onsdag 29 augusti 2012

ANDAS LUNGT - OCH RÄTT!

I dag tar vi många fler andetag per minut än vad vi gjorde för 50 år sedan, har man konstaterat. Anledningen är att vi inte andas lika djupt, utan mer ytandas, vilket gör att andningen blir ytligare och snabbare. Det beror på att vi är mer stressade idag och spänner oss, vilket gör att luften inte kommer lika långt ner i lungorna.
Dessutom andas vi mer genom munnen än genom näsan, som vi borde. Det här skapar mer problem för oss än vad vi är medvetna om.

Se detta intressanta Tv-klipp från Nyhetsmorgon där andningsintruktör Anders Olsson och överläkare Johannes Lind förklarar för Laila Bagge och tittarna vikten av en riktig andning. Du får konkreta tips på hur du kan göra för att förbättra din andning.

Anders%20Olsson%20sprang%20halvmaran%20med%20f%C3%B6rtejpad%20mun


När du andas genom näsan, som är det sättet vi är skapta för att andas, hinner luften du andas in att få en behaglig temperatur för kroppen. Dessutom tar kroppen hand om de eventuella bakterier som du andas in som filtreras i näsan. När du andas genom munnen far den kalla och eventuellt bakteriefulla luften rakt ner i luftrör och lungor och kan lättare ge dig sjukdomar.

Runt Anders Olssons hals hänger en Relaxator (som han tyvärr inte får visa). Det är ett redskap som är en utmärkt hjälp för att träna upp andningen. Jag har själv en som hjälpt mig mycket med min astma. Astma kan nämligen många gånger tränas bort. I Relaxatorn kan man ställa in olika motstånd som gör att lungorna får jobba extra vilket leder till att de stärks. Den hjälper dig också att hålla koll på att du andas rätt. Relaxator finns att köpa på välsorterade apotek eller på nätet.

2 kommentarer:

 1. Tack för allt som du delar med dig av. På mitt jobb har vi nu Hälsans år. Tack vare dig har vi nu blivit inspirerade till att andas.
  Hälsn. från Mia
  PS. Välkommen in till mig om du vill. Skriver om fysisk, psyksik, socialt och andligt välbefinnande.
  Vi ses ;) www.exsisto.webblogg.se

  SvaraRadera
 2. Tack själv Mamma Mia! Åh så glad jag blir av dina rader :-).
  Att andas är ju självklart, men att vi många gånger inte andas tillräckligt bra och på fel sätt tänker vi inte på. Bara vi blir medvetna om det kan vi förändra och förbättra.
  Ska genast kika in till dig.
  Ha det gott! Kram

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...