Sidor

fredag 25 mars 2016

Nej, du MÅSTE inte äta kilovis med påskgodis!


Under påskhelgen äter vi en tiondel av hela årets godiskonsumtion enligt nyheterna. Och många ser det som ett tillfälle att få frossa i sötsaker - det hör ju liksom till. Ingen ifrågasätter det.
I butikerna ställer man ut överfulla lådor och korgar med färgglatt påskgodis och sänker generöst priserna så att vi kan frossa ändå mer.

Men varifrån kommer egentligen traditionen att vi ska hetsäta godis till påsk?
Säkert finns det flera olika och sammanhängande anledningar, men en av de viktigaste är att vi tidigare enligt vår religiösa tradition inledde en fasta 40 dagar innan påsk. När påsken sedan inföll fick vi äntligen äta igen och då ville vi naturligtvis fira med en festmåltid. Därav "frosseri-tanken".
Men handen på hjärtat. Hur många har fastat i 40 dagar innan de vräker i sig tre kilo påskgodis? Inte många.
Och inte var det heller så att man åt godsaker i samma mängder som vi gör idag.
I dag är godis och andra sötsaker vardagsmat. Det finns tillgängligt för oss överallt och hela tiden. De flesta av oss har ekonomi att köpa det vi vill och när vi vill. Och det söta som hela tiden skapar mer sug får oss att ständigt vilja ha mer. Många är offer för sockerdrogen.

Det ligger i mångas intresse att vi äter massor med godis. Givetvis gnuggar godistillverkarna sina händer. Och butikerna. Och tandläkarna. Och medicintillverkarna som hela tiden får möjlighet att skapa nya mediciner som kan hjälpa oss att hantera diabetes, fetma, fettlever, hjärtsjukdomar och en massa annat som en överkonsumtion av socker och sötsaker kan leda till.
Det är många som inte vill att du ska sluta äta mycket godis.
Frågan är vad DU vill?

Min erfarenhet är att väldigt många säger att de är sockerberoende. Av dem som på olika sätt har fått hjälp av mig skulle jag vilja påstå att det är en ytterst liten del som faktiskt har ett riktigt beroende. Med riktigt beroende menar jag att personen inte på något sätt kan kontrollera sitt intag och att hen får kraftiga besvär när intaget upphör eller minska.
För de flesta blir det besvärligt i ett par dagar med huvudvärk och kanske svårigheter att hålla sig alert och koncentrerad, men sedan går det över.
Men det är lätt att "skylla" på ett beroende - då behöver man inte ta ansvar själv för att hantera överkonsumtionen, som det snarare handlar om.


  • Börja med att fråga dig själv vem du vill ska bestämma över ditt godisintag. Du själv eller någon annan/omständigheterna?
  • Vad är rimligt för dig, ett totalt godisstopp eller vill du begränsa ditt intag?
  • Styr upp! Vid vilka situationer är det ok att äta godis? Vilken mängd är ok?
Och visst kan det vara ok att äta godis. 
Jag gör det själv. 
Men jag är kräsen.
Jag väljer bara sådant som jag vet att jag verkligen kommer att njuta av till 100%.
Jag äter inte några stora mängder (tål inte så mycket, blir illamående).
Jag har själv kontrollen över vad jag äter och väljer när och hur mycket.
Gör det du också.

Och jag ljuger inte när jag säger att det ibland går precis lika bra med selleri (eller något annat nyttigt) som jag känner att jag hellre vill ha ;-).








1 kommentar:

  1. Någon gång ibland unnar jag mig riktigt god choklad. (Det kan vara ful-choklad, eller lyxig dito - men i begränsad mängd.)
    Jag har precis fixat barnens påskägg ... det var bara jobbigt när jag kom till dragée-äggen som alltid varit min favorit. Men jag tog inte en enda bit! (Jag har aldrig kunnat äta bara en godisbit. Det är allt eller inget, och jag väljer inget, för hälsans skull.)

    SvaraRadera