Sidor

onsdag 11 april 2012

LYSSNA PÅ DIG SJÄLV OCH PÅ ANDRA

Närhelst du vill utveckla eller utvecklas behöver du lyssna - på dig själv eller andra.
Det är en konst att lyssna och många skulle vinna på att träna sig i lyssnandets konst. För det är en konst som dessbättre går ganska lätt att träna upp.
Det första du måste bli medveten om är att du både kan och vill bli en duktigare lyssnare. Det är en viktig insikt.

Jag skulle vilja påstå att ALLA kan bli ännu bättre på att lyssna - jag med som har det som yrke!
Att genuint lyssna på någon annan innebär att du släpper allt och fokuserar helt och fullt på den som berättar något för dig. Du kan givetvis ställa frågor, men enbart för att få den som berättar att förtydliga och förklara sådant du undrar över.
Det misstag vi många gånger gör när vi "tror" att vi lyssna helt och fullt på någon annan är att vi hela tiden försöker att passa in oss själva och våra erfarenheter i berättelsen. Vi söker likheter och vill gärna berätta och dela med oss av våra egna erfarenheter på området. En helt naturlig drift för människan. Det är självklart helt i sin ordning och blir ofta ett bra och givande samtal. Ett samtal mellan ett par eller flera individer där alla är med och både lyssnar och berättar. Risken är dock i denna typ av samtal att någon person "tar över" och medvetet eller omedvetet hela tiden vill berätta om och framhäva sig själv. I det läget är du så långt ifrån en bra lyssnare som möjligt.

Det är inte heller självklart att vi är duktiga att lyssna på oss själva. Kanske sätter du andras behov före dina egna och inte bryr dig om att ens höra efter vad du skulle behöva och må bra av. Då är det bra att börja med att träna på att lyssna på dig själv.

Öva på att lyssna på dig själv:

  1. Bestäm dig för att du VILL lära dig att lyssna på dig själv. Det är grunden för att du ska kunna lyckas.
  2. Avsätt tid då du i lugn och ro och utan att bli störd kan ställa dig själv frågor om hur du mår och vad du önskar. Det behöver inte handla om mer än 10 minuter då du fokuserar på frågor som känns viktiga för dig.
  3. När du ställt frågorna lyssnar du efter svaren. Ibland är de självklara och kommer så snart du ställt frågan. Ibland behöver de ligga och "gro" innan du känner att du hittar dem. Ge dem den tid de behöver.
  4. Fortsätt att ta dig tid och träna på att lyssna på dig själv. Det är som med all träning - en färskvara som måste underhållas.
Öva på att lyssna på andra:
  1. Återigen bestäm dig för att du verkligen vill lyssna på och lära känna en person.
  2. Nästa tillfälle du får ser du till att hålla fokus helt och hållet på honom eller henne. Du kan som sagt ställa frågor för att få en klarare bild och för att visa ditt intresse, men du kan också understryka ditt lyssnande genom att vara fokuserad, nicka, hålla med och på annat sätt bekräfta att du lyssnar.
  3. Så fort du märker att du tappar fokus och börjar tänka på dina egna erfarenheter ser du till att vända fokus tillbaka på den du lyssnar på. Det här kan du behöva träna mycket på innan det blir en god vana, så ge inte upp om det inte fungerar på en gång.
  4. Du kan också prova att summera det du har fått höra som ytterligare en bekräftelse på att du verkligen har lyssnat och vill vara säker på att du har uppfattat rätt..

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar