Sidor

fredag 2 maj 2014

Hjärnan och kroppen - vi måste få dem att samarbeta för att må bra både till kropp och själ


Vi lever idag i ett samhälle där det oftast är våra hjärnor som styr vårt sätt att leva. Med det menar jag att vi människor som faktiskt har begåvats med en förmåga att resonera, värdera, tänka, planera och fantisera fattar många av våra beslut baserade på logiskt tänkande. Inte så mycket på känslor. Och definitivt inte efter våra kroppars behov.
Det kan självklart vara bra på många sätt, men jag upplever ändå att vi har tappat något på vägen.
Hjärnan är inte ett frikopplat organ i vår kropp. Våra kroppar är en helhet. Det finns många olika "delar eller enheter", men för enkelhetens skull vill jag här jämföra samarbetet, eller kanske snarare bristen på om samarbetet mellan hjärnan och resten av kroppen.

Då vi gärna låter vår hjärna styra våra beslut missar vi ofta det som våra kroppar berättar för oss. Våra kroppar har också behov och önskemål och det är inte alltid vi låter vår hjärna lyssna in.
Vi möjliggör helt enkelt inte för hjärna och kropp att jobba tillsammans - så som de är menade att göra.
Vi tror istället att vi med våra smarta och effektiva hjärnor kan "lura" våra kroppar att:

  • orka mer än de gör
  • vara mer effektiva än de bör
  • hitta genvägar till att bli smalare, starkare, snabbare etc.
  • befinna sig i situationer där vi inte mår bra, varken fysiskt eller psykiskt
Det finns massor med fler områden där vi försöker vara smarta och nå resultat som egentligen inte alls är bra för oss. Resultatet av det kan bli:
  • Stress
  • Utbrändhet
  • Jojobantning, hetsdieter, anabola piller, doping, galen träning
  • Depression, nedstämdhet, utanförskap och psykosociala problem.
  • Värk i kroppen
  • Sänkt immunförsvar
Jag tror att det kommer att gå riktigt illa för oss om vi inte här och nu inser att vi måste låta vår kropp och vår hjärna samarbeta. Riktigt, riktigt illa.
Vi skulle kunna säga att hjärnan är vår "chef" som har en förmåga att se helheten och få övriga delar i kroppen att samverka, må bra och kommunicera med varandra. Vi skulle då kunna jämföra kroppen (som består av flera delar) som "personalen", de delarna i vårt Fysiska AB som får allt viktigt gjort.
Om "chefen" inte stannar upp, lyssnar in och ser till hela Fysiska AB's behov så kommer det att gå illa. I värsta fall går företaget omkull. Om det istället är en bra chef som lyssnar in vad personalen säger så kommer istället företaget att blomstra. Då kommer chefen att se att kroppsdelar kanske inte mår så bra och inte kan "producera" som de bör. Chefen kan då ta hjälp av övriga anställda och fundera ut vad som behövs för att det ska bli balans i "företaget" igen. Kanske handlar det om att: sova mer, äta bättre, inte ha så höga krav, stressa mindre eller röra på sig mer.

Om du ser till dig själv, lyssnar du mer på hjärnan eller kroppen? Eller är du duktig på att lyssna på båda?

Att enbart lyssna på kroppens behov bli också lätt fel. Din kropp kan exempelvis klart och tydlig tala om för dig att:
  • du utan tvekan behöver äta upp 2 liter gräddglass till favoritprogrammet på Tv på kvällen.
  • det är totalt onödigt att röra på sig mer än möjligt.
  • att du bör sova 12 timmar om dygnet.
  • att du inte behöver sova mer än 3 timmar per dygn.
Om du väljer att lyssna på det din kropp talar om för dig i dessa situationer så får du inte heller ett bra resultat. Så här kan en kropp i obalans tala till dig.
Och en hjärna i obalans kommer att pressa dig hårdare än vad som är bra för dig.

Nyckeln är alltså ordet BALANS.
Du bör underlätta för din kropp att använda både din hjärnans förmåga att planera, motivera, utmana, resonera och förstå. Samtidigt som du ska låta din kropp som är full av naturlig visdom att berätta för dig hur den mår och vad du behöver.

Jag jobbar själv ständigt för att hålla en bra balans mellan hjärna och kropp. För mig är det en självklarhet och jag har jobbat på det sättet ända sedan jag var barn. Försökt att lyssna in och förstå.
Det är inte alltid lätt. Definitivt inte. Ibland är det svårt att hålla balansen och tillfälligtvis kan det bli för mycket av det ena eller det andra. Då gäller det att pausa och komma i kapp.
Men det finns inte några andra alternativ.

Tillbaka till dig.
Om du efter att ha läst denna text känner att du inte har balans mellan hjärna och kropp, fundera då på hur det ser ut just för dig och varför du tror att det är så.
  • Vad behöver du göra mer av för att få en bättre balans?
  • Vad behöver du göra mindre av?





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar