Vi vet sedan tidigare att vi gärna äter mer än vad vi egentligen behöver när vi har sovit för lite och känner oss trötta. Troligtvis finns det flera bakomliggande faktorer. En av dem är så klart att vi när vi fyller på med energi i form av mat självklart blir piggare. Att vi då också gärna väljer sockerstinn och kolhydratrik mat är för att det är den absolut snabbaste energin för oss.
Nya studier visar att när vi är trötta får vi en ökad produktion av signalsubstanser som gör att vi uppskattar smaken av söt, fet och salt mat ännu mer än annars.
I en undersökning fick försökspersoner under en period sova antingen 8,5 timmar per natt eller endast 4,5 timmar. Det visade sig då tydligt att de personer som fått sova för lite hade betydligt svårare att stå emot sötsaker och snacks - inte minst under den senare delen av dagen.
Att sömnen är viktig för vår hälsa och vårt välmående vet vi. Ändå är det väldigt lätt att "tulla på" antalet timmar sömn i vårt aktiva och uppkopplade liv.
Priset vi får betala när vi mer eller mindre konstant sover för lite är:
- Sämre immunförsvar.
- Högre stresskänslighet.
- Lättare för att gå upp i vikt.
- Svårigheter att gå ner i vikt.
Det första jag frågar en person som konsulterar mig för kost- och hälsorådgivning är hur mycket de sover och om sömnen är bra. Kvantitet och kvalitet behöver ju som bekant inte vara samma sak.
De allra flesta sover både för lite och anser sig sova för dåligt.
Hur mycket som är tillräckligt varierar både från person till person och över tid. Det bästa är att prova sig fram.
Om du vill gå ner i vikt och eller må bättre överlag och vet med dig att sömnen är din akilleshäl. Börja successivt att prioritera sömnen. Lägg till en halvtimme sovtid per dag under en veckas tid och känn efter hur det känns. Prova sedan ytterligare en halvtimme nästa vecka. Resonera med dig själv och känn noga efter hur det påverkar dig.
Det ironiska är att många anser sig inte ha tid att sova.
Men när det väl prioriterar sömnen inser de att de är så mycket mer effektiva och välmående under sin vakna tid så att de hinner med mer under de vakna timmarna trots att de minskar i antal
Men när det väl prioriterar sömnen inser de att de är så mycket mer effektiva och välmående under sin vakna tid så att de hinner med mer under de vakna timmarna trots att de minskar i antal
Det idealiska är att komma i säng senast klockan 22 då det enligt gammal Ayurvedisk tradition är mellan 22 - 02 som kroppens reparationsprocesser jobbar som bäst.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar