Sidor

söndag 25 november 2018

Nivåer av hälsa - var vill du befinna dig?


Vad är hälsa?
Ja på den frågan finns såklart många olika svar beroende på vem man frågar. Många menar dessutom att det är svårt att definiera vad hälsa innebär och att det ofta är först när vi drabbas av ohälsa som vi förstår vad hälsa verkligen innebär.

Redan 1948 definierade WHO hälsa som (och definitionen anses gångbar ännu): ”Hälsa är ett tillstånd av fullkomligt fysiskt, psykiskt och socialt välbefinnande, inte endast frånvaro av sjukdom eller funktionsnedsättning.”
Och det låter ju fint och bra.
Men är det ens möjligt?!?!?
Kan vi någonsin vara i så god balans att vi är totalt friska, tillfreds och välmående på alla plan?
Kan man inte faktiskt må rätt schysst fastän man har en förkylning eller har en bestående funktionsnedsättning?
Ja, det är såklart en definitionsfråga och jag har funderat rätt mycket på den sista tiden.
Jag har jobbat med kost och hälsa i snart 10 år och har ett intresse av området sedan jag var tonåring.
Men jag har aldrig varit "fanatisk" på något sätt utan velat hitta en nivå som passar mig.

Fördelen idag är att vi så snabbt tack vare nätet och sociala medier kan hitta inspiration till hälsa bara ett knapptryck iväg.
Nackdelen idag är att vi så snabbt tack vare nätet och sociala medier kan hitta inspiration till hälsa bara ett knapptryck iväg.
Hälsa är en vågskål som lätt tippar över. Vill vi för mycket kan vi bli sjuka för att vi hetsar och pressar oss så mycket att både kropp och psyke till slut säger ifrån.
Vill vi för mycket, men känner att vi inte klarar av att nå upp till de ideal vi målat upp för oss själva, så får det oss att känna missnöje, skuld och skam. Vi känner oss misslyckade.
Och gör vi ingenting alls för att ta hand om oss själva utan struntar blankt i vad vår kropp och själ faktiskt behöver för att må bra (exempelvis slarvar med sömnen, äter skräpmat, rör på oss alldeles för lite), så riskerar vi att förr eller senare bli sjuka både fysiskt och psykiskt.



Men vad är för mycket?
Och vad är för lite?
Ja, hur långt är ett snöre? En omöjligt fråga att svara på...
Hör du till dem som inspireras av härliga träningskonton på Instagram med vältränade kroppar i snygga träningskläder där det tränas minst en gång varje dag - ibland mer?
Vill du också ha definierade muskler, klara av avancerade yogapositioner och kunna springa milen på 50 minuter?
Inte något fel alls med denna målbild, men du måste ställa dig frågan om det är rimligt för dig?
Kommer du att ha tiden att ägna kanske flera timmar varje dag åt att träna? Kommer du att kunna sköta din kosthållning så att du orkar med så mycket fysisk aktivitet? Och har du sedan tid för att ägna dig åt återhämtning?
Är svaren ja och du känner en längtan efter hälsa som livsstil, så kör!

Om du inser att du faktiskt inte har rätt förutsättningar här och nu, så lägg ribban på en annan nivå. För hur attraktivt och härligt det än kan se ut med all träning, välsvarvade kroppar och genomtänkta måltider, så kräver det mycket. Få klarar av att ha den livsstilen fullt ut.
Men det behöver inte betyda att du inte kan vara hälsosam. För hälsa behöver inte betyda "all in".



Om jag skulle försöka mig på en indelning i några olika hälsokategorier, så skulle det kunna se ut något i den här stilen:

