En mycket stor del av vår ohälsa i världen kan förklaras av våra matvanor. Inte all ohälsa såklart, men en väldigt stor del av den. Vi äter oss till sjukdomar och fetma.
Det finns flera delar i denna problematik.
- Vi äter fel sorts mat. I alldeles för stor utsträckning äter vi kost som vi inte är skapta för att äta. Kost som rent näringsmässigt inte tillför oss något utan enbart gör mer eller mindre skada. Jag tänker på läsk, godis, kakor, chips mm. Alltså ren skräpmat. Även mat som en gång var en del av vår basföda, men som vi har "förädlat" med hjälp av tillsatsämnen, konsistensgivare och färgämnen för att få en aptitligare smak, ett snyggare utseende och en längre hållbarhet.
- Vi äter för mycket. Övervikt beror på fel kost och/eller i för stora mängder. Vi har fått lära oss hur viktigt det är att äta regelbundet och att inte låta det gå för lång tid mellan måltiderna. Vi har fått lära oss att alla behöver äta mellanmål för att kunna fungera och hålla blodsockret på en jämn och bra nivå. Långt ifrån alla behöver fylla på med mellanmål mellan måltiderna. Behovet beror på hur hög förbränning vi har, vad och hur mycket vi har ätit innan och naturligtvis på hur mycket vi rör på oss. Genom att äta bra mat som håller blodsockret på en jämn nivå (långsamma kolhydrater) så försvinner behovet av att fylla på med ny energi med bara några timmars mellanrum.
Vi äter också många gånger alldeles för stora portioner. - Vi äter av fel anledningar. Alldeles för ofta äter vi, inte för att vi är hungriga, utan för att vi är: arga, ledsna, stressade, glada, förbannade, rädda, osäkra, uttråkade etc. Vi äter på grund av att vi känner känslor. Känslor vi inte riktigt vet hur vi ska bete oss för att ta hand om. Maten blir ett sätt att antingen bedöva och trolla bort eller för att förhöja och förstärka. Vi äter också av sociala skäl. Det kan kännas svårt att tacka ner när vi blir bjudna. Vi vill inte såra svärmor eller väninnan som gjort sig besväret att baka för vår skull. Vi vill inte visa vår otacksamhet.
Ett bra sätt att lära sig att reglera sin mat och att känna efter vad som är en rätt och rimlig nivå är genom 5:2-dieten. Där handlar det om en teknik som reglerar matintaget under två dagar i veckan. Rådet är att för kvinnor inte äta mer än 500 kcal och för män 600 kcal under de två halvfastedagarna. Själv förespråkar jag en variant som inte innebär kaloriräknande, utan fokus på ren och stärkande detoxmat i mindre portioner två dagar i veckan. Detta gör att kroppen kommer att ställa om sig och inte "kräva" mat lika ofta och inte i så stora portioner - en sorts självreglering. Det är ju först de senaste decenniet (knappt) som vi har haft tillgång till föda i i princip obegränsad mängd - tidigare fick vi äta oss mäta när vi hade jaktlycka eller när skörden var god.
Det svåraste dilemmat för oss är att lära oss att hantera vårt känsloätande. Maten blir för många ett sätt att "självmedicinera" sina känslor och den fungerar som ett medel att höja eller sänka humöret, att gömma sig bakom, att koncentrera sig på för att slippa känna, att bekräfta och fira med, att trösta sig med osv.
Jag brukar säga att jag inte känner en enda person som har ett helt normalt förhållande till mat (inklusive mig själv), vilket då innebär att man äter mat bara när man är hungrig och för att bli "ohungrig" (inte mätt - då har du ätit för mycket). Maten är så mycket mer för oss.
Jag har i drygt tre års tid jobbat med distanskursen Tänk Dig Smal - gå ner i vikt med KBT, som är en nätkurs som håller till på Facebook. Där jobbar jag tillsammans med deltagarna under 6 veckor. Fokus är att komma åt och hitta strategier för de känslor som får dig att äta (när du inte behöver) och att hitta tekniker och metoder som får dig att avstå och själv kunna kontrollera vad och när du ska äta.
Just nu jobbar en fullsatt grupp på Facebook med att hitta ett sunt och hållbart förhållningssätt till maten. Den 4 november är det dags för nästa grupp att starta. Om du tycker att det här låter som något som kan passa dig, så läs mer om kursens innehåll och upplägg HÄR.
Låter det intressant? Hör av dig så snart som möjligt med din anmälan, för platserna brukar gå åt.
Du som är intresserad av 5:2-dieten kommer under denna kurs att få en hel del tips om den också som ett komplement.
Läs mer om:
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar