Sidor

torsdag 29 oktober 2015

Kvinnor (och män) - lär er trappa ner redan på jobbet!



Det har varit en del skriverier de senaste dagarna om att kvinnor bör lägga sig på soffan direkt när de kommer hem från jobbet snarare än ta tag i läxläsning, matlagning, tvätt och andra aktuella hushållsbestyr. Upprinnelsen är artikeln i Aftonbladet: Överläkare: Kvinnor, lägg er på soffan när ni kommer hem.

Det är sedan länge känt och bevisat att kvinnor har en tendens att varva upp ännu mer när de kommer hem från jobbet medan männen har en förmåga att gå ner i varv efter en jobbig arbetsdag.
Idag kan vi faktiskt förutsätta att det inte är några större skillnader i hur arbetskrävande och stressiga våra jobb är. Oavsett om vi är kvinnor eller män så är det för väldigt många både krävande och stressigt under arbetsdagen. Det enda som möjligen skiljer är att kvinnor fortfarande på 2000-talet inte värderas lika högt i pengar (lön) när det gäller arbetsinsats.
Men att vi jobbar med lika hög intensitet är jag ganska säker på...
Och fortfarande, på 2000-talet är det tydligen så att kvinnor utför den största delen av hushållsarbete hemma - efter jobbet, enligt nya undersökningar.
Inte hemma hos mig, där kan det nog till och med vara tvärtom. Men jag "lönearbetar" å andra sidan i större utsträckning eftersom jag både har anställning och driver eget.

Hur som helst uppmanar överläkare Ane Marie Thulstrup alla kvinnor till att ta minst 10 minuters vila/avslappning när de kommer hem efter jobbet för att komma ner i ett lugnare tempo. Annars tenderar kvinnor att ha höga stressnivåer ända fram till klockan 22 - 23 på kvällen medan mannens stressnivåer börja sjunka redan vid 16-tiden, alltså redan på jobbet.
Där har vi ett av svaren på varför kvinnor i större utsträckning drabbas av utbrändhet.

Jag tycker absolut att det kan vara bra om både kvinnor och män tar sig en stund av avkoppling när de landar hemma innan man tar tag i det som behöver göras.
Men ännu bättre är om vi kan börja "trappa ner" redan när vi är på jobbet.
För faktum är att det inte finns några som helst belägg för att vi får mer gjort när vi stressar på - tvärt om. Nyckeln är ofta att hitta struktur och att planera.
Och männen verkar har förstått vikten av att avsluta arbetsdagen på rätt sätt för att därmed kunna ta med "lugnet" hem.
Det kan och bör vi kvinnor också göra.

Här är mitt förslag på hur du kan varva ner redan på jobbet:

  1. Börja redan ungefär en timme innan du slutar och summera det som du har gjort under dagen. Se om det är några "lösa trådar" som du behöver ta tag i eller något nytt som behöver påbörjas. Skriv upp allt som du känner att du behöver ha koll på inför morgondagen i din kalender eller i en planeringslista. Lägg fokus på det du faktiskt har åstadkommit under dagen (snarare än att tänka på allt du inte hunnit med som du "borde") och ge dig själv en mental klapp på axeln för det.
  2. Se om det är något som behöver göras för att förbereda morgondagen. Skriv upp allt så att du inte behöver hålla det i huvudet. 
  3. Se till att komma ner i varv om du känner dig stressad. Några minuters mindfulness/meditation, lyssna på lugn musik eller byt några ord med en kollega som får dig på gott humör. När du går hem ska du lämna eventuell stress, upplevda krav eller annat som tar din energi och som hör jobbet till kvar på din arbetsplats. Du har gjort så gott du kan under dagen och ska känna dig nöjd med det. Imorgon när du är tillbaka ska du göra så gott du kan igen. Bättre än så kan ingen förvänta sig - inte du själv heller.
    Fokusera på det som har varit bra under dagen. Tillfällen då du har känt dig stolt och glad, fått höra något positivt eller annat som gör att du lämnar jobbet med en bra känsla.
  4. Väl hemma så kan du gärna om du vill och behöver varva ner ytterligare. Var noga med att du nu är hemma och att du inte ska tänka på jobb. Det får du möjlighet att göra imorgon igen. Du blir både en bättre förälder, partner, kollega och medarbetare om du låter var sak ha sin tid.
  5. Tillbaka till jobbet nästa morgon börjar du dagen med att gå igenom det som behöver göras. Skriv ner en prioriteringslista. Kom ihåg att det handlar om att prioritera i listan vilket innebär att allt inte behöver göras samma dag. Du väljer och gör nya prioriteringar allt eftersom.
  6. När arbetsdagen börjar gå mot sitt slut börjar du om från punkt 1 igen genom att summera och skapa struktur för morgondagen och se till att du får en lugn avslutning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar