måndag 20 september 2010

ADDITIONSSTRESS

Känns det som om ALLA andra har mer tid än du? Att de hinner med mer, är lyckligare, tjänar mer pengar, är mer harmoniska, har mer välstädade hem osv. osv.?
Ingen ovanlig känsla tyvärr. "Åkomman" som du har drabbats av har ett namn, den kallas för ADDITIONSSTRESS. Additionsstress innebär att du jämför dina presentationer med andra. Dessutom är det så att du jämför dig bara med "proffsen" på respektive område. Om det till exempel handlar om att ha det fint och välstädat hemma, så jämför du dig med Bettan som har det kliniskt rent och full koll på allt. När det gäller lycka jämför du dig med Stig som är nykär och så lycklig att det sprutar om honom. Vad du däremot inte tänker på är att Bettan mår väldigt dåligt i livet just nu och hennes sätt att hantera det är att ha full koll på sitt hem. Det är fint, men hon mår inte bra. Stig som är så lycklig, han däremot vet inte från en månad till en annan hur hans ska klara att betala hyran eftersom han är långtidssjukskriven och har låg inkomst.

Jämförelsen blir alltså inte riktigt rättvis. Du plockar bara ut vissa delar och ignorera det andra.
Om du känner att du har svårt för att leva upp till dina egna förväntningar på dig själv därför att du tror att alla andra har det och kan så mycket bättre än du måste du försöka se det i ett större perspektiv. Dessa "perfekta" människor som du jämför dig med är självklart inte så perfekta som du tror. De är lika mänskliga som du.

Alla har vi våra fel och brister, men också våra fördelar. Dina "perfekta" vänner har valt att prioritera vissa saker i sina liv. Det kan du också göra.
 • Vad är viktigt för dig i livet just nu?
 • Vad kan du välja att prioritera?
 • Vad kan du därmed välja att inte lägga så stort fokus på?

4 kommentarer:

 1. Klokt! Jag har tänkt lite på det förut, men glömmer ständigt bort det! Tack för påminnelsen!

  SvaraRadera
 2. Det är ju precis så det är! I alla fall för mig.

  "Avundas aldrig en annan människa ty du känner inte hennes sorger" har jag uppskrivet i en klokbok.

  Man behöver bli påmind. Och tänka på att det kanske t o m finns någon som är avis på mig för nåt!

  Kram, syster

  SvaraRadera
 3. healthywealthywellness - man behöver påminnas om det ibland ja :-)...

  Cayenne - visst!

  Syster - jag som har förmånen att få prata med många människor om deras tankar kring sina liv VET att alla har sina bekymmer och sin oro - även om de utomstående kan ha svårt att förstå det. Kram tillbaka

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...