Sidor

onsdag 7 oktober 2015

Så ska du äta för att leva länge - Den blå maten

När det gäller mat- och levnadsvanor möts vi av nya rön stup i kvarten. Det är inte lätt att veta hur vi ska äta för att må bra.
Henrik Ennart (journalist) och Niklas Ekstedt (kock) har undersökt vad personer runt om i världen som lever länge än genomsnittet egentligen äter. Vilken är deras hemlighet?
I boken "Den blå maten" delar de med sig av resultatet av sin studie. Och de blev själva lite överraskade. Det visade sig nämligen att det inte finns EN hemlighet. Snarare är det så att människor runt om i världen och som lever riktigt länge äter väldigt olika sorts mat. På en del håll var det framför allt en vegetarisk kosthållning medan det på andra håll åts en hel del kött för att ta några exempel.

Författarna har tittat på olika länder och olika kulturer runt om på jorden. De har utgått från de så kallade blå zonerna - områden där det bor ovanligt många personer som blir 100 år eller äldre.  Det finns bland annat på Sardinien (Italien), Okinawa (Japan) och på Ikaria (Grekland). Men också här i Sverige finns blå zoner - framför allt i Småland.
Hur kommer det sig då att det lokalt i olika länder och kulturer är vanligare att man både lever längre och friskare?

Jag hävdar också att det inte finns en kosthållning som passar alla. Det beror på att vi är fysiologiskt olika. Människan har i årtusenden levt i olika områden med olika kosthållning och där har vi anpassat oss till den föda som finns. Sverige och Norden är exempelvis de länder som bäst tål komjölk. Ju längre bort vi kommer från kalla Norden, desto sämre tål man laktos. Det beror på att vi under tusentals år har fått vänja oss vid att dricka och äta produkter av komjölk, då det varit en viktig källa till exempelvis kalcium som man i varmare länder får från gröna bladgrönsaker i större utsträckning, På grund av vårt kallare klimat har vi fått hitta andra sätt att få i oss sådant som vi behöver och som inte växer eller lever i vår närhet.
Idag när vi kan forsla livsmedel över hela vårt jordklot behöver vi inte anpassa oss på samma sätt. Vi har tillgång till all föda vi vill.
I dag flyttar vi också lättare mellan olika delar av världen, vilket innebär att vi inte längre alltid lever nära den typ av kosthållning som våra kroppar sedan generationer har vant sig vid.

Andra faktorer som gör att vi mår bra av olika typer av mat är att vi har olika snabb förbränning, matsmältningssystemet fungerar olika och likaså nervsystem, cirkulationssystem och det endorkrina systemet. Allt detta kan man läsa mer om om man studerar Metabolic Typing.

Slutsatsen i boken har inte att göra med exakt VAD man äter, för det varierade som sagt, utan mer faktorer kring själva ätandet.

  • Den största gemensamma nämnaren är att personer i de blå zonerna är att de sällan äter processad mat och halvfabrikat utan väljer att laga och äta mat från grunden. Ofta också tillagad på lokala råvaror. De äter mycket sparsamt med vetemjöl och socker.
  • De som äter kött äter betydligt mindre än vad vi äter idag. Det äts inte varje dag och inte till varje måltid. 
  • De äter många olika sorters grönsaker, frukter och örter varje dag vilket gör att de får i sig mycket antioxidanter.
  • De äter mindre mängd mat och rör på sig mer i vardagen än vad vi generellt gör.
  • De har ett rikt socialt liv och uppskattar gemenskap och glädje,
Och jag känner här ett spontant HURRA! För det är precis så min mat- och livsfilosofi ser ut.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar