fredag 13 mars 2015

Kokos- och nötrutor - utan socker, vete eller mjölk


Mums!
Riktigt energirika och välsmakande små "kraftpaket" som faktiskt kan göras helt utan sötning tack vare att både kokossmöret och hasselnötssmöret ger en sötma som sedan lyfts fram av de salta jordnötterna och flingsaltet på toppen. Jag valde dock att till hela satsen tillsätta två matskedar kokossocker. Du väljer själv - mer eller mindre.

Kokossmör kan du köpa, men du gör det också väldigt enkelt själv.
Du mixar enkelt en påse riven kokos 5 - 10 minuter i din matberedare tills det blir ett krämigt smör. Du kan behöva "putta ner" kokosflingorna som hamnar uppe på sidorna några gånger så att allt blandas ordentligt. Sedan är ditt kokossmör klart.

De här Kokos- och nötrutorna tillagas inte i ugnen, utan då låter dem "sätta sig" i frysen under någon timme innan servering. Sedan kan du förvara dem i kylskåp.
Goda till kaffet eller som uppladdning inför ett träningspass eller efter.

Du behöver:
1 påse riven kokos - mixat till kokossmör
½ burk hasselnötssmör
2 msk kokossocker (kan uteslutas, ökas på eller bytas mot annan sötning)
2 msk starkt kaffe (kan uteslutas)
½ dl mandel
½ dl hasselnötter
½ dl salta jordnötter
några nypor flingsalt

Gör så här:
Mixa de rivna kokosflingorna i din matberedare tills de blir ett krämigt smör, alternativt använd färdigt kokossmör. Mixa med hasselnöttsmöret, kokossockret och kaffet till en jämn smet.
Häll sedan ner mandlar och hasselnötter och mixa tills de blir grovmalda.
Bred ut smeten på i en bakplåtspappersklädd, liten långpanna/form ( ca  15 x 20 cm). Jämna till och försök att få kanterna jämna, så blir det mindre spill.
Hacka de salta jordnötterna och strö över dem och flingsaltet. Tryck ner jordnötter och salt lite i kakan och ställ sedan in i frysen i en timme.
Ta ut och skär  upp lagom stora bitar. De är ganska mäktiga, så det behöver inte vara så stora bitar.
Förvara i kylskåp.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...