Äppelkaka och äppelpaj brukar gå hem hos de flesta. Det här är ett mellanting mellan de båda. I botten hittar du mjuka saftiga äpplen som kryddats av kanel. I mitten en kaka smaksatt med ingefära och överst en knäckig topping av havregryn smaksatt med kardemumma.
Helt fantastiskt gott!
Du behöver:
3 äpplen
1 msk kanel
3 msk honung (eller annan sötning)
2 msk smör (eller kokosolja)
100 g smör (eller kokosolja)
2 msk krossade linfrön (eller två ägg)
2 dl Lailas mjölmix (eller annan mjölblandning/mjölsort motsvarade 2 dl vetemjöl)
2 tsk bakpulver
1 ½ dl mjölk (jag valde havremjölk)
3 msk rörsocker (eller annan sötning)
1 tsk ingefära
2 dl havregryn
2 msk smör (eller kokosolja)
3 msk honung
1 tsk kardemumma
Gör så här:
- Skala äpplena och riv dem grovt.
- Klicka ut smöret (2 msk) i en stekpanna och stek där de rivna äpplena tillsammans med kanelen och honungen. Bland om och stek under 3 - 4 minuter.
- Häll de brynta äppelrivet i botten på en ugnsfast form (som du smort innan).
- Smält smöret (100 g) i en kastrull och häll också ned de krossade linfröna. Väljer du att använda ägg istället skippar du krossade linfrön och tillsätter äggen i mjölmixen istället.
- Häll upp mjölmixen i en bunke och rör ner rörsocker, bakpulver och ingefära. Häll sedan i det smälta smöret och mjölken. Blanda väl.
- Häll smeten över det brynta äppelrivet i formen.
- Ställ in formen i ugnen i 200 grader och grädda i 5 minuter (ska gräddas mer efter att du haft på toppingen)
- Smält smöret (2 msk) i en stekpanna och häll sedan i havregryn, honung och kardemumma. Stek och rör under 3 - 4 minuter så att havregrynen blir något "knäckiga).
- Häll över havregrynen över kakan när den har gräddats i fem minuter. Ställ sedan in igen i ugnen och grädda ytterligare i ca 15 minuter.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar