De vi älskar vill vi skydda. Personer som vi håller av och känner ansvar för väcker känslor hos oss som säger att vi ska hjälpa och skydda dem mot allt ont. Våra barn till exempel.
Det är så klart en naturlig instinkt hos oss som i grund och botten handlar om artens fortlevnad. För oss idag handlar det mer om oändlig kärlek eller rädsla för att förlora någon som betyder mycket för oss.
Kan man skydda någon man tycker om för mycket?
Kan det finnas nackdelar med att exempelvis som förälder alltid finnas där och hjälpa till, förhindra problem eller "plocka upp och städa undan" när det inte blev som det borde?
Ja faktiskt!
Vår godhjärthet har en baksida.
Det är nämligen så att vi genom att gå igenom problem och jobbiga perioder även som barn, lär vi oss att hantera motgångar på ett bra sätt.
I dagens "curlande samhälle" är det inte ovanligt att barn, tonåringar och även unga vuxna aldrig behöver konfrontera en motgång. Det innebär att de inte har redskap för att klara av det framöver i livet.
För motgångar är, vare sig vi vill eller inte, en naturlig del i livet. Vi stöter alla på dem i olika former - ingen slipper undan.
Om vi inte som barn och unga får lära oss att hantera de motgångar som vi stöter på: svek från kamrater, att inte få det man vill, orättvisa och annat vi kommer i kontakt med som små... kommer vi inte som vuxna att klara av vare sig små eller stora motgångar.
Jag träffade häromdagen en man som berättade att han hela sin barndom blev omhändertagen av godhjärtade vuxna som inte ville honom annat än väl. Hela uppväxten var ett enda leende lyckorus där allt gick som han ville. När han sedan som vuxen och utan sina föräldrars närvaro tvingades möta en motgång på egen hand brakade allt. Han hade inte de redskap han behövde. Det blev en tuff smäll och en dyrköpt läxa som tog lång tid att hämta sig från.
Frågan är om ditt hjälpande i framtiden kan bli ett stjälpande?
Självklart ska vi stötta och hjälpa våra barn och andra vi bryr oss om. Men, det kan vara värt att fundera på hur vår hjälpsamhet ser ut. Fundera på vilken hjälp som är nödvändig och vid vilka tillfällen du kan hjälpa och stötta på bästa sätt genom att låta exempelvis ditt barn få ta hand om och hantera situationen själv.
Att tala om för sina barn att man finns där om de verkligen behöver, men att de måste försök hantera situationen själva på bästa sätt kan vara en trygghet för barnen. Du som vuxen får med dina erfarenheter fatta beslutet om när det är viktigt att du hjälper och när du tror att det är en situation som ditt barn både kan och bör klara av själv. Som stöd i bakgrunden och med råd och tips om det behövs kan din närvaro ändå vara viktig.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar