeln här:

4 kommentarer:

 1. Jag gissar att leken är vanligast bland killar...
  och då tänker jag på de berättelser om manliga hjältar som erbjuds oss i TV-serier, film, serieböcker m.m. och hur de tar stryk (ofta låter de skurkarna slå dem mot att någon annan räddas) för att sedan ge igen på slutet.
  Otäckt

  SvaraRadera
 2. Ja, såna där "lekar" har alltid florerat och det är viktigt att prata med sina barn om det så att dom förstår vidrigheten och kan få styrka att gå därifrån.

  Ett tag slog barnen på vår skola varandra över knogarna med en linjal (också med samma "frivillighet"). När min egen son kom hem med blödande knogar tog vi ett långt samtal och han har sedan aldrig deltagit i den sortens "lekar". Viktigt att inte bli arg på sitt barn, utan att lyssna och föra en dialog. Men det gäller ju alltid!

  SvaraRadera
 3. Ta och ät upp din moralkaka och inse att dom som vill göra detta gör det. Tyst.

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...