Faktum är att kanel är en krydda med många hälsoeffekter, så du kan gärna se till att använda den i ännu större utsträckning än vad du gör nu. Den är helt enkelt en superkrydda.
Kanel utvinns från barken på kanelträdet. Det finns flera olika arter och ett par av dem är Cinnamomum zeylanicum Blume (ceylonkanel) och Cinnamomum aromaticum Nees (cassiakanel). Kanelen innehåller ämnet kumarin som faktiskt är giftigt i större doser och kan orsaka leverskador. Olika sorters kanel innehåller olika mycket kumarin.
Att äta flera teskedar kanel dagligen avråds du därför från att göra. En tesked om dagen är enligt Livsmedelsverket inte någon fara att inta. Så att krydda lite på din yoghurt, i din smoothie eller i dina bakverk är inte någon fara utan då får du bara hälsovinster.
Kanel innehåller fibrer, kalcium, järn, flavonoler, mangan och flera andra nyttiga antioxidanter.
Den har används i årtusenden som medicinalväxt - inte minst inom Ayurvedan.
Nedan finns en förteckning över några av de vanligaste områdena där kanel används för sina hälsoeffekter:
- Reglerar blodsockret och blodfetter. Kanel har en förmåga att hålla blodsockret på en jämn nivå, vilket underlättar för dig som vill minska på sötsaker och gå ner i vikt. Bra även för personer med diabetes. Likaså kan höga nivåer av blodfett sänkas med hjälp av kanel.
- Stimulerar matsmältningen. Kanel stimulerar matsmältningen vilket är bra för dig som vill gå ner i vikt eller som har problem med att smälta maten ordentligt. Den hjälper tarmarna att ta hand om maten och kan även minska sura uppstötningar.
- Dämpar illamående. Kanel har en förmåga att dämpa illamående. En kopp kanelte är toppen att dricka om du känner dig illamående.
- Stärker minne och fokus. Genom att lukta på kanel eller äta den kan du stärka hjärnans förmåga till problemlösning och fokus Viss forskning visar att kanelkonsumtion kan förhindra uppkomsten av Alzheimers. Alzheimers räknas av en del som Diabetes typ 3, och då spelar säkert kanelens förmåga till att reglera blodsockret en viktig roll.
- Ökar blodcirkulationen. Kanel har en förmåga att öka kroppens blodcirkulation vilket även hjälper till vid avgiftning och ökar kroppens förbränning.
- Hjälp vid hosta. Om du är förkyld och har problem med slemhosta kan kanel hjälpa då det har en slemlösande effekt.
- Stärker ditt hjärta. Kanel har visat sig ha positiva effekter på hjärthälsan och stärker hjärta och kärl.
- Kan förhindra cancer. Studier har visat att kanel kan förhindra tillväxt och spridning av cancerceller. Detta tros bero på kanelens förmåga att ta upp glukos och reglera blodsockret.
- Lugnar vid PMS. Tack vare sitt innehåll av mangan lindrar kanelen humörsvängningar som kan uppstå vid PMS samt förhindrar eventuella kramper. Ämnet kanelaldehyd har också förmågan att reglera hormonbalansen.
- För bra munhälsa och tar bort bakterier. Kanel är antibakteriell och används därför ofta i "alternativa" tandkrämer och munskölj. Den hjälper till att skydda både tänder och tandkött samt ger dig en fräschare andedräkt.
- Som hudvård. Kanel fungerar även att använda utvärtes på huden. Har du problem med klåda kan kanel lindra och läka. En del personer med akne upplever att de blir mycket bättre genom att pudra över kanel. Tack vare kanelens värmande verkan fungerar den även utmärkt i massageoljor och liniment.
En av mina personliga favoriter under mina detoxdagar när jag kör 5:2-detox är denna härliga och uppfriskande dryck:
Detoxdryck med vatten, äpple och kanel.
Gör så här:
Skiva ett saftigt äpple tunt och lägg i botten av en tillbringare. Lägg ner en eller ett par kanelstänger och häll sedan över vatten. Ställ kallt och drick och njut allt eftersom. Du kan fylla på med nytt vatten till samma äpple och kanelstång under ett par dagar innan du behöver byta ut dem.
Skiva ett saftigt äpple tunt och lägg i botten av en tillbringare. Lägg ner en eller ett par kanelstänger och häll sedan över vatten. Ställ kallt och drick och njut allt eftersom. Du kan fylla på med nytt vatten till samma äpple och kanelstång under ett par dagar innan du behöver byta ut dem.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar