Sidor

onsdag 9 september 2015

Sov bort förkylningen och stärk din hälsa



När en kund kontaktar mig för att få hjälp med att få ett helhetsgrepp på sin hälsa och få hjälp med nya matvanor, stärkande tankar och att må bra i allmänhet så ställer jag alltid dessa frågor:

  1. Hur ser dina matvanor ut?
  2. På vilket sätt är du fysiskt aktiv?
  3. Hur och hur mycket sover du?
De första två frågorna brukar man förstå relevansen i, men när det gäller sömnen så tycker många mest att det är en egendomlig fråga att ställa.
Men faktum är att sömnen är oerhört viktigt för vårt välmående. Säkert spelar den större roll än vad vi idag har vetenskapliga belägg för. Många kan dock ändå relatera till hur perioder av otillräcklig eller dålig sömn kan påverka hälsa och välmående på alla plan.
En raffinerad tortyrmetod är att ständigt väcka sina fångar då bristen på sömn till slut får vem som helst att helt bryta ihop.
Och vi som har haft småbarn med dålig nattsömn vet att man näst intill slutar fungera som människa när man inte fått en god natts sömn på ett bra tag.

Periodvis klara vi mindre med sömn. Men det påverkar oss ändå på flera plan - vi får svårare att koncentrera oss och blir lättare sjuka.
I en nyligen genomförd studie utsatte forskare försökspersoner för förkylningsvirus och lät dem sedan sova olika länge. Resultatet blev tydligt. De som sov otillräckligt = mindre än sex timmar per natt var de som i större utsträckning utvecklade en förkylning. De som sov 7 timmar eller mer per natt fyrdubblade chansen att stå emot förkylningsviruset och förbli friska.

Varför?
Vi vet att våra kroppar behöver sömn för att vila, reparera och stärka immunförsvaret. 
Om sömnen uteblir, om vi sover för lite eller om vi har en dålig (ytlig) sömn, får kroppen inte den möjlighet den behöver att ta hand om bakterier och virus. Vi blir alltså lättare sjuka.
En dålig eller otillräcklig sömn påverkar även vårt psykiska välmående och ger ökad risk för depressioner, oro och ångest.

Inom Ayurvedan och andra österländska läketraditioner menar man att det är extra viktigt att sova mellan klockan 22 och 02 för hälsans skull. Det är då vi går in i "reparationsfasen". Kroppen reparerar sådant som skadas, motar bort inkräktare i form av bakterier och virus och främjar den egna självläkningen.
Om jag känner mig trött och sliten eller om jag känner av en förkylning eller liknande så brukar jag vara noga med att gå och lägga mig absolut senast 22 och det har många gånger gjort att både trötthet och de inledande förkylningssymptomen har försvunnit.
Peppar, peppar så kan jag inte ens minnas när jag var förkyld senast. Det var år sedan...

Nu till hösten dra förkylningssäsongen igång.
Det hostas och snoras på skolor och arbetsplatser och många kommer att sprida smittan vidare.
Att drabbas av en eller ett par förkylningar om året är vanligt, men du kan hjälpa kroppen att hantera dem i år genom att prioritera ett tidigare sängående.
Passa på att gå och lägga dig i tid och kanske slappna av med en god bok.
Gör det till en mysig rutin och inte till ett ont måste.
Du kommer att må bättre på alla plan.
Och du behöver inte vara orolig för att du hinner mindre - du kommer hinna mer och vara effektivare när du väl är vaken.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar