Michael Mosley, mannen bakom The Fast Diet (5:2-dieten) |
Det jag "visste då" var att det handlade om en "ny modediet" som innebar att man fastade med jämna mellanrum eller vissa delar av dygnet.
Min spontana kommentar var, efter många års personligt intresse av kost och hälsa och med en påbörjad kostrådgivarutbildning:
- Nej, jag tror inte att det är bra att utsätta kroppen för fasta/svält med jämna mellanrum. Vi behöver fylla på med energi regelbundet för att ha bra energinivå i kroppen och för att hålla igång förbränningen. När kroppen gått på svält behåller den allt och lite till vi äter för att kompensera för eventuella kommande "svältperioder". För den som vill gå ner i vikt är det därför inte en bra metod.
Men jag måste säga att min nyfikenhets har väckts under våren och början av sommaren. Många pratar om denna diet och jag har även sett dokumentären som visades i Vetenskapens värld där Michael Mosley berättade om sina erfarenheter av dieten.Tyvärr är inte klippet tillgängligt längre. Några andra klipp med Mosley hittar du på YouTube. Dokumentären som startade det stora intresset för denna diet i Sverige är gjord av Mosley som är läkare själv. Han var nyfiken på hur han, och alla vi andra behöver tänka när det gäller kost och matvanor för vår hälsas skull. Själv hade han bara något kilo "för mycket", men låg riktigt i riskzonen för bland annat diabetes, samt hade dåliga värden på sina blodfetter.
Genom att minska mängden mat han åt genom att äta ett begränsat antal kalorier under två dagar i veckan, hittade han ett för honom optimalt sätt att förbättra sina värden och förlorade dessutom några kilon. Övriga dagar i veckan kunde han äta precis som vanligt - till och med skräpmat, och ändå få det för honom häpnadsväckande resultaten hälsomässigt.
Men kan det verkligen vara så att det är bra för oss?
Personligen är jag INTE förtjust i dieter - och då menar jag några "snabbfixmetoder" som är på modet. Jag tror inte att det finns en lösning/diet som passar alla. Jag tror dessutom att det är oerhört viktigt att tänka långsiktigt. Generellt behöver vi lära oss mer att lyssna på våra egna behov - våra kroppar berättar för oss vad de uppskattar och vad som är mindre bra, vi är bara inte så bra på att lyssna...
Jag har funderat en hel del på den här metoden och varför den verkar röna så mycket framgång, letat fakta och sökt information.
Den tanke som väcktes hos mig och som jag tror kan vara en viktigt "förklaring" kom till mig när jag funderade på vårt ursprung. Människan idag är till 99,5 % genetiskt identiskt med människan som levde på stenåldern och ännu tidigare än så. Det innebär att vi borde ha samma fysiologiska behov, inte minst i form av mat.
Hur såg det då ut för oss exempelvis på stenåldern?
Ja inte fanns Mc Donalds i varenda gathörn, smågodis i drivor och läsk att släcka törsten med. Det kan vi vara säkra på. Faktum är att vi med stor sannolikhet inte kunde räkna med att äta oss mätta alla dagar. Med stor sannolikhet fick vi inte regelbundet tre huvudmål om dagen och mellanmål däremellan.
Kanske är det faktiskt så att våra kroppar behöver "vila" från mat med jämna mellanrum?
Kanske kan de då ägna sig åt att läka och våra organ kan återhämta sig?
Det låter inte otroligt alls.
Faktum är att det låter riktigt rimligt.
Jag har beställt Michael Mosleys bok, som släpps på svenska i början av augusti. Han kallar sin diet för The Fast Diet (Faste-dieten) och på svenska blir det 5:2-Dieten: friskare, smalare,längre liv med halvfasta. Jag ser fram emot att sätta mig in djupare i hans erfarenheter och tankar om detta.
Att dieten på svenska kallas 5:2 dieten beror på att du äter som vanligt 5 dagar i veckan och halvfastar 2. Halvfasta innebär att du äter mellan 500 - 600 kalorier, antingen utspritt under dagen eller vid enbart en måltid och däremellan fastar. Mosley själv sägs halvfasta på måndagar och torsdagar.
I dokumentären som visades på Vetenskapens Värld åt Mosley som vanligt när han hade sina "ät-dagar". De visades då bilder på när han åt hamburgare på någon Drive-thru restaurang.
Den stora risken med denna diet är att många kommer se den som en möjlighet att hedjlöst frossa i allt vad onyttigheter heter under de fem ätardagarna för att sedan balansera detta under de två fastedagarna. Enligt Mosley fick han fina världen på blodsocker och blodfetter på detta sätt.
MEN, ingen forskning har gjorts på detta under längre tid och jag tror att det är mycket olyckligt om många ser det som en möjlighet att tokfrossa i livsmedel med masa socker, härdade fetter, färgämnen, vetemjöl, konserveringsmedel osv.
Frågan är istället vad som skulle hända med oss om vi använder oss av denna metod och äter hälsosam mat ALLA dagar, bara lite mindre under två av dem per vecka?
Jag blir nyfiken!
Samtidigt är jag inte en person som "fungerar tillfredsställande" när jag inte får i mig mat regelbundet.
Så frågan är om jag över huvudtaget skulle kunna klara halvfasta två dagar i veckan?
Och vilken skulle vinsten kunna vara för mig?
Jag hade senast jag kollade bra värden och har inte någon direkt övervikt. Enligt BMI (som inte är helt tillförlitligt) är jag normalviktig - dock finns marginaler för att gå ner i vikt utan att jag riskerar att bli underviktig. Om det är en bra och fungerande diet, så borde dessutom vikten stabiliseras av sig själv på en för kroppen lagom nivå.
Jag är nyfiken på hur detta sätt att äta skulle få mig att må. Flera personer som provat dieten under en längre period vittnar om (förutom viktnedgång och förbättrad hälsa) att de får en generellt bättre energi. Därför har jag bestämt mig för att under några veckor prova för att känna hur den får mig att må.
Så snart kan jag svara på frågan: - 5:2-Dieten, vad tycker du om den? utifrån mina egna erfarenheter.
Jag kommer dock att hålla en hyfsat hälsosam linje rakt igenom, vilket för mig innebär: inget vetemjöl, begränsat med socker, ingen mjölk och massor med grönsaker.
Blir du också nyfiken? Viktigt att tänka på:
- Det här är ABSOLUT INTE en metod jag rekommenderar till den som har haft eller riskerar att få ätstörningar då det laboreras med matmängden. Denna metod kan med alla sannolikhet trigga ätstörningar hos de som har anlag för det.
- Av samma anledning är detta inte ett förhållningssätt som jag rekommenderar till barn och ungdomar. De har inte vuxit klart och riskerar att fastna i ett ätbeteende som slår över till självsvält.
- Du som är sjuk och medicineras eller har regelbunden kontakt med läkare, bör endast prova detta i samråd med dem.
Några frågor jag tar med mig in i detta är:
- Hur kommer detta sätt att äta att få mig att må?
- Att räkna kalorier är jag ingen anhängare av, då det helt enkelt är så att en kalori inte alltid är en kalori. Maten påverkar oss på flera olika plan och du kan gå ner i vikt fastän du äter mycket "kalorimässigt". Frågan är om det är nödvändigt att räkna kalorier eller om det går att hitta andra vägar som får kroppen att "vila" under halvfastedagarna?
Har du provat att äta enligt 5:2-Dieten?
Vad har du för tankar och erfarenheter?
Dela gärna med dig!
Fler uppdateringar om 5:2-Dieten och hur den fungerar kommer, så håll koll om du också är nyfiken.
Ulrika jag har också blivit nyfiken på 5:2 dieten och det jag har hört om den. Själv äter jag sedan mina två cancersjukdomar en väldigt hälsosam mat. Jag har lagt bort nästan allt socker, vitt mjöl och så tycker jag helt av naturen inte om bröd och grynprodukter så det var ganska enkelt för mig. Dessutom är jag ingen gottegris. Jag äter alltså som du skriver hälsosamt varje dag (så gott som - givetvis händer det att jag trycker i mig en stor fet pizza, dricker läsk eller äter lite smågodis men det är sällan)
SvaraRaderaJag har hört följande om 5:2 dieten och det är att den gör precis det du resonerar kring i din text ovan; ger kroppen vila så att den kan fokusera på att inte ta hand om mat och matspjälkning utan mera bara får vara och på så sätt återhämta sig. Intressant tycker jag. Dessutom tänker jag på den forskning av de folkgrupper i världen som lever längst. Det var japaner, något folk i Afrika och ett folkslag i Sydamerika tror jag som hade identifierats som de som lever längst dvs uppnår högst ålder. Det dessa folkslag hade gemensamt var ingenting annat än att de inte åt sig proppmätta utan de åt mera lagom och tom lite en del av dem. Forskningen spekulerade i om det var detta faktum som ger den långa livslängden och det skulle ju stämma överens med Mosleys boktitel.
Jag som har en funktionsnedsättning på mitt hjärta gör inte av med så mycket kalorier som en människa med full funktionskapacitet och således behöver jag inte lassa in lika mycket energi som en med fullgod kapacitet. Därför äter jag avsevärt mycket mindre portioner/mängder än andra men jag äter ofta och jag är aldrig hungrig. Jag mår bra av att halvfasta. En sådan dag består av smoothie till frukost, sallad till lunch och soppa på kvällen och frukt till mellanmål samt massor av citronvatten och te. Detta gör mig mätt. Lycka till med ditt test av 5:2 metoden.
Jag skall lägga till att jag äter många mediciner varje dag och trots detta har jag alltid nuförtiden fantastiska värden på både spårämnen, mineraler, saltbalans, lever och njurvärden samt blodfetter och det gläder mig. Min hälsosamma kost håller jag som en slags balans till allt jag är tvungen att stoppa i mig i medicinväg som kroppen och de inre organen får jobba med hela tiden. Jag behöver min medicin så den måste i mig för att jag skall må bra. Medicin nr 2 är min mat. Har du läst Janesh Vaidyas senaste bok Maten är min medicin? Den är bra!
SvaraRaderaJättespännande att läsa det du skriver Tina. Dela gärna med dig av dina erfarenheter på vägen.
RaderaBlir så glad av att läsa att du väljer att ta hand om dig själv och din hälsa genom att äta bra mat.
Jag har läst Janesh Vaidyas bok och ÄLSKAR DEN! Fortsatt lycka till med kost och hälsa, och som sagt berätta gärna hur det går för dig :-).
Jag kör denna diet till och från när jag känner att jag har några kilon jag vill bli av med. Jag älskar många typer av mat och har haft svårt för annan diet. Det bästa med den här att jag får äta ALLT 5 dagar i veckan och mer begränsat och kalorisnålt 2 dagar. Passar mig perfekt som ÄLSKAR pasta, börd, kakor, godis och vin och öl. Har många på jobbet som äter LCHF men jag skulle inte vilja vara utan pasta och bröd. Dom nämner ofta att de "fuskat" och tog en öl efter jobbet en fredag med kompisarna. Jag vill inte hålla på med en diet där jag känner att jag måste "fuska" för att kunna njuta av livet och vänner. Nu kan jag äta vad jag vill, när jag vill. Jag kan bestämma själv vilka dagar i veckan som jag bara får äta 500 kcal på. Och då passar jag på att göra goda sallader som jag annars är dålig på att få in i min diet. Dessutom är viktminskningen bra, ca 0,7 kg per vecka. Heja 5/2!!!
SvaraRaderaKram Helén
Kul att höra att du tycker att det är en bra metod för dig Helén. Önskar dig fortsatt lycka till!
Radera