Sidor

onsdag 1 augusti 2012

FRISKARE OCH MER ENERGI IDAG ÄN FÖR 14 ÅR SEDAN

För 14 år sedan var jag 30 år. Jag var nygift och väntade mitt första barn. Jag var inget hälsofreak, men var hyfsat medveten om vad jag åt och visste vikten av att röra på mig och motionera. Jag mådde överlag rätt hyfsat tyckte jag nog. Rätt normalt så där för en 30-åring.

I dag, 44 år gammal är det ändå så att jag faktiskt känner mig mycket friskare och mer fylld av energi än vad jag kände då när jag var 30. Rätt fantastiskt när jag tänker efter. Det borde vara tvärt om...
Vad beror det på då? Är det inte så att åldern borde ta ut sin rätt? Ja, man kan tycka det. Men då är jag bevis för att det faktiskt inte behöver vara på det sättet. Och kan jag bli friskare och mer energifylld med åren så kan även du det det.

Jag har alltid haft en mycket stort intresse av kost och hälsa, och visst sjutton har jag provat en del mer eller mindre konstiga "metoder" som utlovat hälsa och viktnedgång genom åren.
Efter en veckas semester i Skåne med osedvanligt dålig kosthållning kände jag mig riktigt trött och sliten. Jag köpte en veckotidning på vägen hem och läste om detox. Det lät som något för mig och jag beslöt mig för att testa.
Detox blev en riktigt positiv upplevelse för mig. Jag mådde verkligen toppen. Fick massor med energi och kände mig pigg. Efter detoxperioden återgick jag så småningom till min vanliga kost och tröttheten kom smygande tillbaka.
Det blev flera detoxveckor, ett par om året de närmaste åren. Resultatet blev alltid detsamma. Jag mådde toppen. Jag kände också mer och mer att pasta inte var något för mig. Kände mig aldrig sugen på det och valde bort det om jag hade möjlighet. Inte förrän något år senare skulle jag förstå varför jag mådde så bra när jag detoxade och varför jag naturligt kände att pasta egentligen inte var något för mig.

Det var våren 2010 som jag i samband med en allergibehandling på Allergi- och Smärtmottagningen i Enköping som jag fick veta att jag var allergisk mot vetemjöl. Den vetskapen har betytt oerhört mycket för min hälsa. Det förklarade också att jag alltid mådde så toppen när jag detoxade. Under detox uteslöt jag så klart allt vad mjölprodukter heter.
Jag fördjupade mig även i kostens betydelse överlag för hälsan. Kom i kontakt med IFD-kosten, Inflammationsdämpande kost. Läste också på om LCHF och om hur maten vi äter i dag många gånger ger oss energi för stunden, men påverkar och bryter ner kroppens funktioner och immunförsvar. Det finns stora vinstintressen i att vi äter billig snabbmat och blir sjuka - både livsmedels- och läkemedelsindutrin är stora vinnare. VI, människorna som äter maten och blir sjuka är förlorarna.

Tack vare att min äldsta dotter blev allvarligt sjuk kom jag också i kontakt med en homeopat som har stärkt min tro på kroppens egna förmåga till läkning och att vi genom att hjälpa kroppen genom rätt kost (och ibland med hjälp av naturliga/homeopatiska preparat) får uppleva en riktigt god hälsa.

Vad gör jag då för att idag vid 44 års ålder må bättre än när jag var 30?

  • Jag försöker att äta så naturligt mat som möjligt. Jag väljer gärna ekologisk mat om det går och försöker i största möjliga mån att själv laga mat från grunden för att slippa onödiga tillsatser.
  • Jag har helt uteslutit vetemjöl samt alla andra spannmålsprodukter.
  • Jag har kraftigt minskat på konsumtionen av socker - både synligt och osynligt.
  • Jag har kraftigt minskat på konsumtionen av snabba kolhydrater och stärkelse (ris, potatis etc.).
  • Jag är sparsam med mjölkprodukter. När jag använder mig av dem är det alltid de fullfeta varianterna.
  • Jag äter MYCKET grönsaker - både färska och tillagade.
  • Jag äter en frukt eller lite nötter om jag behöver energipåfyllning.
  • Jag är inte rädd för fett, men det ska vara bra fett: smör och grädde (sparsamt), mycket olivolja, avokado, feta fiskar, kokosfett.
  • Jag ser till att röra på mig varje dag. Vardagsmotionerar så ofta det går och några pass löpning, PW, stavgång och styrketräning några gånger i veckan (tränar enbart hemma för tillfället).
  • Jag är noga med att balansera perioder med mycket att göra med tid för återhämtning. Det går inte att alltid ha balans på detta område, men i genomsnitt bör det vara balans.
  • Jag vet att sömnen är oerhört viktigt för min hälsa och mitt välmående. Att komma i säng före 22 är mitt mål. Speciellt viktig är det när jag känner mig hängig och trött.
  • Jag ser till att göra saker som jag tycker är roliga och som gör mig glad. Jag umgås gärna med personer som ger mig energi till motsats från dem som dränerar mig på densamma. De sistnämnda undviker jag i största möjliga mån.
Gör jag allt rätt? Är jag perfekt? Självklart inte. Långt ifrån. 
Jag kan vara sugen på godis ibland och nalla från barnens godispåsar eller köpa eget. Det roliga är dock att ju bättre jag mår, desto mindre sugen är jag på onyttigheter och när jag väl tillåter mig att äta vill jag verkligen inte ha så mycket när det kommer till kritan. Jag nöjer mig med mycket mindre idag än vad jag gjorde när jag var 30.
Inte heller lyckas jag alltid komma i säng så tidigt som jag själv vill. Det här är min största utmaning  som jag jobbar vidare på.
Jag skulle säkert kunna motionera både mer och hårdare, men jag har valt att lägga det på en nivå som är hanterbar och som jag känner att jag kan upprätthålla.

Vill du också må bättre och bli piggare och hälsosammare?
Det krävs inte perfektion. Genom att göra de förändringar du känner att du behöver lite successivt, så kommer du att känna att det definitivt är värt det.
Du kommer att vilja välja det som är rätt för dig. Det är dit du ska komma.

Jag hoppas att jag kan inspirera DIG till att se över ditt liv och din hälsa och att du känner att du också vill se till att bara må bättre och bättre och bli mer pigg och energifull ju äldre du blir. 
För dig som är intresserad av tips när det gäller hälsosam mat tipsar jag gärna om min och Josefi Dahlbergs blogg Från Sockerbotten till Hälsotoppen. Där finn massor med recept och inspiration.

Se till att TA HAND OM DIG - det är den bästa investering du kan göra, och du är definitivt värd det!



5 kommentarer:

  1. Åh vad skön läsning Ulrika! Min största utmaning är också gå och lägga mig 22. Under arbetsveckor är utmaning stor nog att få 8 timmars sömn. Nu på semester går den biten bra.
    Tack för att du berättar hur du gör!
    Kram Inger

    SvaraRadera
  2. Åh vad skön läsning Ulrika! Min största utmaning är också gå och lägga mig 22. Under arbetsveckor är utmaning stor nog att få 8 timmars sömn. Nu på semester går den biten bra.
    Tack för att du berättar hur du gör!

    SvaraRadera
  3. Tack Inger för din feedback :-)!
    Det där med att komma i säng är som sagt det som är svårast, men även det som ger störst positiv effekt. Det gäller att styra om så att man får rätt rutiner. Lättast kan vara att göra det successivt, en kvart eller halvtimmes förändring mot det bättre varje dag. Kram

    SvaraRadera
  4. Det är en härlig känsla när man märker att kroppen jobbar med dig. Även jag, har i vuxen ålder upptäckt flera matöverkänsligheter och effekterna i kroppen när man ändrar kosthållningen är fantastisk =) Jag "tappade" ca 10 kg när jag slutade med mjölk och mjöl (jag var inte överviktig innan, bara "trivselkilon;)). Utöver det fick jag en enorm energi och en massa knepigheter försvann, såsom snuva, hosta, eksem, magsmärtor, "bråkig mage" ;) klåda mm. Jag är så enormt tacksam för det. Jag är visserligen inte riktigt "framme" ännu, ytterligare något felas mig men jag skall nog hitta det också =)

    Man blir verkligen peppad när man märker sambanden. Dina och Josefi's inlägg är också peppande och ger mycket inspiration. Tack för all tid ni lägger ner på bloggarna.

    Min största utmaning är dock att komma i säng vid 22. Jag vet att det går för jag har " styrt om mig" tidigare men jag är en hopplös nattmyska =) och klockan är ofta över midnatt innan jag släcker... Jag får ta mig i kragen, efter OS ;)

    Kramar till er båda

    SvaraRadera
  5. Tack Beatrice för din fina feedback! Tänk vilken tur att du förstått vad som som fått dig och din kropp att inte må fullt så bra som du bara kan - och att du har åtgärdat det.
    Min erfarenhet är att det många gånger är "småkrämpor" som: eksem, trötthet, nästäppa etc. som vi lider av. Inte så farligt kan tyckas, men när vi blir av med dem så känns det fantastiskt.
    Jag håller med om att den svåraste utmaningen många gånger är att komma i säng i tid. Det gäller att hitta rutiner som fungerar och inte göra för stora avsteg.
    Kram och tack för din fina kommentar.

    SvaraRadera