onsdag 18 mars 2015

Fetare start på dagen ger bättre hälsa och lägre vikt



Hur ska vi äta för att må bra?
Den frågan intresserar många idag.
Hur ska vi äta för att gå ner i vikt?
Den frågan intresserar om möjligt ännu fler. Och många gånger finns det dessutom ett samband både mellan frågorna och svaren.
Däremot finns det inte ett generellt svar helt enkelt för att vi är olika och har olika behov.

Att äta är nödvändigt för vår överlevnad och borde därför vara naturligt. Vad vi ska äta idag är däremot långt ifrån naturligt. Från att ha ätit det vi har hitta i vår omgivning under många tusen år av vår historia har vi idag möjligheten att plocka de färgglada paket vi tycker ser intressanta ut i vår kundvagn i närmaste matbutik. Och det var lite så problemen med kosten och hälsan uppstod.
"Någon annan" bestämde över urvalet, innehållet och tillverkningen.
"Någon annan" bestämde också vad som skulle vara bra för oss att äta och vad vi skulle avstå att äta för att leva länge och ha hälsan.
Resultatet?
Vi har aldrig varit fetare och sjukare som en följd av det.

Kostråden har sannerligen varierat genom åren. Och de olika "modedieterna" likaså.
Det vi har tappat bort är våra ursprungliga behov. Eftersom det sägs att vi idag genetiskt och på cellnivå är till 99,5 % lika som våra förfäder som vandrade på Afrikas savanner för många hundra tusentals år sedan, så borde det inte vara helt logisk att vi även idag borde må bra av en liknande kosthållning.
Men vi vi har också olika genetiska behov och förutsättningar som styr vårt behov av mat. Vi har under tusentals och åter tusentals år anpassat oss efter de omgivningar vi bor i. Som ett exempel kan tas att vi nordbor är de som bästa tolererar komjölk (även om allt fler idag visar tecken på intolerans). I ett kallt klimat utan tillgång till gröda året runt och med ett behov av fett, kalcium, kalk och D- och A-vitamin blev mjölken en viktig näringskälla för oss.
Vi har också olika behov på grund av en rad olika biologiska funktioner såsom förbränning, nervsystemets funktion, endokrina systemet m.m.

Om du är intresserad av våra olika kostbehov kan du läsa mer om Metabolic Typing.

I dag äter vi generellt mer kolhydrater och inte minst snabba kolhydrater till skillnad från tidigare då protein och nyttiga fetter var en betydligt viktigare del i vår kost.
Snabba kolhydrater kickar igång vår insulinproduktion och med det följer en rad problem. Insulin ser till att var fettinlagring slår på och är också en gemensam nämnare för många av våra välfärdssjukdomar idag - Metabola syndromet och allt vad det innefattar.

Frukosten har länge setts som dagens viktigaste måltid. Att hoppa över frukosten var lika illa som att hänge sig åt någon av dödssynderna ungefär.
I dag finns många studier som visar på att frukosten kanske inte är så viktig som vi trott.
Eller rättare sagt. Det viktigaste är inte NÄR vi äter vår första måltid utan snarare VAD.
En "traditionell frukost" för många kan bestå av exempelvis:

  • Några mackor och en kopp kaffe.
  • Yoghurt och müsli/flingor
  • Gröt och ett glas apelsinjuice
Det gemensamma för denna typ av frukost  är att den är förhållandevis rik på kolhydrater och fattig på protein och nyttiga fetter. Det som händer då är att det första du gör på fastande mage är att se till att kicka igång insulinet vilket gör att du ser till att kroppen kommer behöva mer snabba kolhydrater igen och igen och igen under dagen. Du märker det genom att du blir hungrig ganska snart igen, blir ofokuserad, trött, sötsugen, irriterad och kanske får huvudvärk om det dröjer för länge till nästa måltid.

Som jag skrev tidigare har vi inte alla samma behov när det gäller kosten. En del tolererar en första måltid som innehåller en del kolhydrater utan större problem. De mår bra, är friska och håller vikten. Men om du tillhör de som önskar gå ner i vikt, vill känna dig mer skärpt och hålla fokus under dagen och som inte vill bli hungrig efter bara någon timme igen, då kan det vara en god idé att du prova att byta ut din kolhydratrika frukost mot en måltid som istället innehåller betydligt mer bra fett.
Faktum är att du kan prova att helt skippa kolhydraterna under förmiddagen och istället dricka/äta nyttigt fett och möjligtvis lite protein under förmiddagen och ända fram till lunch.
Nyttiga fetter hittar du bland annat i:

  • Kokos (olja, riven kokos)
  • Fet fisk
  • Oliver
  • Nötter och mandlar
  • Smör
  • Olivolja
  • Rapsolja
  • Avokado

Troligtvis kommer du att bli förvånad när du inser att du inte alls behöver äta så mycket. Och likaså när du märker att du inte alls blir trött och ofokuserad utan har en hög energinivå. 
Det innebär alltså inte att du måste fortsätta att äta resterande måltider på samma sätt, utan ha fokus på fet mat fram till lunch för att känna hur de påverkar dig.

För många räcker det bra med att endast dricka en eller ett par koppar kaffe eller te under förmiddagen där du tillsätter en tsk kokosolja. Kombinationen kaffe och kokosolja har en förmåga att kicka igång förbränningen.
Eller ta en liten handfull nötter eller mandel och tugga i dig.
Ett ägg med en klick majonnäs kan också vara bra eller en hel eller halv avokado.
Inga mängder behövs. Du blir mätt ändå.

Effekten blir att insulinnivåerna hålls nere under hela förmiddagen. Du känner dig mätt och fokuserad. På det här sättet hjälper du kroppen att inte börja producera insulinet som startar fettinlagringen. Att du sedan vid lunch och vid kvällsmat och eventuellt något mellanmål äter som vanligt fungerar ändå. Du har hjälpt kroppen att starta dagen med att välja fett som energikälla och inte kolhydrater och många får positiva effekter av detta.
Väldigt många har blivit hjälpta både till bättre hälsa och lägre vikt med LCHF. Men den dieten passar inte alla. För en del blir det initialt en viktnedgång som sedan stannar av när kroppen inte får så mycket kolhydrater den behöver. Då kan det här vara en metod som fungerar mycket bättre.

För dig som är sugen att prova den här typen av kosthållning tillsammans med några andra i en sluten (hemlig) grupp på Facebook, kan du nu anmäla ditt intresse av att få vara med som testperson för att sedan utvärdera efter 14 dagar. Vi startar den 24 mars.
Du kan läsa mer HÄR,



2 kommentarer:

  1. Måndag-fredag äter jag alltid en mixa av nötter, frön, torkad och färsk frukt och tinade bär till frukost. Allt läggs i blöt kvällen innan utom den färska frukt och bären. Sen blir det ju en dubbel espresso också... Lördag och söndag blir det lätt annat, mest för att få lite omväxling, ibland just macka och kaffe. Funkar mycket sämre. Men, nötmixen är oslagbart bra, man står sig riktigt länge och det blir inte sug efter nåt alls på länge.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nötter är verkligen toppen ur energisynpunkt Monica. Man behöver mindre är vad man tror dessutom för att bli mätt.

      Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...