Sanningen om den perfekta dieten. Bild från Svt play |
Miljontals människor går på diet världen över. Och med det menar jag bantar, svälter sig och kämpar för att gå ner i vikt. De flesta av dem har gjort det länge och många gånger. Utan att lyckas.
Vad är det som är fel?
För en del handlar det om att de försöker uppnå felaktiga och skeva ideal. Men för en allt ökande massa handlar det om en sjuklig och ohälsosam fetma som inte har med samhällets normer att göra. Där ett felaktigt ätbeteende tagit över och där många idag mår riktigt dåligt både fysiskt och psykiskt.
Jag har sagt det tidigare.
Vi lever i ett ätstört samhälle. De flesta har idag tillgång till precis hur mycket mat som helst. I varje fall betydligt mer mat än vad vi verkligen behöver.
Dessutom är maten ofta processad, innehåller massor med socker, snabba kolhydrater, härdade fetter och annat som påverkar både vår hjärna och vår kropp. Vi vill hela tiden ha mer!
Tillverkarna jublar. Det finns en medvetenhet bakom deras tillverkning som går ut på att skapa dessa behov hos oss. Det är så de tjänar pengar - på vår oförmåga att kunna stå emot.
Men vad är problemet då egentligen?
Är det inte bara att sluta äta så mycket och fokusera på nyttig mat i stället?
Hur svårt kan det vara?!?!?!?
Jo, precis hur svårt som helst, säger jag som har jobbat med kost, hälsa och viktminskningsgrupper i många år. För de flesta är det verkligen inte så lätt.
I programmet Sanningen om den perfekta dieten som nu går i en serie om tre i Svt1, undersöker ett forskarlag bestående av läkare och beteendevetare om det är så att det verkligen finns en idealisk diet som passar alla.
Precis som jag alltid sagt så finns det inte en universaldiet. Vi har olika biologiska och psykologiska förutsättningar som vi behöver anpassa oss efter för att må bra och gå ner i vikt eller hålla den vikt vi har.
Enligt forskarna i programmet kan man urskilja tre typer av människor som har problem med att hålla viket/svårt att gå ner i vikt:
- Överätaren. En person som inte känner mättnad på samma sätt som andra. Han eller hon kan äta mångdubbelt fler portioner utan att känna sig mätt och nöjd. Orsaken är att dessa personer producerar mindre av hormonet GLP-1, ett hormon som kommer från våra tarmar. Det här är ett hormon som gör att hjärnan får signaler från tarmen om mättnad och som också ser till att sänka vårt blodsocker (reglerar insulinfrisättning). Även andra tarmhormoner som reglerar känslan av mättnad produceras i mindre mängd. Resultatet blir en enorm aptit och ett för högt blodsocker vilket då i sin tur lätt kan leda till övervikt och fetma.
- Tröstätaren. En person som hanterar sin stress, oro, olust , sorg, ilska och andra känslor genom att äta. Framför allt tröstar man sig genom mat som är rik på socker och/eller fett (choklad, godis, bakverk, glass etc.) då fett och socker stimulerar belöningscentret i hjärnan.
- Ständigt sugen. En person som har svårt att känna sig nöjd och mätt och som hela tiden ser tillfällen att fylla på med mer mat. En sådan person har anlag för gener som orsakar fetma. Dessa gener göra att man vill äta hela tiden och som stör mottagandet i hjärnan som ska signalera mättnad. Dessa personer föredrar fet och söt mat.
Detta ligger helt i linje med det jag har sett genom åren och är också de områden som vi jobbar med i min kurs Tänk Dig Smal - gå ner i vikt med KBT, vilket förklarar att så många får den hjälp de behöver i kursen. Vi jobbar bland annat med:
- Att identifiera om det är hunger, sug eller begär vi känner,
- Att hantera tröstätande.
- Att lära sig att äta lagom stora portioner.
I programserien ska nu försökspersonerna som indelats i de olika grupperna Överätare, Tröstätare och Ständigt sugna nu följa specifika dieter och riktlinjer för att se om de får bättre resultat än tidigare då de försökt gå ner i vikt. De råd de får för respektive grupp är:
- Överätare. Då de inte känner av kroppens mättnadssignaler på samma sätt som andra ska de följa en diet som håller dem mätta längre, vilket gör att de inte äter lika ofta. Det innebär en kost med lågt GI-värde och mycket protein. De ska hålla sig borta från snabba kolhydrater och stärkelserik mat.
- Tröstätarna. De ska se till att minska sitt kaloriintag och det är också mycket viktigt för dem att jobba med stöd och support från omgivningen. De behöver hitta till nya fungerande vanor och får hjälp att göra det genom att känna tillhörighet och support.
- Ständigt sugen. Behöver kickstarta sin fettförbränning och lära kroppen att den inte behöver lagra allt fett. Detta gör de bäst genom periodisk fasta i någon form. Här föreslås 5:2-dieten med ett kaloriintag på 800 kcal på fastedagarna. De uppmanas också att vara restriktiva med kolhydrater.
Du som är nyfiken på programmet kan fram till den 25/9 se det här på Svt play:
På tisdagar kl.22 kan du se de kommande två avsnitten.
Jag tycker att det är mycket intressant att se. Vi har mycket att lära om detta och vi behöver förstå att vi är komplicerade varelser, både till kropp och psyke. Ju mer vi lär oss att förstå och accepterar våra olikheter, desto lättare kommer vi att hitta lösningar.
Det ska bli spännande att se om detta forskarteam kommer att komma fram till samma slutsats som jag - att man också kan vara en kombination av:
- Överätare + Tröstätare
- Ständigt sugen + Tröstätare
Du som vill få redskap att hantera ditt ätbeteende och få hjälp med att bli av med in övervikt - läs mer om min distanskurs Tänk Dig Smal - gå ner i vikt med KBT. Här får du de redskap du behöv er för att hantera just din problematik. Nästa kursstart är den oktober och det är bara ett fåtal platser kvar. Nya kurser kommer sedan först efter årsskiftet.
Länkar till forskarna i programserien:
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar