Sidor

onsdag 18 april 2012

DEN "PERFEKTA" CV:N

Jag har arbetat som jobbcoach ett bra tag och får ofta frågan om hur en perfekt CV ser ut. Ja tänk om det vore så enkelt att det fanns ett "rätt" sätt. Tyvärr är det inte så eftersom det handlar om hur den som läser din CV tänker och vad han eller hon har för preferenser.

Det du bör försöka tänka på är att så gott det går anpassa din CV efter den som ska läsa den. Om du exempelvis vet att det är en rekryteringsfirma som sköter rekryteringen, är sannolikheten stor att en person som läser många CV:n dagarna i ända kommer att läsa och bedöma din. Den personen har rutin och vana, men kan också vara under tidspress av alla ansökningar som ska behandlas.
Här bör du tänka på:

  • Fånga läsarens intresse tidigt. Den första halvan av första sidan på din CV är viktigast, för här bestämmer den som läser om han eller hon ska lägga någon möda på att läsa vidare. Stolpa gärna upp några punkter som summerar din profil och också vad du har för ambitioner i början av din CV. Då blir läsare nyfiken och kommer att vilja läsa vidare.
  • Var tydlig och strukturerad. Det gör det lättare för läsaren att skapa sig en bild av dig och vad du kan bidra med. Tydliga rubriker och så kort och koncist innehåll som du kan  - utan att förlora viktig information.
  • Kontaktuppgifter är INTE det viktigaste och behöver inte ta plats i början av din CV. De kan med fördel finnas med som fot- eller huvudnot. 
Om du söker en tjänst på ett mindre företag där chefen/ledningen/personalen kommer att läsa din CV, kan du kosta på dig att vara lite mer "personlig" för att fånga deras intresse. De har troligtvis mer tid att läsa din CV. 
  • För att öka dina chanser kan du fundera på om du har någon bakgrundinformation om chefen eller den person som troligast kommer att läsa din CV och avgöra om du får komma på intervju. Kön, ålder, troliga intressen eller andra preferenser kan eventuellt ge dig ledtrådar som gör att du kan anpassa din CV något i stil och innehåll. Här handlar det så klart om fingertoppskänsla, men försök att sätta dig in i hur du tror att det andre personen tänker/känner och därmed vad han/hon skulle uppskatta med din CV. Du kan självklart aldrig veta, men det kan vara dessa små detaljer och finesser som fångar läsarens intresse.
Hur ska man göra med foto då? Därom tvistar de lärde. Jag själv förespråkar foto eftersom det gör att läsaren lättare kommer ihåg dig. Vi människor dras till bilden av andra människor helt enkelt. Däremot är bilden du väljer jätteviktig. Absolut inga partybilder från semestern. Inte för urringat eller på annat sätt utmanande eller för "slarvigt". Bilden ska vara ganska neutral. Du får gärna le, men inte ett gapskratt. Om du vill kan du "tona ner" bilden genom att exempelvis göra den svartvit eller på annat sätt få den att hamna lite i bakgrunden utan att ta för mycket plats. Du ska helt enkelt se ut som en person de vill lära känna och som de kan lita på.

När det gäller layout är det också något du bör lägga ner lite tid och eftertanke på. Ditt CV ska se snyggt och prydligt ut, men får gärna på ett eller annat sätt "sticka ut" lite från övriga CV:n. Återigen är smaken som baken och det du tycker är snyggt tycker någon annan är mindre bra - och vice versa. Less is moore som man brukar säga. Enkelt, men med någon liten twist eller detalj som fångar läsarens intresse. För mycket detaljer gör lätt din CV rörig och oseriös. 
Om du söker ett jobb där kreativitet är en viktig ingrediens kan och bör du dock visa på din kreativitet redan i ditt CV. Ta bara inte i så mycket att den blir svårläst.

Ett bra tips när det gäller layout och utseende är att gå in på hemsidan till företaget där du söker jobb. Se vad de använder för färger, symboler och typsnitt och låt det inspirera din CV. Det gör att den ser extra trevlig och genomtänkt ut. 

När du är klar med din CV, så låt gärna några personer läsa igenom och lämna ett omdöme - gärna personer som inte känner dig så väl. Fråga dem vad de tänker om innehåll och hur de uppfattar dig som person. Då kan du få lite ledtrådar och kan ta ställning till om du vill och behöver ändra på något i innehållet eller om du känner dig nöjd med resultatet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar