måndag 8 maj 2017

När kosten blir religion....



När jag utbildade mig till kostrådgivare hade jag en förhoppning om att jag skulle kunna lära mig att hjälpa alla att direkt hitta precis vad var och en skulle äta för att må bra. Det visade sig vara enklare sagt än gjort.
Jag har en bred kostrådgivarutbildning - jag är inte inriktad mot någon specifik kosthållning.
Jag har under många år läst hyllmeter med litteratur om kost och hälsa. Jag söker information på nätet och jag läser gärna de senaste studierna som jag tycker känns intressanta.
Och jag kan ärligt säga att "experterna" är långt ifrån överens. Långt ifrån.
Det går att hitta många böcker med specifika kostinriktningar som stöder sina teser med mängder av forskningsstudier. Det finns alltså mängder med studier som alla stödjer vitt skilda teorier. Många gånger även teorier som är direkt motstridiga i sig.

Jag slogs (återigen) av hur hätsk och hatisk kostdebatten var i går under förmiddagen då jag läste inlägg i lite olika Facebookgrupper och på Facebooksidor. Tonen blir stundom väldigt hård mellan personer av olika åsikt. Det finns inte någon vilja alls att lyssna på eller respektera någon som är av annan åsikt eller har andra erfarenheter.
Bland annat läste jag igår om de delade meningarna om huruvida frukt är nyttigt eller rent av livsfarligt (i varje fall totalt onyttigt). Personerna som diskuterade verkade vara kunniga i ämnet. De var pålästa om just sin "kostfilosofi" och kom med klara argument. Däremot var man inte alls intresserad av att ta till sig av motpartens argument. De hade ju fel!
Man drar sig inte för att kalla varandra för mindre trevliga saker och tonen blir snabbt otrevlig.

Kost och hälsa blir ofta som den mesta fanatiska religionen eller politiska ideologin.
MITT sätt är rätt och alla andra har fel.
Och de som skriver, diskuterar och proklamera är ofta både kunniga och med stor erfarenhet. Det kan vara läkare, professorer, forskare, kostrådgivare eller andra med stort intresse och långt engagemang.
Och de är bergssäkra på att de har rätt och alla andra har fel.
Frågan är då vem har verkligen rätt?
Och inte minst hur ska du som inte besitter samma mångåriga kompetens och expertis veta vad du ska lyssna på för att kunna äta på ett optimalt sätt som passar dig?

Det finns mycket som man kan vara "oense om" när det gäller kosten. Några av de vanligaste områdena är:

  • LCHF (Low Carb High Fat) en diet som är strikt med kolhydrater och där många menar att det enda vi behöver är att äta kött (protein) och fett.  Frukt bör uteslutas helt. Grönsaker är man olika liberala med. Kan eventuellt ätas om de växer ovan jord och inte innehåller så mycket stärkelse/snabba kolhydrater.
    Det råder en stor oenighet även inom denna grupp och olika inriktningar finns.
  • Vegetariskt. Alla borde vara vegetarianer och ingen behöver kött. Vi får i oss tillräckligt enbart genom vegetabilier och kött är varken bra för miljön eller vår hälsa.
Vad tror jag då?!?!?
Jo, jag tror faktiskt att de alla kan ha rätt. Eller fel, beroende på hur man ser det...
Jag är nämligen övertygad att det inte finns endast en typ av kosthållning som passar alla, utan vi behöver anpassa oss efter individuella förhållanden. Det gör onekligen det hela lite svårare.
Det finns människor som bevisligen mår jättebra på en kost som består av enbart kött och fett. Inuiterna (Eskimåerna) brukar tas upp som exempel. Nu finns det inte så många Eskimåer kvar i världen och säkert har även deras kosthållning förändrats och blivit mer "modern". De har dock en historia av att leva på kött från fet fisk, säl och val och de har visat sig ha en ypperligt god hälsa vid läkarundersökningar. Många använder dem som argument för att en kost på enbart kött och fett är fullgod. Dock är jag helt övertygad om att Eskimåerna äter HELA fisken, valen, sälen eller vad det nu är. Det innebär även inälvor och det innehåll som finns i mage och tarmar. Därigenom får de i sig massor med näringsämnen som en strikt köttätare annars ratar - allehanda plankton, alger och tång exempelvis. Eskimåerna har också genom många, många generationer anpassat sig till just denna typ av kost som lämpar sig för dem och deras levnadsförhållanden.

Sedan finns det de som lever på en strikt vegetarisk kost. En del även strikt veganska och utesluter allt som härrör från djurriket. Somliga av religiösa skäl. Andra av hälsoskäl. Och några av etiska skäl. Även här finns det bevisligen de som mår väldigt bra av denna kost och som har den kunskapen som behövs för att kunna äta allsidigt och få i sig alla viktiga näringsämnen.

Men det finns också de i båda grupperna som inte mår hälsomässigt optimalt.

En av de viktigaste aspekterna vi behöver ta hänsyn till vad gäller val av kosthållning är hur vår matsmältning fungerar. En stark och stabil matsmältning klarar utan problem att smälta de "tyngre" köttet och en större mängd fett.
En svagare matsmältning (som i sig absolut inte behöver betyda att något är fel - vi är bara olika) mår istället bättre av mer lättsmälta kolhydrater som du hittar i den vegetabiliska födan.
Om du har en stark och bra matsmältning förbränner du också maten snabbare. Du behöver äta både oftare och i större mängd för att ha energi och känna dig nöjd.
Har du istället en svagare matsmältning klarar du inte att äta lika stora mängder mat och du behöver inte fylla på med energi lika ofta.

Om du har en stark matsmältning och är vegetarian kommer du att vara hungrig ofta. Din energi kommer inte att räcka till och du kommer känna dig trött och ofokuserad. Den lättsmälta maten kommer inte ge tillräckligt med energi och smältas för snabbt.
Om du har en svagare matsmältning och äter LCHF kommer du ganska säkert ha problem med mage och tarm. Den tungsmälta maten sätter för hög press på ditt matsmältningssystem. Du kommer känna dig trött, energilös och magen kommer ofta vara uppsvälld och irriterad.

Du kan också ha ett matsmältningssystem som fungerar så där "mitt emellan" - varken en supersnabb matsmältning eller en väldigt långsam. Då fungerar en diet med både kött, fett och grönsaker. En typisk blandkostare.

Ska inte personer med bra och effektiv matsmältning äta frukt och grönsaker då?
Jo men visst går det jättebra. Dock bör de se till att få i sig tillräckligt med energi från protein och fett för att hålla sig mätta och belåtna. Grönsaker och frukt är ett jätteviktigt komplement för att de ska få i sig vitaminer, mineraler och antioxidanter.

Ska inte personer med svagare matsmältning äta kött överhuvudtaget?
Generellt kan det mer lättsmälta köttet från fågel, fisk och skaldjur fungera jättebra. För en del går även kött från gris bra. Mindre mängder av rött kött kan fungera, men det är individuellt.
Kosten bör till största delen bestå av livsmedel från växtriket; grönsaker, frukter, bär, säd, nötter, frön etc. Kött är ett komplement i så stor mängd som man önskar och mår bra av. Det går att utesluta helt.

Vad gäller kost och kostråd är DU den bästa experten på vad som fungerar för dig.
Du behöver fundera på hur din kost ser ut och känna efter hur du mår av den.
Börja med att skriva matdagbok en vecka eller två. Skriv ner allt du äter och gör även anteckningar över hur du mår direkt efter måltiden, ett par timmar efter samt hur du mår generellt.
Rätt kost ska göra dig mätt (eller snarare "ohungrig") och energin ska kunna räcka i 3 - 4 timmar beroende på din fysiska aktivitet.

Mer om detta kommer framöver här på bloggen.
Är du mer nyfiken om individuellt anpassad kost baserad på matsmältning och andra fysiska aspekter så kan du läsa vad jag skrivit tidigare om Metabolic Typing.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...