Sidor

fredag 13 november 2015

8 tips för Mindful Eating


Att äta medvetet och njutningsfullt - mindful eating, har många fördelar.
För det första hjälper du både kropp och själ att stressa av, något de allra flesta har behov av idag. Det i sin tur leder till att din matsmältning fungerar mycket bättre. Kroppen tillgodogör sig näringsämnen bättre och klarar av att smälta maten snarare än att lagra den som "fettdepåer". En stressad kropp vill nämligen gärna säkerställa att du har lite extra reserver att plocka av eftersom den upplever att du kan vara i ett kritiskt läge. Eftersom våra finurliga kroppar ständigt jobbar för att säkerställa vår överlevnad uppfattar den stressen som en krissituation. Du behöver ta hjärnan till hjälp för att förklara att det som ger dig ett stresspåslag (hinna med en deadline, oro över räkningar som ska betalas, bråk med din partner, arbetslöshet, missnöje över din situation etc. ) inte är något egentligt hot mot din omedelbara existens som din kropp gärna vill tro.

Vi lever ofta i ett sådant tempo idag att vi medvetet behöver "tvinga oss" till att varva ner och kan exempelvis gå på yoga-klasser (som vi stressar till) eller göra andra aktiviteter som vi behöver planera in för att ge utrymme till.
Mitt förslag som kommer att öka din hälsa på många plan är att se varje måltid som ett tillfälle till att varva ner och njuta.
Det kan låta ganska enkelt, men jag vet att det är svårare än så.
Det kräver en hel del träning. Men jag lovar att du kommer att tycka att det är värt det.
För att hjälpa dig på traven får du här 8 tips som hjälper dig.
Ge inte upp om du inte får allt att fungera på en gång. Det är som sagt svårt. Du har kanske stressat i dig maten hela livet. Då får du räkna med att det tar lite tid att ändra på den vanan.
Men när du väl har hittat till mindful eating är jag övertygad om att du inte kan tänka dig något annat.


  1. Ta bort alla distraktioner.
    Vi lever i ett samhälle där vi nästan alltid gör flera saker samtidigt. När vi äter mat till exempel är det inte ovanligt att vi läser tidningen, kollar telefonen eller ser på Tv samtidigt - ibland allt på en gång. Det gör att ditt fokus inte är på maten. Du äter utan att känna vare sig smak, njutning eller mättnad. Ätandet blir en bisyssla och det ska du ändra på. Ofta gör det att du äter mer än du behöver dessutom.
    När du äter, om det så bara är en smakbit eller en hel måltid, så ska du sitta ner, vara fokuserad på det du ska äta och inte på något annat.
  2. Bli medveten om dina portioner.
    Den som äter utan att vara fokuserad på maten äter lätt mer än vad kroppen behöver. Du behöver till att börja med bli medveten om hur stor en lagom portion är för just dig. Att äta direkt ur en påse (med chips, godis, kakor, nötter eller annat) är en riktigt fälla. Om du samtidigt sysslar med något annat har du ingen aning om hur mycket du faktiskt har ätit.
    Börja med att servera allt du ska äta på ett fat eller i en skål. Lägg upp så mycket som känns som en rimlig portion. Ät sedan med fokus på maten, smaken och hur mätt du känner dig. Ha inte bråttom utan njut och känn efter.
  3. Stanna upp innan måltiden.
    Känn efter hur det känns och ägna gärna en liten stund åt att landa och skapa lugn. Ta några djupa och lugnande andetag. Be gärna en "hemmasnickrad bordsbön" där du tackar den du vill tacka för att du ska få möjligheten att ge din kropp en härlig måltid  (eller en god fika) alldeles strax.
  4. Njut av maten.
    Stanna upp innan du ska äta. Titta på maten och känn tacksamhet över att du strax ska få ge din kropp det goda, nyttiga, smakfulla eller hur du nu vill beskriva maten. Lägg inte någon värdering i om det är "bra" eller "dålig" mat ur närings-, vikt- eller hälsosynpunkt utan njut av smaken och att det i bästa fall gör hela dig gott.
    Det kommer att göra att det blir lättare för dig att faktiskt välja mat som är nyttig framöver. Men det är bättre att äta något mindre nyttigt och göra det njutningsfullt än att med dåligt samvete "skyffla in" för att sedan drabbas av dåligt samvete. Om du gör ett medvetet beslut att äta exempelvis godis, så kommer du att vara nöjd med så mycket mindre om du njuter av varje tugga. Dessutom kommer du inte att behöva döva din känsla av misslyckande med ännu mer godis.
    Se på maten du ska äta och tänk tillbaka på ursprunget. Kanske är det en apelsin som kommer från Spanien. Tänk då att en apelsinkärna har såtts i jorden i den sköna värmen och efter flera års omsorg av odlaren så har just denna apelsin vuxit fram. Den har fått växa på trädet och mogna med ett härligt innehåll av sol och C-vitamin. Och nu har du den i din hand och ska få njuta av smaken och energin den ger. Så fantastiskt!
    Tänker du samma saker om godisets bakgrund, så blir du inte lika sugen på att äta mängder.... jag lovar ;-).
  5. Ät långsamt.
    Var medveten om varje tugga du tar. Känn doft, smak och konsistens. Tugga väl och känn tacksamhet över att du får ge din kropp just detta.
    Du behöver inte äta i slowmotion, men se till att ta lite pauser nu och då, andas och var verkligen här och nu under måltiden.
  6. Känn efter.
    När du äter och njuter så observera vad som händer i din kropp och i ditt sinne. Hur påverkar maten dig? Lär dig känna när kroppen har fått tillräckligt med näring och energi och signalerar att den är mätt. Hur märker du det?
    Kan det vara så att kroppen signalerar mättnad, men sinnet behöver mer? Kanske vill det få hjälp med att döva känslor som känns obehagliga? Om så är fallet behöver du fundera på hur du kan ta hand om dessa känslor på annat sätt än genom att äta något.
    Mat har nämligen inte den förmågan att den kan "trolla bort" problem - tvärt om, faktiskt. Problemen brukar finna kvar även efter en bytta glass eller en påse godis. Dessutom har de adderats med ett dåligt samvete och en känsla av att du är värdelös.
    Lägg fokus på nöjdhetskänslor, känslor av tacksamhet och naturligtvis känslor av mättnad och tillfredsställelse,
  7. Ät som en gourmet.
    Tänk dig att du är en riktigt kräsen person som enbart ska unna dig det absolut bästa i matväg vad gäller både kvalitet och smaker. Välj hellre att satsa på mindre mängd bra mat än att köpa en massa billig skräpmat.
    Se till att duka vackert, lägga upp maten snyggt och att njuta av varje tugga som om du är en sann gourmet.
    Du är värd det bästa och du ska självklart njuta av det.
  8. Ät så mycket du behöver
    Många gånger är vi så upptagna med att tänka på hur mycket (eller lite) vi borde äta. Kanske går vi på någon diet där vi räknar kalorier eller så jämför vi portionerna med matsällskapet som inte alls är någon storätare.
    Vi behöver olika mycket vid olika tillfällen. En lunch eller middag enda dagen kan kräva andra mängder än en lunch eller middag nästa dag. Många faktorer spelar in,
    Om du blir duktigt på att äta långsamt och medvetet så kommer du att känna efter hur mycket du behöver vid varje tillfälle. Din kropp talar nämligen om det för dig. Den bryr sig inte om antal kalorier utan känner av hur mycket du har gjort av med och vad du behöver just nu efter de förutsättningar som råder.
    Mindful eating kommer att lära dig både vad och hur mycket din kropp behöver.







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar