måndag 5 januari 2009

JAG ÄR RÄDD FÖR ANNA SKIPPER!

Ja, det låter kanske lite konstig att jag säger det som befinner mig mitt en detoxkur. Och egentligen har jag inte så mycket att grunda mitt uttalande på mer än de intryck jag har fått från TV och Anna Skippers "Du är vad du äter".

Vad är jag rädd för då?
För jag gillar ju frukt, grönsaker, bönor, linser, fullkorn och mycket annat som Anna Skipper förespråkar. Men jag har väldigt svårt för människor som bara ser EN väg, ETT alternativ - inget annat existerar, någonsin.

Jag ser genast hemska paralleller med diktatorer, och fascister som härjat runt om på vår klot (vill inte ens namnge någon men jag tror ni vet...). De som bara har en väg att gå, ett sätt att vara på. Allt annat är förkastligt. Vad hemsk att se tillvaron på det sättet. Alla har fel, utom jag. Det gäller att med alla medel se till att få så många anhängare som möjligt för att känna sig bekräftad. Ja, vi vet ju vad det blir för samhällen av de koncepten...
Och NEJ, jag tror naturligtvis INTE att Anna Skipper är vare sig diktator eller fascist, utan vill bara dra parallellen med att endast se EN väg som den rätta.

Säkert är det så att Anna framställs, eller själv vill framställas, på ett visst sätt i TV. Tanken att få svenska folket att skaffa sig bättre matvanor är jättebra. Men ärligt talat hur många av deltagarna i "Du är vad du äter" fortsätter att äta på samma sätt efter det att TV kamerorna har slocknat? För det är ju inte precis några glada miner som visats när deltagarna druckit sina morgondrinkar...

Varför måste det vara allt eller inget?
Varför inte lära svenska folket nya och bättre matvanor lite i taget?
Varför göra så radikala kostförsändringar och bannlysa alla onyttigheter?
Jag tror säkert att en del människor verkligen försöker att lyssna på Anna Skippers råd och ändra om sina liv. En del blir nog inspirerade och försöker någon dag eller någon vecka för att sedan falla tillbaka i "chipsträsket" djupare än någonsin med en stor känsla av misslyckande inom sig - igen.

Jag skulle vilja veta om du, Anna Skipper, äter en chokladbiskvi någon gång ibland?
Det gör jag, och jag tycker faktiskt att jag mår riktigt bra av det.

10 kommentarer:

 1. Den kvinnan är för mycket! Det måste ju finnas någon realism i det man företar sig, vad det än gäller. Realistiska mål och delmål på vägen, då tror jag alla kan lyckas, vad det än gäller.

  SvaraRadera
 2. Åsa - Vad skönt att höra att det inte bara är jag som tycker så...

  SvaraRadera
 3. Jag håller också med dig fullständigt! Jag orkar inte ens se programmen. Har sett några stycken förut och när jag ser grimaserna som deltagarna gör när dom dricker hennes morgondrink tycker jag synd om dom (några har till och med "ulkat"). Det behöver inte vara äckligt för att vara nyttigt!!!

  SvaraRadera
 4. Mina döttrar och jag är faktiskt RÄDDA för henne - vi tycker hon verkar läskig!!

  Och spiken i kistan var när hon visade upp sig själv, sitt hem och sin man - ALLT var perfekt...nästintill osmakligt "perfekt"!

  SvaraRadera
 5. DMH - Hua ja. Sä skönt att höra att jag inte är ensam om min Skipper-skräck.

  SvaraRadera
 6. Jag har inte sett de där programmen men det låter förfärligt! Och om hon nu verkar så perfekt rakt igenom så kan ju det få vem som helst att känna sig illa till mods och hur bra är det? Jag äter väl i största allmänhet rätt så sunt men ibland får "skräpet" lite för mycket plats men då gör jag ett ryck, tar mig i kragen. Kanske via en fasta, det är ett effektivt sätt att komma på spåret igen. Kan tro att detox har samma effekt. Fram för lite god choklad mellan bönor och linser!

  SvaraRadera
 7. Ärligt talat - jag tror inte en sekund att Anna Skipper är så sund som hon vill utge sig som! Har t om hört dem som sett henne röka.

  Hon är lika gammal som mig också - men jag tycker hon (och har hört fler som håller med mig) ser ut som 50 minst!

  SvaraRadera
 8. Monica - du har inte missat så mycket, kan man konstatera. Och så klart, lite choklad och annat gott mellan varven, det kan aldrig skada.

  Vendela - Men det var väl det man kunde tro, "hälsofascisten" lever inte ens själv som hon lär. Och röka, bah. Ibland tycker jag dessutom att hon ser lite småfet ut. Och dessa gigantiska urringningar hon envisas med - bara det är ju bra för matvanorna eftersom man tappar aptiten. Kanske var tanken det.

  SvaraRadera
 9. Håller med!
  Lite vanlighet behövs också, alla är vi ju människor!!
  Jag kommer nog aldrig att vilja vara utan husmanskost!!!!!
  Nu startar vi detoxen i morgon!
  Kram och tack!

  SvaraRadera
 10. Håller med håller med! Det får inte vara så krångligt att leva nyttigt! Hur många orkar med det? Inte jag iaf... Skulle förmodligen bli skräckslagen om jag träffade henne;)

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...