Hur andas du egentligen?
Är det en konstig fråga?
Kanske, men ändå väldigt relevant. Vi andas oss nämligen till ohälsa, eller snarare vi andas inte tillräckligt bra och djupt och blir därför sjuka.
Vet du hur din andning fungerar?
Andas du långsamt och djupt så att luften verkligen kommer åt att syresätta hela din kropp, eller är det snarare korta och grunda andetag som skapar stress för hela ditt system?
När man har gjort studier och jämfört andning förr och nu visar det sig att i mitten av 1900-talet andades vi betydligt färre andetag per minut än vad vi gör i dag. Hur kan det komma sig?
Jo, vi är mer stressade i dag och stress och "spända kroppar" gör att vi tar korta och snabba andetag. Dessutom tenderar vi att andas genom munnen och inte genom näsan, vilket ökar risken för att vi ska dra ner bakterier och virus direkt ner i lungorna. Om luften tar vägen genom näsan filtreras den på vägen och denna typ av partiklar har då kroppen större chans att ta hand om på ett bra sätt.
Om vi inte andas tillräckligt djupt syresätts inte kroppens organ ordentligt vilket gör att vi blir trötta och orkeslösa. Vi behöver andas in frisk luft för att våra celler ska kunna tillgodogöra sig den. Luften och syret reglerar vår ämnesomsättning och vår energiproduktion. Vi behöver också andas ut ordentligt för att kroppen på så sätt ska kunna göra sig av med olika slaggprodukter. Vid utandningen bildas koldioxid och vatten. Om vi inte andas ut ordentligt riskerar kroppens celler att att försuras utav detta.
Att andas lugnt och djupt är alltså mycket viktigt för vår hälsa.
Ett enkelt sätt att känna efter hur du andas är att sätta dig rakt på en stol och placera en hand på bröstet och en hand på magen. Observera hur det känns i händerna när du andas. Rör sig handen på magen? Det är nämligen ett tecken på att du andas så djupt som du ska.
Om du inte känner att handen på magen rör på sig så är det läge att börja träna djupandning. Det är enkelt och kan göras i princip var som helst. Det är ett fantastiskt sätt att stressa ner, hitta lugn och fokus och må bättre.
Kroppen har två nervsystem - det sympatiska och det parasympatiska. Det sympatiska nervsystemet är kopplat till aktivitet medan det parasympatiska är relaterat till lugn och avslappning. När vi andas ut är det vårt parasympatiska nervsystem som är inkopplat, vilket innebär att vi genom vår utandning kan lugna hela vårt system. Genom att se till att vår utandning är långsam, lugn och djup kan vi både se till att rena kroppen ordentligt och dessutom att hjälpa den att slappna av.
En enkel men väldigt effektiv djupandningsövning kan se ut så här:
Sätt dig bekvämt och samtidigt rak i ryggen så att du förenklar för luften att komma ner i lungorna.
Andas in genom näsan långsamt och djupt . Räkna långsamt till tre medan du känner att luften fyller luftvägar och lungor. Det ska dessutom kännas som att luften kommer ända ner till magen då magen rör på sig av din inandning.
Håll kvar luften där i ett par sekunder.
Andas sedan ut genom näsan om det känns bekvämt (annars genom munnen) i en längre utandning - 5 - 6 sekunder.
Upprepa minst 10 gånger, gärna längre.
Det här är en övning du med fördel kan göra flera gånger om dagen. Perfekt att göra inför stunder då du känner dig lite spänd eller då du vill slappna av lite extra.
Själv har jag haft astma från barnsben som jag tack vare andningsträning numera inte behöver medicinera utan helt enkelt kan andas bort vid de tillfällen då jag känner av den.
Du har alltså mycket att vinna på att träna på och förbättra din andning.
Nu när jag har haft en hektisk period under en längre tid och jobbar på att få lugnt och hitta tillbaka till energin är djupandning ett självklart redskap.
Andas lugnt....
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar