onsdag 11 mars 2015

Aprikos- och havredrömmar - utan vete, socker eller mjölkI bland är det bara ett par tuggor av det där söta med rätt konsistens som behövs för att man (läs jag) ska känna sig nöjd. Precis så är det med de här kakorna. De har rätt sötma, rätt tuggmotstånd, rätt "seghet" och rätt "knaster". Att de dessutom inte innehåller vetemjöl, socker eller mjölk gör det bara ännu bättre. Och ännu bättre blir det då de inte innehåller varken nötter, mandel eller ägg. Då kan alla i min familj äta dem.

I dessa kakor är det torkade aprikoser som står för sötningen. Många gånger när vi bakar alternativt så sötas det med dadlar. Aprikoser är lite saftigare i konsistensen och dessutom innehåller de inte lika mycket fruktsocker vilket i sin tur gör att de inte påverkar blodsockret (och fettinlagringen) lika mycket.

Som vanligt när det gäller bakning och matlagning så är det "tjoff tjoff" som gäller. Det innebär att det ska gå snabbt att baka/laga och att resultatet ska bli supergott.
Baka gärna själv och låt mig veta vad du tycker.

Du behöver:
20 st torkade ekologiska aprikoser
3 msk kokosolja
1 dl riven kokos
1 dl kokosmjölk
1 tsk vaniljpulver
2 dl havregryn
3 msk vallmofrön

Gör så här:
Blanda aprikoser, kokosolja, kokosmjölk och vaniljpulver i din matberedare eller med stavmixer.
Blanda till en jämn smet.
Häll sedan ner havregryn och vallmofrön och blanda ner dem väl utan att havregrynen blir finfördelade.
Klicka ut kakorna på bakplåtspappersklädd plåt och grädda sedan i 175 grader i 10 minuter. Tag sedan ut kakorna och vänd dem upp och ner och grädda ytterligare 10 minuter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...