  1. Sjukdom/Skada: Det är definitivt inte en nivå du väljer. Här är du om du drabbas av sjukdom eller skada som gör att du mår dåligt. Kanske är du så sjuk eller skadad att du inte förmår att ens tänka på hälsosamma val. Ofta kan du med små medel ändå påverka ditt mående, men det kan också vara lättare sagt en gjort. Din sjukdom/skada kan vara övergående och då kan du försöka hjälpa till med att göra hälsosamma val i så stor utsträckning du mäktar med. Är din sjukdom/skada bestående handlar det om att försöka skapa så mycket hälsa och livskvalitet som är möjligt utifrån din situation.
  2. Ohälsa: På den här nivån kanske du inte har någon direkt sjukdom/diagnos, men du mår definitivt inte bra. Kanske har du olika problem som påverkar din vardag såsom värk, psykisk ohälsa, stress eller problem med hjärta, mage osv. Troligt är att du har varit i kontakt med läkare/sjukvård och eventuellt fått någon "diagnos" och kanske medicineras för den, men någon riktigt hjälp har du inte fått.
    Din kosthållning är ok, men kunde vara bättre. Du har ibland perioder då du försöker äta bättre och nyttigare, men kan ha svårt att håll dem och trillar tillbaka till gamla vanor.
    I bästa fall klarar du av att jobba och hantera din vardag, men så mycket mer orkar du inte med förståeligt nog. Det tar på krafterna att inte må bra.
  3. Balanserad hälsa: Här befinner du dig när du för det mesta mår bra. Visst kan du som alla andra drabbas av en förkylning, influensa eller känna dig deppig en period. Det är ju sådant som tillhör livet. Men du repar dig snabbt. Du mår för det mesta bra i din tillvaro och du vet vikten av att ta hand om dig. Du har en kosthållning som du mår bra av i grunden, men du känner inte några krav på dig att alltid äta extremt nyttigt. Du har hittat en balans som fungerar bra för dig. När det gäller träning kanske du rör på dig tillräckligt i din vardag så att du känner dig pigg, stark och flexibel. Eller så lägger du in några träningspass i veckan för att du ska må bra och orka med din vardag på bästa sätt. Kanske blir det fler och intensivare pass i joggingspåret eller på gymmet månande innan semestern? Eller så känner du dig nöjd med var du befinner dig.
  4. Hälsomedveten: Hälsa är viktigt för dig och du tycker om att göra sådant som du vet att din kropp och din själ mår bra av. Det är ett stort intresse för dig. Du är medveten om kost och träning, men låter det inte ta över i din vardag. Du har skapat en bra grund som håller. Ibland räcker inte tiden till eller andra saker behöver utrymme och det är helt ok. Du ser på hälsa som en vågskål där det inte alltid behöver vara en perfekt balans. Du tänker att det handlar om ett längre helhetsperspektiv.
    Du tränar för att du mår bra och det ger dig energi. Men du får inte dåligt samvete om du skippar ett pass på gymmet eller ställer in löprundan. Du gillar nyttigt mat, men kan njuta av en pizza eller en påse ostbågar någon gång ibland - utan dåligt samvete.
  5. Hälsa som livsstil: Du har intresset och du har tiden och förutsättningarna för att ägna dig åt din hälsa i stor utsträckning. Du har tid att träna flera gånger i veckan och ägnar dig kanske åt flera olika träningsformer. Du har också tid och intresse att laga god och nyttig mat från grunden.
    Kanske är det ditt arbete? Du kanske jobbar med att hjälpa andra att må bra och ta hand om sin hälsa? I och med det är du säkert en förebild få många andra personer som kanske följer dig via sociala medier. Du kan konsten att få kost och träning att verka både enkelt och lustfyllt. Du vet också vikten av att skapa tid för vila och återhämtning, men för många är det just denna del som kan vara svårast att få till - inte minst om man ses som en träningsförebild som känner pressen på att "prestera". På den här nivån är det viktigt att regelbundet fundera på vad det är som man behöver själva för att må bra och inte rycks med i ett för högt tempo för att hinna med allt som då blir "måsten" istället för lustfyllda träningstillfällen.
    Det du behöver tänka extra på är att skapa utrymme för vila/återhämtning och att tillåta dig att "släppa taget" ibland. Du behöver hitta en balans som fungerar för dig - och det är bara du själv som avgör hur den ska se ut.
  6. Hälsohets: här har viljan att må och se ut på ett visst, önskat sätt tagit över livsbalansen och är nu inte något positivt utan har blivit krav och måsten. Om inte ett visst antal träningstillfällen kan utföras, om det inte går att äta "perfekt"  eller om vikten eller resultaten inte följer önskad kurva, så drabbas du av ångest. Allt kretsar kring träning, kost, kilon och prestation. Ditt sociala liv blir lidande och troligtvis börjar du känna av fysiska skador och blir med stor sannolikhet sjuk oftare eftersom kroppen ständigt utsätts för stress.
    På den här nivån är det stor sannolikhet att du behöver ta hjälp för att komma tillrätta med din tillvaro och ditt mående.
På vilken nivå befinner du dig?
Är du nöjd med var du är?
Är det rimligt?
Om du vill förflytta dig till en annan nivå, vad är det som ska till?

Jag kommer skriv mer om hälsa på olika nivåer och vad du kan göra för att få till små förändringar och förbättringar i ditt liv. Hoppas du tycker att det låter intressant och vill hänga med!
Berätta gärna vad du tycker skulle vara intressant att jag skriver om när det handlar om hälsa 😃!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar