Säkert har du hört det förut - att det är nyttigt att dricka mycket vatten. Ja, inom rimliga gränser förstår, som med allt annat.
Själv är jag inte världsbäst på att dricka, och ibland tror jag att jag inte får i mig tillräckligt med vätska. När jag dricker för att jag är törstig så blir det i princip alltid vatten. En och annan kopp kaffe rinner också ner och något gott te med jämna mellanrum. Läsk dricker jag i princip aldrig och vin (alldeles för) sällan.
Jag läste i Janesh Vaidyas bok Maten är min medicin om hur vi med hjälp av vatten kan rena och faktiskt även föryngra vår kropp. Janesh skriver naturligtvis även om vikten av att äta en bra kost. Det har jag jobbat på ett bra tag nu (men kan ständigt förbättra mig om jag vill), så det var just detta med vattenterapin som väckte mitt intresse speciellt.
Enligt ayurvedan ska vi börja varje morgon med att dricka rumsvarmt (uppkokat i kastrull eller vattenkokare) vatten. Detta är en av de indiska vaidyornas (indiska läkarnas) allra äldsta metoder för att uppnå hälsa.
Vattenterapin innebär att du innan frukost ska dricka ett glas (2 ½ dl) varmt vatten under de första 21 dagarna. Därefter följer tre månader då du dricker två glas vatten. Sedan ska du under sex månader dricka tre glas direkt på morgonen. Därefter kommer en tvåårsperiod då du återigen går ner till två glas vatten och slutligen under de kommande 7 åren gå ner på ett glas vatten varje morgon.
Det du ska ha uppnått under denna tidsperiod är att alla dina celler i kroppen är utbytta och fulla med naturens helande kraft - under förutsättning att du har haft en god kosthållning också, såklart.
Nu lät det lite knepigt att hålla ordning på alla dagar och hur länge man ska dricka en, två eller tre glas, så jag har under en tid startat varje morgon med en jättestor mugg med varmt vatten.
Jag älskar det!
Jag saknar det enormt de få gånger som jag av olika anledningar har hoppat över min vattenprocedur.
Allra först innan jag dricker mitt varma vatten, så gör jag rent tungan med en tungskrapa och borstar tänderna. På natten rensar kroppen nämligen ut en massa slaggprodukter ur kroppen och tungan är ett av våra organ där det samlas mest som rensats ut.
Sedan dricker jag sakta och faktiskt njutningsfullt mitt varma vatten. På sommaren när det är varmt gör det inget om vattnet svalnar lite mer.
Känslan och upplevelsen av att börja dagen med att dricka varmt vatten är som en rensning och genomsköljning av kroppen. Det varma vatten sätter fart på de inre organen och sprider samtidigt en lugn och skön känsla i kroppen. Inte sällan krävs ett toalettbesök efter det att vattnet är uppdrucket, vilket jag ser som ett bra tecken på att en rensning faktiskt sker.
Viktigt att tänka på att det varma vattnet, som inte behöver vara varmare än rumstempererat, är att du sedan ska vänta minst 45 minuter innan du sedan äter frukost. Detta för att kroppen ska kunna rensas ordentligt med hjälp av vattnet.
Jag uppskattar denna enkla morgonrutin jättemycket och jag tror också att den på sikt är bra för hälsan. Som med alla nya vanor handlar det bara om att få de nya rutinerna att sätta sig.
Varför inte prova du med?!
Lustigt, igår tänkte jag faktiskt på det där med att dricka vatten och idag skriver du om det. Jag är mest nyfiken på om man verkligen måste dricka 8 glas om dagen? Jag går ju bara mer på toaletten då. Och räknas inte den vätska man får i sig via maten? Fick för mig att någon skrev det. Annars är jag jätte kinkig med vatten och vill att det ska vara iskallt så det där med ljummet låter inte lockande. Och 3 glas? Låter mycket.
SvaraRaderaHej Joanna!
RaderaTack för din kommentar. Ja, vi har ju fått "lära oss" att vi ska drick 8 glas om dagen och många håller nog fast vid att det faktiskt är så. Jag har läst om andra studier där man kommit fram till att det inte är nödvändigt med så mycket vätska och återigen andra som menar att vi behöver mer än 8 glas. Jag tror att det kan vara som så, som det är med så mycket annat, att det är väldigt individuellt. Dels beror det på hur våra kroppar fungerar/behöver, hur varmt det är och hur mycket vi svettas och hur mycket vi får i oss genom den typ av mat vi äter.
Olika bud med andra ord. Bäst är att känna efter själv. Behöver du springa på toaletten mycket, dricker du säkert för mycket. På händernas ovansida kan man lättas se om kroppen är uttorkad och behöver mer vätska. Om du tar ett "nyptag" i skinnet ska det snabbt gå tillbaka, gör det inte det behöver du mer vatten.
Jag var inte heller förtjust i det ljumna vattnet från början, men har vant mig och uppskattar det nu riktigt mycket. Eftersom man ökar mängden successivt vänjer man sig med det också.
Det ska bara vara helt vanligt vatten? Ingen citron eller så. Har läst någonstans att det är bra att börja med ljummet vatten med citron i. Men det här kanske är för ett annat syfte? Jag undrar också om det övriga vattnet man dricker under dagen, bör man koka det också, för att få bort klor och annat otrevligt. Och en fråga till; om "råkar" äta frukost innan det gått 45 minuter, förstör det hela konceptet då? TACK för din blogg, älskar att läsa och bli inspirerad!
SvaraRadera