Sidor

fredag 30 augusti 2013

SOCKERBOMBEN I DIN HJÄRNA av Bitten Jonsson och Pia Nordström

Jag har så många bra, spännande och lärorika böcker som står i min bokhylla och väntar på att bli lästa. Ibland plockar jag fram dem, bläddrar lite i dem, läser något litet stycke här och något där. Sen ställer jag tillbaka i bokhyllan och tänker att snaaaaart så är det din tur att bli läst.

Det här är en sådan bok, som har fått vänta alldeles för länge på att bli läst. Men nu är den äntligen det från pärm till pärm. Sockerbomben i din hjärna av Bitten Jonsson och Pia Nordström.

Bitten Jonsson är sjuksköterskan som själv tampats med flera olika sorters beroenden och som länge varit pionjär och förgrundsfigur inom just sockerberoende. Många var det som från början sa att sockerberoende, det var minsann bara trams och ingen riktig sjukdom. I dag har vetenskapen hunnit i fatt verkligheten och det har konstaterats att socker är lika beroendeframkallande som kokain.

Pia Nordström är journalist på tidningen Expressen som har hälsa och medicin som sitt specialområde.

Det här är en bok som går på djupet när det gäller vad socker gör för våra hjärnor och kroppar. In på cellnivå. Jag är ju lite nördig på sådant och gillar att läsa hur kroppen fungerar in i minsta aminosyra och cell. Men trots att Bitten och Pia verkligen går på djupet i den här boken, så skriver de ändå väldigt lättbegripligt. De märks att de lagt sig vinn om att de vill att alla ska förstå.

Det här är boken för dig som har ett "komplicerat förhållande" till sötsaker eller andra snabba kolhydrater. Du kommer att förstå både dig själv och ditt agerande på ett helt annat sätt än vad du gjort tidigare. Dessutom kommer du att få redskap för att ta dig ifrån det beroende som sockret skapar.
Eller kanske har du någon i din närhet som du vill förstå och vars beteende du vill kunna få grepp om.
Någon har sagt att om socker hade introducerats på marknaden idag, så hade myndigheter och livsmedelsverket förbjudit det direkt. Istället hade det blivit klassat som drog.
Så starkt beroendeframkallande är det.

Problemet är att till skillnad från andra "droger", så finns socker - överallt. Även där vi inte förväntar oss att finna det - i korven, kycklingen och dietdrycken till exempel. För en person som är sockerberoende måste ALLT socker undvikas och då måste man lära sig att bli en sockerdetektiv. I boken finns tydliga tips på vad du ska hålla dig borta ifrån och förslag på vad du kan äta istället.

Är DU sockerberoende?
Det finns ett test som kallas UNCOPE och som är gjort för att se vem som kan vara sockermissbrukare eller sockerberoende.
Svara på frågorna nedan och tänk då på att "sötsaker" i det här sammanhanget även innefattar bröd, smörgåsar, fikabröd, pasta, ris, flingor etc.

  • Har du, under senaste året, någonsin ätit mer ”sötsaker” än du tänkt dig och/eller fortsatt använda ”sötsaker” när du inte tänkt dig det?
  • Har du, under senaste året. försummat några av dina vardagliga åtaganden på grund av att du ätit för mycket ”sötsaker”?
  • Har du, under senaste året, känt att du vill eller behöver ändra ditt sätt att äta eller handskas med ”sötsaker”?
  • Har någon, under senaste året, t ex familj eller vänner, klagat på hur mycket eller när du äter ”sötsaker”?
  • Har du, under senaste året, någonsin varit helt upptagen av tankar på när du skall få äta eller köpa ”sötsaker”?
  • Har du, under senaste året, någonsin använt ”sötsaker” för att lindra känslomässigt obehag, såsom nedstämdhet, ilska eller tristess?
Om du har svarat ja på fyra eller fler av dessa frågor kan du vara sockermissbrukare eller sockerberoende. Det går att ta sig ur detta beroende/missbruk själv, men det är mycket svårt. Se vad det finns för hjälp att söka där du bor. Börja med att kontakta din familjeläkare. Om inte de har resurser, möjligheter eller kunskap, se dig om efter någon som arbetar med just sockerberoende och kontakta dem.

Det här är verkligen en bok som jag rekommenderar till alla som själva är eller har personer i sin närhet vars liv påverkas av socker och snabba kolhydrater. Det finns hjälp att få och du är definitivt inte ensam om att ha ett komplicerat förhållandet till sötsaker och andra snabba kolhydrater.

Läs gärna mer på Bittens Addiction.

1 kommentar:

  1. Mycket bra inlägg. Att få gnaga, tugga o gnida runt med sötsaker i munnen är ibland lockande. Hur få till detta utan smågodis?

    SvaraRadera